Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 13 февруари 2020 година

Конкурсът "Песен на свети Валентин" се проведе във Видин. Елена-Стефани Асенова спечели първа награда. Ученичката в училището по изкуствата впечатли журито с изпълнението на авторската си песен "Полет". Втора награда получи Михаела Дончева, която също участва с авторска песен. С трета награда бе отличена групата "The FOG", която изпълни песента "Кралица на нощта". 7 млади таланти взеха участие в конкурса. Голямата награда е запис на песента победител в студиото на радио Видин.

Държавната комисия по хазарта излезе с предупреждение за лотарийните игри. В съобщение на сайта й се припомня, че след влизане на законовите промени частните лотарии ще са забранени, а разпространението на талони ще бъде санкционирано. Публикацията идва няколко дни преди обнародването на промените и може да бъде възприета и като съвет, да не се купуват талони в момента, тъй като няма как в толкова кратки срокове да бъдат изплатени печалбите.  

Врачанска област е номер №1 в България по нарастване на брутния вътрешен продукт на глава от населението. По данни от Националния статистически институт за 2018 г. нарастването е с цели 27%. Враца остава лидер в Северозапада, а за сравнение нарастването във Видин е със 7.3%, а Монтана - с 3 на сто.

Няма информация за работодатели във Видинска област, които ще съкращават персонал или ще затворят производството си в началото на годината, заради повишаването на минималната работна заплата. Това увери Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско промишлена палата.

В Монтана работи депо за опасни битови и едрогабаритни отпадъци. С отчисленията от РИОСВ, на площ от 7 декара, в размер на 3 милиона и половина лева, бе изградено новото екосъоръжение. Специален бус ще събира само опасните отпадъци в града. Определени са 10 точки в града, където по график гражданите ще могат да предават отпадъците безплатно.

Движението на влакове по направлението Лом-Брусарци ще бъде възстановено от 1 март 2020 година. От железопътната компания мотивираха решението си за временно спиране на влаковете за по две седмици през ноември и декември 2019 година, както и за месеците януари и февруари 2020 година, с липса на достатъчно локомотиви, които били на ремонт.

Осигуряват допълнителни часове по маршрутни линии във Враца. Промените влизат в сила от 17 февруари.

Жителите на мездренското село Руска Бела са отправили колективен иск срещу електроразпределителното дружество, обслужващо региона. В него се настоява за обезщетения за нанесени материални щети на клиентите, поради прекъснато електрозахранване повече от две денонощия.

На днешния 13 февруари отбелязваме Международния ден на радиото. Тази година организаторите от ЮНЕСКО, в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия, призовават да се обърне внимание на многообразието във всичките му форми.

От днес до 15 февруари Община Вършец за поредна година ще вземе участие в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" в София. Ползите за града ни са много, каза Даниела Лилова, специалист "туризъм" към Община Вършец.

За първи път през 2020-та млади хора ще имат възможността сами да инициират събития, които Община Видин ще финансира. Това каза за радио Видин Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в администрацията. Освен младежки събития, по подобен начин се предвижда да бъдат финансирани нови събития в сферата на културата.

Филм за живота и дейността на българския учен и общественик Асен Златаров бе прожектиран във видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".
Инициативата е във връзка с годишнината на патрона на училището ни, казаха ученици от Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, които са и организатори на събитието.

Увеличаване на броя на заявленията за категоризация на местата за настаняване в Белоградчик, отчетоха на проведеното заседание на Консултативния съвет по туризъм. През 2019 година, посетителите на всички туристически обекти на територията на община Белоградчик са били 134 743 души, от тях 40 650 са чужденци. Предстои и ново заседание на Консултативния съвет по туризъм. На него ще бъде обсъдено предложение да се въведе комбиниран билет за посещение на туристическите обекти в общината.

