Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чистят отново шахти и канали в квартал "Нов път" във Видин (видео)


Отпадни води заливат улици във видинския квартал "Нов път". Проблемът не от сега, но валежите през последните дни повишиха нивото на водата и съответно на недоволството в квартала. Жители разказаха, че от години шахтите са запушени и вместо да отводняват, връщат мръсна вода от канализацията на улиците. Засегнати са 5-6 улици, сред които - "Стара планина" и успоредната на нея - "Байкал":


"Шахтата е запушена ето там, където се събира вода. Дъждовната вода няма къде да се изтича. Ето и голямата шахта, и малката. Никой не чисти нищо. Така е от юни миналата година. Сега вали дъжд, а ако напече малко слънце - мирише, не може да се диша, може да се хванат разни болести. Водата не се отича, няма къде. От тоалетните и шахтите излиза навън...

Казват, че хората не плащат водата. Днес всички си платиха. Аз не съм успял, ето сега отивам във ВиК да си платя водата...
Шахти има, но всичко е затиснато, това не е от сега, от 10 години не се чисти...

Това направо е река там. А децата минават по тази улица, за да отидат на училище. Канализацията е запушена. Долу има помпа, която трябва да се оправи..."


Проблемът бе обсъден на последното заседание на Общинския съвет във Видин. Людмил Димитров от групата на БСП изнесе информация за състоянието на ВиК системата в квартала и настоя за цялостно решение:

"На 13 януари посетихме улиците "Стара планина" и "Димчо Дебелянов" в квартал "Нов път", където установихме, че улиците са наводнени, водата от тях не се оттича в шахтите. Във връзка с многократните запитвания и жалби до нас относно състоянието на ВиК мрежата в квартал "Нов път", ние проведохме редица срещи. На тези срещи се установи следното: налягането във водопроводната мрежа е недостатъчно и не позволява цялостно задоволяване на нуждите на жителите на квартала; канализационните тръби и шахти на много улици са запушени, с недостатъчни наклони, не се почистват или изцяло липсват. Отвеждащият колектор е в неработещо състояние... Ние предлагаме да бъде изготвена стратегия - пътна карта за цялостно решаване на проблема..."


Канализацията ще бъде отпушена в най-кратък срок, обясни кметът Цветан Ценков и призова местното население също да подпомогне активно процеса:

"В съвсем краткосрочен план съм извикал фирми от София и се надявам още този месец да отпушим канализацията, тя е около 2 000 метра. Вече съм говорил с местните хора да извадят всички безработни, които имат възможност да помогнат на фирмата, и когато започнем почистването, те да участват във ваденето на всички тия материали, които са набутали в канала...Този проблем го знам и наистина като човек и лекар го гледам много сериозно, защото това е недопустимо в 21 век. Още повече, че тези хора пътуват сега из цяла Европа и виждат едно друго отношение на техните общества, но имат и други отговорности, и ги спазват. И аз това им казах: Този процес е двустранен."Около 20 000 лева ще плати Общината за отпушването на канализацията в квартала. Това е краткосрочното решение, което предстои, каза кметът. По думите му, в дългосрочен план е необходимо разработването на проект за воден цикъл, който да обхване квартал "Нов път", град Дунавци и по-големите села около Видин.
Галерия

Вижте още

Зайчар с полицейски час заради коронавируса

Над 400 души под карантина, 25 заразени с коронавирус- така изглежда статистиката за съседната община Зайчар. Сръбският град е на  45 километра от Видин.   Приятелствата за живеещите от двете страни на границата са многобройни.  С амо допреди месец Зайчар бе любима дестинация за мнозина за гурме туризъм, пазар или просто за разходки. Сега обаче..

публикувано на 08.04.20 в 15:15

Симфониетите на Видин и Враца стават част от инициативата "Заедно в кризата"

Българското национално радио и Софийската филхармония поставиха началото на инициативата "Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти. Симфониетите на Видин и Враца също са част от афиша на инициативата. Видинският оркестър ще представя свои концерти..

публикувано на 08.04.20 в 14:06

В час по физическо във виртуалното пространство

В режим на дистанционно обучение за учениците има и уроци по физическо възпитание .  В духа на образователните практики темата за дистанционното обучение по физическо възпитание подобава да започнем с преговор. За това колко е важна физкултурата припомня Филип Филипов - преподавател по физкултура в математическата гимназия  във Враца :..

публикувано на 08.04.20 в 12:10

Свободата и проблемите в "завода под небето"

Да  работиш тогава, когато другите не го правят. Да излизаш сред природата, въпреки забраните, въведени заради извънредното положение. Тази привилегия към днешна дата я имат само земеделските производители.  Десислава Петрова е зърнопроизводител от Видин. Заедно със семейството си тя обработва земя в землищата на община Видин и извън общината...

публикувано на 07.04.20 в 18:45

Ще има ли студентски бригади?

Между 5 000 и 5 500 студенти се възползват ежегодно от възможностите, които дават програмите за културен обмен между България и САЩ, като тази година агенциите са забелязали ръст на желаещите да участват в програмите. По план студентите масово се записват от средата на септември до края на декември. Предвид ситуацията обаче въпросът ще има..

публикувано на 07.04.20 в 17:10

Видинските математици готови за Национална олимпиада по биология

Шестима са  учениците от Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I“, които  се класираха за  Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование. Тази година успехът е забележителен, защото Видин има класирани ученици в четири от петте възрастови групи на олимпиадата. Зад високите постижения на учениците стоят..

публикувано на 07.04.20 в 16:10

Да си дъщеря на лекар по време на пандемия

На 7 април, когато отбелязваме Световния ден на здравето, разговаряме с дъщерята на  общопрактикуващия лекар в Дунавци д-р Пламен Петров - Иванна Иванова.  Тя живее в Дунавци и е деветокласничка  в ППМГ "Екзарх Антим I" Видин. Срещаме ви с нея на професионалния празник на българските здравни работници, защото наскоро Иванна публикува във  Фейсбук..

обновено на 07.04.20 в 15:30