Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Можем ли да станем успешни с работа?

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Хората в световен мащаб не вярват, че усилената работа ще ги изведе към успеха- това сочи изследването "2020 Edelman Trust Barometer". Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем?

"В България е трудно да се преборим с наслоените през годините стереотипи за трудовата реализация", коментира психологът Росен Йорданов.


"...Новаторството и любознателността все още остават на заден план в българската  действителност...Трябва да се гледаме напред и да търсим себе си...Мотивацията може бързо да се срине. Факторите са много и един тях е ниските доходи...Трябва да ходим на работа с идеята да научим нещо ново... Парите дават сигурност, но трябва да ги заработим... Личните проблеми  и отношенията с колегите и работодател също въздействат върху работата и успеха... Най- важното е човек да изпитва наслада от това, което работи... Живеем в ново време, което не би било пречка да успеем с работа..."- добави Росен Йорданов.


Бойко Манев е успял млад човек. Автор е на книгата "Щом аз мога, и ти можеш". "Всеки има нужда от увереност, която да му помага в живота", коментира той.

"Ние всички се стремим да открием "съвършенството" и "скритата тайна", която ни носи успех, но не всеки може да открие пътя, по който да тръгне... Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем? Заключението е ясно: всичко зависи само и единствено от теб! Аз съм бил в чужбина и знам как стоят нещата там, но всичко е приложимо и в България... Не можем да имаме всичко. Трябва да си направим преценка- дали и доколко това, което имаме, е това, което искаме, и доколко то ни прави да сме тези, които сме. Бъдете себе си и никой друг  и ще успеете в работата..." смята Бойко Манев.


Казват, че мотивацията за работа понякога е в малките неща. При всеки човек идва моментът, в който трябва да вземе живота си в свои ръце и смело да се впусне в някаква работа. Амбицията и мечтите са прекрасно нещо, те ни карат да не спираме да се борим, да вървим, даже и когато ни е твърде трудно дори да си го представим.


"Трябва да правим това, което обичаме и ще можем да успеем с работа", смята психологът от Враца Цвети Иванова:


"Времената се промениха и аз не бих казала, че българинът е мързелив. По-скоро се губи мотивация от всичко, което се случва в държавата ни... Човек трябва да работи това, което иска и може...Трябва да преследваме мечтите си..."- коментира Цвети Иванова.


Добрите заплати, давани навреме, могат да накарат повечето хора да работят повече и да успеят, показа анкета сред видинчани.

Всички ние търсим перфектната работа, на която да ходим с удоволствие. Но независимо дали обичаме работата си, или не, на нас ни се плаща, за да я вършим.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27