Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба на мед организираха в Мездра

Снимка: Петко Котларски

"Спасим ли пчелите, спасяваме себе си" - под това мото днес в Мездра бе открита изложба-базар "Пчеларство 2020". Изложбата е традиционна, за 16-та поредна година пчелари от региона представят своята продукция. 
Инициативата е на местното пчеларско дружество "Нектар", с председател Иван Братинов, с помощта на Община Мездра, общинската земеделска служба и читалище "Просвета" в Мездра. В тазгодишното изложение се включиха четирима пчелари от региона. 
Изложбата бе открита от Иван Братинов, който обясни през какви трудности са минали пчеларите. Той обяви и нова инициатива:

"Трябва да помислим за масовизиране на членската маса в пчеларските дружества, за изграждане на нови пчеларски дружества в населените места на общината и за по-ярко присъствие в обществения живот. Замислили сме в началото на септември тази година при добра реколта от пчелни продукти да организираме в алеята изложението "Медена Мездра". Дано да успее, очаквам вашата подкрепа."

Заместник-кметът на община Мездра Николина Кътовска поздрави пчеларите:

"Благодаря ви, че въпреки трудностите, продължавата да полагате усилия за запазване на пчелните семейства и за производството на този така ценен продукт. Пожелавам ви да бъдете здрави и благодатна година." 


Гражданите и гостите можаха да дегустират предлаганите продукти и да си закупят мед и всички видове пчелни продукти.


Вижте още

Отменя се фестивалът "Лачени обувки" в Берковица

Тазгодишният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" няма да се проведе. Решението бе взето от Община Берковица.   За отмяната на фестивала има две причини- недовършените ремонтни дейности и невъзможността да се оборудва големия читалищен салон, както и карантинната ситуация. Фестивалът е един от най-старите детски..

публикувано на 02.04.20 в 12:31

Измамиха видинчанка с 2400 лева

Полицаи задържаха измамник от село Дреновец , съобщават от Областната дирекция на полицията във Видин.  На 25 март,   криминално проявеният мъж,  заговорил 76-годишна жена от Видин,  в близост до автобусна спирка на ул."Цар Симеон Велики" в областния град. Представил за служител на НОИ и я заблудил, че може да обмени левовите ѝ спестявания в..

публикувано на 02.04.20 в 12:23

Приета е Общинската програма за закрила на детето в Белоградчик

Многостранни са приоритетите в  Общинската програма за закрила на детето за настоящата година. Тя бе приета на последното заседание на Общинския съвет.  Осигуряване равенство на шансовете за развитие на всички деца, осигуряване правото на детето на достъп до здравеопазване и здравни грижи и здравословен начин на живот, намаляване на детската..

публикувано на 02.04.20 в 11:28

Майка и син под карантина се разхождат и ходят на гости

Поставени под карантина майка и син от ломското село Расово, не спазват задължителната изолация. Това е установила проверка на полицейски служители от участъка в Медковец. 46-годишната  местна жителка и 28-годишния ѝ син, които на 22.03.2020 г. се завърнали от чужбина и са поставени под карантина за срок от 14 дни, считано от същата дата не са..

публикувано на 02.04.20 в 11:17

Започва националната кампания „Купи 1 книга“

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията „Купи 1 книга“. Инициативата под надслов „За да я има книгата“ започва в Деня..

публикувано на 02.04.20 в 10:35

Първият болен с COVID-19 във Видинско е от село Дреновец

Има установен случай на болен от коронавирус в област Видин , съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. В момента болният е във видинската болница. Мъжът с COVID-19 е от ружинското село Дреновец.  В момента Регионалната здравна инспекция и Областният кризисен щаб обсъждат дали да се предприемат по-строги..

публикувано на 02.04.20 в 09:42

Първи случай на коронавирус във Видин

За първи потвърден случай на COVID-19 във Видин съобщи преди минути председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 66-годишен мъж, настанен в областната болница "Св. Петка", е дал положителна проба за коронавирус. Общият брой на заразените към този момент в страната е 449, новозаразените са 37. 10 българи са починали в..

публикувано на 02.04.20 в 08:12