Изложба на мед организираха в Мездра. "Спасим ли пчелите, спасяваме себе си" - под това мото бе открита изложба-базар "Пчеларство 2020". Тя е традиционна, за 16-та поредна година пчелари от региона представят своята продукция.

Продължава почистването в населените места в община Ново село. Причината е предстоящият празник на общината - Трифон Зарезан. На празника ще бъда раздавана по чаша вино, ще се проведе и традиционният конкурс за най- добро домашно вино. Програмата ще започне утре, в 10:30 часа.

С конкурс за най-добро вино и избор на "Цар на лозата" ломчани ще отбележат Деня на лозаря. Тържеството и тази година ще се проведе в местността "Садовете" утре, 14 февруари, от 11:00 часа. В празника ще вземат участие местни фолклорни групи, а водосвет за здраве и плодородие ще отслужат свещеници от Лом.

Празникът на лозаря и винаря – Трифон Зарезан, ще бъде отбелязан във Вършец с конкурс за най-добро домашно вино. На 14 февруари, от 10:30 часа, на централния градски площад народното веселие ще започне със зарязване на лоза.

Вижте още

Снимката на 31 март 2020 година

Предпазни маски в аптеките във Видин има, но може да се появят временни дефицити, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров. Заради изчерпване на наличните количества, до обяд се е наложило да бъдат направени нови доставки. Отменя се заповедта за задължителното носене на маски на открити и..

публикувано на 31.03.20 в 18:06

В Кула насърчават образованите родители

Променят размера на отпусканата еднократна помощ за новородено/осиновено дете до 3 годишна възраст в Кулско.  Решението е взето на заседание на Общински съвет Кула по предложение на групата на ВМРО-БНД.  Вместо досегашните 150 лв. за всяко дете, в общината вече ще има диференциация според степента на образование на родителите.  За майка с основно..

публикувано на 31.03.20 в 17:38

Бързо се изчерпват маските във видинските аптеки

Предпазни маски в аптеките във Видин има, но може да се появят временни дефицити, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров. Заради изчерпване на наличните количества, до обяд се е наложило да бъдат направени нови доставки. "След наредбите се получи малка паника сред населението. Вчера..

публикувано на 31.03.20 в 17:24

Заводът за автомобилни компоненти в Мездра няма да работи до 12 арпил

Удължава се с една седмица временното преустановяване на работа на заводите за производство на автомобилни компоненти в Мездра и Карнобат , информират от ръководството на "СЕ Борднетце - България" ЕООД. Така вместо до 5 април, двете локации ще останат затворени до 12 април 2020 г. (включително). Решението е взето, предвид епидемиологичната..

публикувано на 31.03.20 в 17:19

Още 18 под карантина във Враца

Още 18 жители на област Враца са поставени под карантина за последните 24 часа , като все още се чакат пробите за коронавирус от националната реферетнта лаборатория  на седем души. Пробите са взети на двама врачани в МБАЛ "Христо Ботев", на човек под домашно наблюдение и на един човек от болницата в Козлодуй. 14 души пък са били в..

публикувано на 31.03.20 в 16:59

Косят тревните площи в Монтана, скоро пускат и фонтаните

В Монтана започна косенето на тревните площи. Това ще е един от основните ангажименти през следващите шест месеца.  Към 600 декара зелена тревна площ има града,  съобщи кметът Златко Живков: "Първите дни на април започва шестмесечният период за косенето, на територията на цялата  община. Изключително важно действие. Голяма част от..

публикувано на 31.03.20 в 16:23

Преустановяват отпускането на бързи кредити

Голяма част от фирмите за бързи кредити спряха отпускането на заеми, преустановени са и заемите от банки. Към момента разсрочване на вноските на длъжници не се прави. Това каза Моника Пламенова- офис мениджър на една от големите фирми за бързи кредити: " Към днешна дата не отпускаме бързи кредити. Не се отпускат, защото бързите кредити работят в..

публикувано на 31.03.20 в 16:10