Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Видин върнат от училище след пътуване до Тайланд

Мярката е превантивна, за изясняване на здравословното му състояние

Снимка: БГНЕС

Ученик от видинската математическата гимназия е освободен от учебни занятия за ден, за да бъде прегледан от личния му лекар. Причината за тази мярка е, че скоро се е върнал от Тайланд, след почивка с родителите си. Директорът на гимназията Румяна Петрова увери, че няма повод за притеснения. От училището са взети всички предпазни мерки по случая:


"Детето е отстранено само за един ден, докато получим отговор от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ какво да се направи. Оттук нататък РЗИ поема контрол върху превенцията на това дете. Да не се притесняват, да се обърнат към личния лекар, да бъдат наблюдавани при някаква симптоматика. За всеки случай аз го отстраних днес, докато РЗИ ми даде отговор и от утре детето ще си бъде отново на училище. По-добре превенция, отколкото опасност и заразяване на други деца, ако има нещо. Въпреки че ми казват, че в този регион не е опасно."


Според момчето, на летището не били проверявани с термокамери за евентуални симптоми от коронавирус:


"Термокамерите нищо не са отчели, оттук нататък е грижа на семейството"- допълни Румяна Петрова.


Пристигащите от Тайланд не са в списъка за наблюдение и контрол, каза за Радио Видин д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин. Тя уточни, че в заповед на здравния министър от 3 февруари 2020 година е посочено, че само на лицата, завърнали се от Китай, се прилага здравно наблюдение и съответни здравни мерки:



"В заповедта е цитирана Китайската народна република - пристигащи, завръщащи се от Китайската народна република."

По думите й, в инспекцията има план за действие за превенция при евентуално разпространение на коронавируса или случаи, които изискват по-специално внимание:

"Пристигащите на летищата преминават термоконтрол, пътниците с повишена температура се насочват към здравните служби на летищата за доуточняване на състоянието им. При необходимост се предприемат съответни мерки- изолация и хоспитализация. На пристигащите на летищата се предоставя информация под формата на брошури - какво трябва да правят при появата на симптоми. Според заповедта от министерството на здравеопазването, на всички лица, завърнали се от Китайската народна република се осъществява задължително медицинско наблюдение и се прилагат задължителни здравни мерки, а по преценка на органите на здравния контрол, се поставят под карантина. Мерките за домашна карантина при здрави лица е единствено при завръщащите се от Китайската народна република, тъй като те са най-рискови да е настъпило евентуално заразяване с коронавирус."

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев входящият граничен контрол може да установи не повече от 20-25% от заразените, а първоначалните симптоми при грип и зараза с коронавирус са идентични: "Ако болният не е бил в контакт със завърнали се хора от Китай обаче, не бива да има тревога - няма как да е заразен с коронавирус", каза за БНР главният държавен здравен инспектор.


България вече разполага с тестове за коронавирус, които доказват наличие на вируса в организма, а не само антитела. Изследването се извършва в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и във Военномедицинска академия. Резултатите са готови само за 2-3 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39