Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за защита на лични данни

Автор:

Днешният 28-ми януари е обявен за световен ден за защита на личните данни.  През 1981 година е подписана конвенция за защита на лицата при автоматизирана обработка на личните данни на Съвета на Европа. Разпоредбите в конвенцията защитават от намеса в неприкосновеността на личния  ни живот от страна на публични и частни органи. Какви всъщност са законите приети с конвенцията и от какво защитава тя, ще чуем от Богомил Николов, директор на асоциация "Активни потребители", който съобщава и как да се защитим, ако правата ни са нарушени:

"Личните данни са онези факти, които могат да идентифицират един човек и точно с тези лични данни е възможно да се злоупотребява по различни начини, затова те са защитени от законодателството. Според Комисията за защита на лични данни, лични данни могат да се изискват при различни основания, например сключването на договор. Когато трябва да сключим някакъв договор с друга страна, тя естествено има право да получи нашите лични данни, за да изготви договора, както и за да се идентифицираме. На нас разбира се ни прави впечатление как поръчвайки някакъв продукт или услуга от интернет изискват от нас да потвърдим дали сме съгласни да обработват личните ни данни, не е задължително да сме съгласни, това е важно да се знае. Друг пример е как сканират личните ни карти, тези които имат право да извършват това са банковите институции, застрахователи и други. Тези, които нямат право да ни сканират личната карта са мобилните оператори например, ако искат да направят това, ние сме в правото си да откажем. Хората не трябва да се притесняват от подаването на сигнал до Комисията, защото това е институция, като всяка друга, която се занимава със сигналите на граждани. Винаги, когато става въпрос за лични данни трябва да сме предпазливи, да гледаме на нещата плахо, защото това е важно и тези данни не случайно са лични. Най-голяма вероятност от изтичане има в интернет, когато получаваме спам имейли, съобщения, всичкото това е от значение.. Трябва да се внимава."

Регламентът за защита на личните данни на ЕС, известен още като GDPR, влезе в сила през 2018 година. Трябва да знаете, че имате възможност и право да бъдете информирани, по ясен и лесен за разбиране начин, за това как се използват личните ви данни. Според дефиницията на Европейската комисия личните данни са "всяка информация, свързана с идентифицирано или идентифицируемо живо физическо лице. Отделни данни, които когато се съберат заедно могат да доведат до идентифициране на конкретно лице, също представляват лични данни." Сред тях са:
- собствено име и фамилия;
- домашен адрес;
- имейл адрес, като например име.фамилия@дружество.com;
- номер на картата за самоличност;
- данни за местоположение (напр. функцията за данни за местоположение на мобилен телефон);
- данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице.

Близо 50% от българите, ползвали интернет, са били склонни да предоставят обща лична информация за себе си онлайн, сочи проучване на Евростат за нагласите на интернет - потребителите в Европейския съюз. Анализът показва, че едва около 20 % от българите са споделили лични данни, а само 9 на сто, са се възползвали от плащане по интернет. Едва 3 на сто от потребителите на Интернет в ЕС са се сблъскали със злоупотреби с лична информация. Такъв е и процентът на потребителите, претърпели финансови загуби от получаване на измамни съобщения или пренасочване към фалшиви уеб сайтове, отчита Евростат. Видинчани споделят, че внимават и се притесняват, предоставяйки лични данни в интернет:

"Не, по никакъв начин не се притеснявам, защото в днешно време може от къде ли не да намерят данни... Притеснявам се разбира се, дори имам опасения, че някой може да злоупотреби с тях... Не трябва да си даваме личните данни... Не си ги давам, заради защитата... Първо трябва да се проучи на кой ги даваме, не трябва да е така, не може да се има доверие на всеки... Лесно си давам личните данни в интернет, под лични данни имам предвид имена, телефона, имейл, защото обичам да си поръчвам от интернет, разбира се това не е много хубаво, но все пак се надявам да не ми ги  откраднат..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45