Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разнообразие в световния ден на Радиото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието".


За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ призовават да се обърне внимание на многообразието във всичките му форми. По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Генералната Асамблея на ООН през 2012 година, за Световен ден на радиото е обявен 13 февруари - рождената дата /през 1946 г./ на радиото на самата Организация на обединените нации. И днес, радиото е най-широкодостъпната медия с най-многообразната аудитория - платформа на демократичния дискурс, оказваща влияние за формиране на общественото мнение, отразяваща различните гледни точки и представяща многообразните гласове на всички общности не само на съдържателно, но и на организационно ниво.

Екип на Радио ВИДИН гостува в уютният дом на семейство Ванчо и Цветана Тодорови във видинското село Жеглица. Там  непрекъснато се слуша радио Видин. За първото радиото в селото ни разказа Ванчо Тодоров- бивш учител по физкултура:

"Първото радио в селото е донесено 1939-40 година. Купено е от Видин и бе на батерии, защото нямаше ток...Всички се събирахме на площада да слушаме...От него хората са се информирали и за събитията от фронта...По късно към 1952 година прекараха кабел и пуснаха високоговорител на центъра...След електрификацията на селото вече всички започнаха да си купуват радиа...Слушаме радио Видин от години. От самото начало...Вие сте прекрасно радио с невероятна музика и теми...Радиото ни дава много..."
- коментира Ванчо Тодоров.

"Слушаме радиото, защото ни информира за всичко...Наскоро бях във Враца и там също ви слушат...Навсякъде ви слушат..."
- това каза пък неговата съпруга Цветана Тодорова.

Темата на днешният празник е за многообразието. Световната културна организация иска да изпрати няколко послания - плурализъм в медийния пейзаж, редакционни екипи, съставени от различни социални и малцинствени групи и хора в неравностойно положение. И разбира се - създаването и излъчването на разнообразно съдържание и специализирани предавания, които да отразяват еднакво и безпристрастно многообразието на радио аудиторията. 

В звуковия файл можете да чуете една китка от пожелания към радиото на различни езици и диалекти- български,  турлашки и новоселски диелект, турски, ромски, влашки, иврит, дори и на китайски.

Началникът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева добавя  и три интересни истории за това как се е слушало радио в село Медовница през 1940 година, как се е правил абонамент за вестник "Радио преглед" и историята на радиовъзел "Видин".

Честит празник.
Вижте още

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31