Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 февруари 2020 година

Снимка: Радио Видин

Нова детска градина откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева, която определи изграждането на детското заведение като пример за доброто взаимодействие между изпълнителната и местната власт


Цвета Караянчева бе и във Враца, където посети строителните площадки на двата завода – МД Електроник и Теклас. 


60 вагона с отпадъци, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на завод край Враца пристигнаха през последните няколко дни в село Бели извор. Пратката идва от Англия и е преминала през всички задължителни проверки на властите.


Издадено е предписание на Община Враца да предприеме мерки за почистването на нерегламентираното сметище в местността "Орешака" край врачанския квартал "Бистрец" и за осъществяване на засилен контрол. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.


Земеделието в област Монтана формира 13,4 % от общата брутна добавена стойност в икономиката. Това е с около 10 на сто над средното за страната за 2018 година. Това съобщи пред земеделци в Монтана заместник министърът на земеделието Атанас Добрев. 


Пчеларството е отрасълът в област Враца с най-значим дял по отношение на националното производство. През 2018 г. броят на пчелните семейства нараства с над 83% спрямо 2014 г. Заместник - министър Добрев обобщи по време на информационна среща, че селското стопанство е един от водещите сектори в областта, като брутната добавена стойност за 2018 г. е 6.4%. Той допълни, че площите, засети със зърнени и маслодайни култури в областта, заемат над 95% от обработваемата земя. Най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, царевицата и рапицата. Обработваемата земя заема над 80% от използваната земеделска площ в област Враца. „За последните 5 години площите със зърнени култури и тези с трайни насаждения се увеличават с близо 5% спрямо 2014 г. Още по-значителен ръст бележат площите със зеленчуци в рамките на същия период, които са с около 4 пъти повече“,  посочи още Атанас Добрев. Заместник-министърът съобщи, че заявленията, подадени за подпомагане на стопани, отглеждащи едър и малък добитък в областта през 2018 г. са с 26% повече спрямо тези от 2014 г.


Десислава Евгениева е новият главен архитект на Видин. Това съобщи председателят на Съюза на архитектите в България проф. Тодор Булев, който бе един от членовете на комисията, определена да проведе събеседване с кандидатите.


Обработване на документи за нови паспорти и лични карти извън „Паспортна служба“ извършва мобилен екип от звено „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца, съобщава местната администрация.


До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2019 година. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят в НАП справка за платените суми по електронен път. В справката се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък като например дивиденти и ликвидационни дялове, доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи. От 2020 година, работодателите изготвят и подават в НАП справка за изплатените през 2019 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. 


15 бъдещи пчелари от Видинско получиха пчеларски инвентар. Придобивката е от международната благотворителна организация АДРА, която заедно с видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" провежда обучение на безработни, с идеята да започнат самостоятелна дейност като пчелари, каза председателят на видинското дружество Петър Младенов


Община Враца обяви конкурси за експерти в строителната дирекция, Инспектората и Воден цикъл. Свободните работни места са 7. До 28 февруари е срокът за подаване на документите на желаещите да заемат длъжността „Началник отдел“ в отдел „Устройствено планиране“. В строителната дирекция има свободно работно място за позицията „Главен специалист“, отново в отдел „Устройствено планиране“. Срокът за подаване на документи е до 28 февруари. Има обявен конкурс и за „Младши експерт“ в отдел „Опазване на околната среда“. Във връзка с разширяването на звено „Инспекторат“ ще бъдат назначени 3-ма инспектори. Лицата ще извършват проверки по сигнали и жалби на граждани и ще следят за спазването на местните наредби. За осъществяването на всички финансово-счетоводни операции по проекта „Воден цикъл“ е обявен конкурс за „счетоводител“ на водния проект на Общината. Срокът за подаване на документи е до 25 февруари


Дарение на хурка с дърворезба, датирана от 1904 година, направи архитект Станчо Веков на отдел "Етнография" към Историческия музей във Видин. Видинчанинът получи грамота и акт за дарение.


Днес в детския отдел на РБ "Михалаки Георгиев"- Видин пред шестокласници от СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Брегово беше представен открит урок на тема "Пътят на героизма: животът на Васил Левски до 1862 г.".  Урокът бе проведен от учителят им по история Цветомир Веков.


Посланикът на САЩ Херо Мустафа бе на неофициално посещение във Видин. Нейно Превъзходителство посети джамията на Осман Пазвантоглу, където се срещна с кмета на Община Видин, Видинският митрополит Даниил и районният мюфтия Неджати Али. Последвала е 

кратка обиколка на историческите забележителности на Видин, съобщават от общинската администрация. 


Във връзка с предстоящата Голяма Задушница, „Тролейбусен транспорт - Враца“ ще осигури допълнителни курсове на обществения транспорт в града. На 22 февруари /събота/, до 14:00 часа, всички тролейбуси ще се движат до спирката на бившия химически комбинат. След това, автобус, с учестен график ще извозва пътниците от спирката до Нов гробищен парк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39