Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученик от Видин върнат от училище след пътуване до Тайланд

Мярката е превантивна, за изясняване на здравословното му състояние

Снимка: БГНЕС

Ученик от видинската математическата гимназия е освободен от учебни занятия за ден, за да бъде прегледан от личния му лекар. Причината за тази мярка е, че скоро се е върнал от Тайланд, след почивка с родителите си. Директорът на гимназията Румяна Петрова увери, че няма повод за притеснения. От училището са взети всички предпазни мерки по случая:


"Детето е отстранено само за един ден, докато получим отговор от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ какво да се направи. Оттук нататък РЗИ поема контрол върху превенцията на това дете. Да не се притесняват, да се обърнат към личния лекар, да бъдат наблюдавани при някаква симптоматика. За всеки случай аз го отстраних днес, докато РЗИ ми даде отговор и от утре детето ще си бъде отново на училище. По-добре превенция, отколкото опасност и заразяване на други деца, ако има нещо. Въпреки че ми казват, че в този регион не е опасно."


Според момчето, на летището не били проверявани с термокамери за евентуални симптоми от коронавирус:


"Термокамерите нищо не са отчели, оттук нататък е грижа на семейството"- допълни Румяна Петрова.


Пристигащите от Тайланд не са в списъка за наблюдение и контрол, каза за Радио Видин д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин. Тя уточни, че в заповед на здравния министър от 3 февруари 2020 година е посочено, че само на лицата, завърнали се от Китай, се прилага здравно наблюдение и съответни здравни мерки:"В заповедта е цитирана Китайската народна република - пристигащи, завръщащи се от Китайската народна република."

По думите й, в инспекцията има план за действие за превенция при евентуално разпространение на коронавируса или случаи, които изискват по-специално внимание:

"Пристигащите на летищата преминават термоконтрол, пътниците с повишена температура се насочват към здравните служби на летищата за доуточняване на състоянието им. При необходимост се предприемат съответни мерки- изолация и хоспитализация. На пристигащите на летищата се предоставя информация под формата на брошури - какво трябва да правят при появата на симптоми. Според заповедта от министерството на здравеопазването, на всички лица, завърнали се от Китайската народна република се осъществява задължително медицинско наблюдение и се прилагат задължителни здравни мерки, а по преценка на органите на здравния контрол, се поставят под карантина. Мерките за домашна карантина при здрави лица е единствено при завръщащите се от Китайската народна република, тъй като те са най-рискови да е настъпило евентуално заразяване с коронавирус."

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев входящият граничен контрол може да установи не повече от 20-25% от заразените, а първоначалните симптоми при грип и зараза с коронавирус са идентични: "Ако болният не е бил в контакт със завърнали се хора от Китай обаче, не бива да има тревога - няма как да е заразен с коронавирус", каза за БНР главният държавен здравен инспектор.


България вече разполага с тестове за коронавирус, които доказват наличие на вируса в организма, а не само антитела. Изследването се извършва в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и във Военномедицинска академия. Резултатите са готови само за 2-3 часа.

Вижте още

Намериха снаряд в покрайнините на Враца

Специализиран екип от 10-ти механизиран батальон-Враца от състава на Бригадното командване, под ръководството на капитан Петър Петров, извършиха разузнаване на корозирал 122 мм артилерийски снаряд, открит при извършване на изкопни дейности в покрайнините на грaд Враца. Това съобщиха от Министерството на отбраната. При спазване на мерките за..

публикувано на 14.05.21 в 14:45

Два класа с ученици от Монтана и Вършец са поставени под карантина

Заради положителни проби за коронавирус на хора от персонала 17 деца от СУ “Иван Вазов” в Монтана и 20 деца от СУ “Иван Вазов” във Вършец са поставени под карантина, съобщават от Регионалната здравна инспекция. В сряда новите случаи на COVID-19 в област Монтана са били 17, а вчера 16. За двата дни са починали 7 души.  Към 14 май с активна..

публикувано на 14.05.21 в 13:55

Училището в Ново село изпрати своите абитуриенти

Осем зрелостници с професия "куриер" изпрати днес СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село.  Тържеството бе открито в 10 часа с посрещането на абитуриентите и училищното знаме, което бе предадено на новия знаменосец с поръката да пази честта на знамето и училището.  Приветствено слово изнесе  директорът на училището  Ирена..

публикувано на 14.05.21 в 13:11

ПГ "Проф. д-р. Асен Златаров" изпрати Випуск 2021 година

Випуск 2021 година  на  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" бе изпратен с  официална церемония в двора на училището. В гимназията днес се дипломират 78 зрелостници, обучавали се в четири професионални паралелки. Приветствено слово произнесе заместник-директорът на гимназията Насенка Димитрова: "Днес е последният ден от вашето детство. От..

публикувано на 14.05.21 в 13:00

С 4 вида ваксини се извършва имунизацията в област Видин

Над 12% са ваксинираните жители  в област Видин  по отношение на броя на населението. 328 ваксини са направили личните лекари през вчерашния ден - каза за Радио Видин д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин : "305 са вчера ваксините, поне до към 17 ч толкова отчиташе системата, може да са вкарани още от личните лекари... Вчера доставихме..

публикувано на 14.05.21 в 13:00

Районната избирателна комисия във Видин ще бъде назначена служебно

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия - Видин за провеждане на изборите за Народно събрание, насрочени за 11 юли 2021г. В провелите се днес консултации за определяне състава ѝ взеха участие представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 45-тото Народно събрание и..

публикувано на 14.05.21 в 12:59

Изложба за 100 години Каменоделна гимназия в Кунино

По повод 100 години от своето създаване Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, община Роман, подреди представителна изложба в град Мездра. Събитието е част от програмата на 47-мите Празници на културата "Мездра- май". Експозицията включва 8 скулптурни творби от мрамор, варовик, пясъчник и технически камък, дело на..

публикувано на 14.05.21 в 11:30