Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тренд: Българите се притесняват най-много за доходите си, на второ място е здравето

2
Снимка: Радио ВИДИН

Българите се притесняват повече за доходите си, отколкото за здравето. Това показват резултатите от първото по рода си социологическо изследване за страховете на българина, направено от изследователския център "Тренд".

От данните става ясно, че българинът живее с доста страхове и притеснения, обобщи социологът Евелина Славкова:

Евелина Славкова"В проучването са тествани страховете на българите за тяхното лично бъдеще, страховете на българите по отношение бъдещето на България и притесненията им в световен мащаб. Прави впечатление, че българинът в най-голяма степен се притеснява за доходите си и по един или друг начин да не бъде материално обезпечен. На второ място е посочено здравето. За финансовите си възможности се притесняват от най-младите до най-възрастните, а по отношение на здравето- по-възрастните. Прави впечатление и че в българското общество освен материалните ценности, вече значение имат и постматериалните ценности, като опазването на околната среда. По отношение на България най-голямата тревога на българите продължава да бъде емиграцията на младите хора, липсата на лекари и на учители. В световен мащаб тревогите на българите са свързани основно с теми, които наблюдаваме в последните месеци- природни катаклизми, замърсяване на околната среда, пандемии. Всичко това показва, че нивото на тревожност в българското общество е доста високо."

69% от българите се притесняват от ниски доходи. Проучването сочи още, че половината от българите са притеснени да не забравим традициите, корените, обичаите си. 62% от българските граждани се притесняват за своето бъдеще, а само 28% - не. Близо 70 на сто от анкетираните се притесняват и за бъдещето на България.

Какви са притесненията на видинчани, попита Николай Хараламбов:

"Всичко ме притеснява в България- здравеопазване, съдебна система, пенсионна система. Не върви на добре България... Здравето много зависи от финансовото състояние. Притеснява ме това, което се случва в момента в България. Децата ни бягат от тук, защото виждат какво става. От 30 години няма нормална държава. Не се ли сложи край на тези простотии, които се вършат от управляващите, няма да стане. Като живееш постоянно в стрес, следствието е инфаркт, инсулт, онкологично заболяване, като живееш нормален живот, следствието ще бъде да си гледаш внуци и правнуци и да се радваш на дълголетие... Най-важното в личен план е здравето. За България ме притеснява това, че младите хора изчезват. Много малко са тези, които искат да останат тук..."

Като цяло българинът вече си дава сметка, че не е капсулиран и всеки световен проблем може да даде отражение върху България и върху него лично, смятат социолозите и добавят, че независимо от високите нива на тревога, тези данни могат да се погледнат и положително- излезлият от социална и културна изолация българин все повече обръща поглед към проблеми, които преди не са имали голямо значение за него.

"Нормално е хората да са притеснени за материалното си състояние, защото сме бедна държава. Освен това до преди демокрацията хората имаха друг манталитет и начин на живот. Все още има хора от това поколение, които са в работоспособна възраст и си спомнят времето, когато имаше работа за всички, имаше сигурност и когато те назначат на работа, получаваш някакви доходи. Сега нещата се промениха много, защото вече не е сигурно дали ще имаш работа, дали ще останеш на тази работи и дали ще получиш доходи. Това стресира хората. Тези, които са живели в онова време, няма да го преодолеят никога. Това трябва да се изживее и да дойдат младите хора. Родителите обаче не могат да предадат на децата си новите умения, които са необходими за това време, защото самите родители ги нямат- да застраховаш, да инвестираш, да спестяваш и пр. Така и на децата става трудно да се адаптират към новите условия, борят се на принципа "проба-грешка". Освен това българинът не обръща внимание и на здравето си- заради това сме на първо място по инсулти, инфаркти и т.н. Но си мисля, че това се променя с времето и младите хора обръщат повече внимание на здравословния начин на живот и на екологията за разлика от по-възрастните. Основен проблем у нас е, че няма приемственост между поколенията. Дори традициите и празниците са различни в различните поколения. В по-богатите страни битовите проблеми са решени и там обръщат внимание на по-глобални неща, като екология здравословен и целесъобразен начин на живот. Ние вървим в тази посока бавничко, но ще стане, защото сме част от света и не можем да бъдем встрани от него", смята психологът Катя Райчева.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22