Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на Флорентин: Необходими са обществени съвети към кметствата

Иво Вергилов /вдясно/ разговаря с жители на Флорентин
Снимка: Светла Бондова

Председателят на Общински съвет Ново село Иво Вергилов посети Флорентин и се срещна с жители на населеното място. Два часа не стигнаха на хората да питат, да коментират и да предлагат възможности за подобряване на живота и услугите в селото и общината. Не ги спря и липсата на отопление в салона. Някои от тях са присъствали на последното заседание на Общинския съвет, затормозени от липсата на кметски наместник и недоумяваха кога и кой ще бъде назначен в малкото село.

Въпросите към Иво Вергилов бяха разнообразни – от проблема за разделното събиране на смет и таксата за тази услуга до заплащането на общинските съветници и на кметския наместник. Имаше и граждани, които не знаеха къде да отправят своите молби – да им се осигурят кофи за боклук, да се изрежат опасни клони на дървета, да се обезопаси района около детската градина, където падат керемиди от покрива. Безснежната зима предизвика и другия въпрос – къде ще отидат парите за снегопочистването, които спестихме досега. Идеята за закупуването на нова техника, ако се спестят средства от този параграф, бе прокарана още при обсъждането на общинския бюджет.

Председателят на читалището Борислав Митрашков изказа своите надежди, че в  новия бюджет ще има средства за покриване на разходите по културния календар, защото малкото село прави двудневен фолклорен събор с международно участие.

В процеса на разговора хората сами достигнаха до определени изводи за гражданското общество – необходимостта от създаване на обществени съвети към кметствата, провеждане на общоселски събрания поне два пъти годишно, изискване към кмета или кметския наместник в селото да обикаля поне веднъж месечно населеното място и да разговаря на място с жителите, за да се запознае с проблемите на място – липса на кофи за боклук, изгорели лампи на уличното осветление, нарушение на пътната настилка и др.

Иво Вергилов отговори на въпросите, които бяха от неговата компетенция, насочи гражданите към отделите на Общинската администрация и общинско предприятие БКС и покани желаещите да участват в заседанията на Общинския съвет.

В началото на всеки месец на сайта на Община Ново село председателят на Общинския съвет обявява графика на срещите си с населението. На 13 февруари такава среща ще има в с. Винарово, на 21 февруари ще бъде в родното му село Ясен, а на 28 февруари - в с. Неговановци.


Вижте още

Снимката на 10 май 2021 година

От днес учениците от 6-ти и 11-ти клас провеждат присъствено в училище своите учебни занятия. Това се случи седмица по-рано от планираното и съгласно заповедта на здравния министър в оставка, те ще останат в клас поне до края на месеца.  Своя 50-годишен юбилей отбеляза тържествено ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца . Празникът започна с ритуал..

публикувано на 10.05.21 в 18:00

Пръскаха срещу кърлежи във видински парк след сигнали на граждани

Обработката на зелените площи в парк "Владикина бахча" срещу кърлежи е направена след получени в община Видин сигнали от граждани , съобщават от администрацията. Тя е извършена от фирма, с която общината има сключен договор за тази дейност. Използван е препарат, одобрен от Министерството на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и..

публикувано на 10.05.21 в 17:40

Зверино се готви за фолклорен фестивал

Четвъртият национален фолклорен фестивал "Змей Горянин" бе насрочен от кметството в най-голямото мездренско село Зверино и Народно читалище "Факел 1926" . Фестивалът ще се проведе на Комплекс "Оазис" от 10:00 часа на 5 юни (събота). Това разкрива възможност за съставите пътуващи от далече, с едно преспиване да участват на 6 юни(неделя) и на..

публикувано на 10.05.21 в 16:50

Неизвестни изпочупиха пейки в Монтана

Вандали са изпочупили пейки в паркове в Монтана. Сигналите са от последните две денонощия, а в момента се проверяват записите от местата, на които има камери. От Общината обмислят до края на месеца контролът в парковете на града да бъде засилен.  "Преди малко имахме сигнал от баба, която живее в зона на Славейков, тука на Слънчевата градина, която..

публикувано на 10.05.21 в 16:45

Светите братя оживяха в началното училище в Белоградчик

В навечерието на големия общобългарски празник 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, учениците от Начално училище "Васил Левски" в Белоградчик участваха в образователен спектакъл на Фондация "Незабравимата България" - "Урок по родолюбие", съобщават от общинската администрация.   Темата на иновативния..

публикувано на 10.05.21 в 16:20

Математическата гимназия във Враца стана на 50 години

ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца отбеляза тържествено с воя 50- годишен юбилей.  В рамките на събитието, кметът на Враца Калин Каменов връчи на директора Татяна Василева  почетен плакет и грамота за принос в развитието на училището. Открита бе музейна експозиция "Из историята на училището", съдържаща богат снимков материал от училищния живот и..

публикувано на 10.05.21 в 15:20

Сезират прокуратурата за избора на шеф на Българския енергиен холдинг

От парламентарната група на коалицията "Изправи се! Мутри вън" сезират прокуратурата за избора на шеф на Българския енергиен холдинг, това заяви днес във Враца народният представител от Враца Андрей Вълчев . Според него конкурсът е опорочен, като той ще сезира държавното обвинение за нарушенията. В с игнал до главния прокурор Вълчев  описва как,..

публикувано на 10.05.21 в 15:20