Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години от решението за изграждане на Дунав мост 2

Дунав мост 2
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

20 години от подписването на протокола за изграждане на втори мост над река Дунав между България и Румъния при Видин - Калафат се навършват днес. 


Историята, около съоръжението е много стара. Проучванията за строеж на мост между България и Румъния започват само няколко години след Освобождението. Двете държави наистина започват строителството на мост, но 70 години по-късно, при Русе. Любопитен щрих е и фактът, че идеята за построяването на мост при Видин е още от началото на 90-те години на миналия век и е на архитект Владимир Робинзонов, автор на редица знакови сгради във Видин, като например тази на младежкия дом и гребната база. Ето какво разказва той:

"Как ми щукна на мен тая идея. Ние се откъсваме от Съветския съюз, нали и вече Дунав мост 1 няма такова голямо значение и се обръщаме на Запад. И какво трябва? Трябва да улесним по някакъв начин контактите между България и Европа. Това много естествено подсказва, че тук трябва да се направи един мост да ни свързва с Европа. Така разсъждавах. Споделих с Младен Каменов (бел. ред. кмет на Видин 1991-1995 г.) и той веднага  възприе идеята и тръгнахме да я реализираме... Това беше 1992 година. Идвам тук при Дени и му казвам:  "Дени, ще правим мост!". Той беше много възрадван и много му хареса идеята и реагира веднага, и отидохме на другия ден при Тренчев. Той ни посрещна с прегръдки и каза: "Много навреме идвате, защото са дошли с 15 млрд. долара и почваме да правим моста". И така тръгнаха нещата."


На 7 февруари 2000 г протоколът за изграждането на Дунав Мост 2 е подписан в Брюксел от Муравей Радев - тогавашният министър на финансите на Република България, Траян Бъсеску - министър на транспорта на Република Румъния, Бодо Хомбах - координатор на Пакта за стабилност и Гюнтер Ферхойген - еврокомисар по разширяването. 

Разрешението за влизане в експлоатация на Дунав мост Видин-Калафат, издадено от Национален строителен контрол, е от 13 юни 2013 г., а на 14 юни 2013 г. Дунав мост Видин-Калафат е официално открит от председателя на Народното събрание – Михаил Миков, премиерите на България – Пламен Орешарски и Румъния – Виктор Понта и от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан. Водосвет е отслужен от Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Лентата е прерязана от един български и един румънски строител, участвали в изграждането на моста от самото начало. Година по-късно, на 10 май 2014 г. официално е открита редовната ежедневна железопътна линия Видин-Крайова по Дунав мост Видин-Калафат.


И така, Дунав мост 2 функционира вече над 6 години. Повечето видинчани са доволни, че има такова съоръжение, но не виждат ползи за града от него:

"Така като гледам освен повече тирове по пътя за София, друг ефект не виждам. Преминах 1-2 пъти по него от интерес. Честно казано, не съм имал очакване да съживи града... Специално за града моста оказва само негативно влияние. Първо- разбиха ни пътищата, второ- никакви работни места не се откриха, трето- не е изградена никаква инфраструктура и четвърто- отвориха възможност за вкарване на наркотици и проституция. Все пак може да е от значение моста от национално значение... Много ни улеснява да отидем в Румъния. Хубаво е направено, но няма магистрала, трябва да помислят управляващите... Града не е подобрен, имаше очаквания да се подобрят нещата, но няма да стане поне този век."

Трафикът на автомобили по Дунав мост Видин-Калафат непрекъснато се увеличава, докато предвижданите обеми от товарни и пътнически жп превози не са се осъществили до този момент, това каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на дружеството за управление на моста Любомир Низамов:

"Не се очаква и скоро да се усили трафика на влаковете, поради лошото състояние на жп линията между Видин и София и най-вече между Видин и Крайова, там разстоянието за 90 км се изминава в рамките на 3 часа. Иначе автомобилният трафик, в момента сме на границата на консервативната прогноза за товарните автомобили, а за автомобили и автобуси прогнозните нива, които са предвиждани преди години, не са достигнати. Трафикът все пак се увеличава всяка година с темпове, които са променливи, миналата година темпа беше 1-2 %, от няколко месеца темпа е около 10-15 %. Средно годишно миналата година, вече минават по над 1 млн автомобила, дневно преминават около 2800 до 3000 автомобила. След изграждането на магистрала до Видин, очаква се и по-голям трафик. Досега за моста са изплатени над 150 млн. от българска страна. С тези темпове за около 20-25 години ще бъде изплатен моста."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45