Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 18 февруари 2020 година

Снимка: Радио Видин

Нова детска градина откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева, която определи изграждането на детското заведение като пример за доброто взаимодействие между изпълнителната и местната власт


Цвета Караянчева бе и във Враца, където посети строителните площадки на двата завода – МД Електроник и Теклас. 


60 вагона с отпадъци, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на завод край Враца пристигнаха през последните няколко дни в село Бели извор. Пратката идва от Англия и е преминала през всички задължителни проверки на властите.


Издадено е предписание на Община Враца да предприеме мерки за почистването на нерегламентираното сметище в местността "Орешака" край врачанския квартал "Бистрец" и за осъществяване на засилен контрол. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.


Земеделието в област Монтана формира 13,4 % от общата брутна добавена стойност в икономиката. Това е с около 10 на сто над средното за страната за 2018 година. Това съобщи пред земеделци в Монтана заместник министърът на земеделието Атанас Добрев. 


Пчеларството е отрасълът в област Враца с най-значим дял по отношение на националното производство. През 2018 г. броят на пчелните семейства нараства с над 83% спрямо 2014 г. Заместник - министър Добрев обобщи по време на информационна среща, че селското стопанство е един от водещите сектори в областта, като брутната добавена стойност за 2018 г. е 6.4%. Той допълни, че площите, засети със зърнени и маслодайни култури в областта, заемат над 95% от обработваемата земя. Най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, царевицата и рапицата. Обработваемата земя заема над 80% от използваната земеделска площ в област Враца. „За последните 5 години площите със зърнени култури и тези с трайни насаждения се увеличават с близо 5% спрямо 2014 г. Още по-значителен ръст бележат площите със зеленчуци в рамките на същия период, които са с около 4 пъти повече“,  посочи още Атанас Добрев. Заместник-министърът съобщи, че заявленията, подадени за подпомагане на стопани, отглеждащи едър и малък добитък в областта през 2018 г. са с 26% повече спрямо тези от 2014 г.


Десислава Евгениева е новият главен архитект на Видин. Това съобщи председателят на Съюза на архитектите в България проф. Тодор Булев, който бе един от членовете на комисията, определена да проведе събеседване с кандидатите.


Обработване на документи за нови паспорти и лични карти извън „Паспортна служба“ извършва мобилен екип от звено „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца, съобщава местната администрация.


До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2019 година. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят в НАП справка за платените суми по електронен път. В справката се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък като например дивиденти и ликвидационни дялове, доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи. От 2020 година, работодателите изготвят и подават в НАП справка за изплатените през 2019 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. 


15 бъдещи пчелари от Видинско получиха пчеларски инвентар. Придобивката е от международната благотворителна организация АДРА, която заедно с видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" провежда обучение на безработни, с идеята да започнат самостоятелна дейност като пчелари, каза председателят на видинското дружество Петър Младенов


Община Враца обяви конкурси за експерти в строителната дирекция, Инспектората и Воден цикъл. Свободните работни места са 7. До 28 февруари е срокът за подаване на документите на желаещите да заемат длъжността „Началник отдел“ в отдел „Устройствено планиране“. В строителната дирекция има свободно работно място за позицията „Главен специалист“, отново в отдел „Устройствено планиране“. Срокът за подаване на документи е до 28 февруари. Има обявен конкурс и за „Младши експерт“ в отдел „Опазване на околната среда“. Във връзка с разширяването на звено „Инспекторат“ ще бъдат назначени 3-ма инспектори. Лицата ще извършват проверки по сигнали и жалби на граждани и ще следят за спазването на местните наредби. За осъществяването на всички финансово-счетоводни операции по проекта „Воден цикъл“ е обявен конкурс за „счетоводител“ на водния проект на Общината. Срокът за подаване на документи е до 25 февруари


Дарение на хурка с дърворезба, датирана от 1904 година, направи архитект Станчо Веков на отдел "Етнография" към Историческия музей във Видин. Видинчанинът получи грамота и акт за дарение.


Днес в детския отдел на РБ "Михалаки Георгиев"- Видин пред шестокласници от СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Брегово беше представен открит урок на тема "Пътят на героизма: животът на Васил Левски до 1862 г.".  Урокът бе проведен от учителят им по история Цветомир Веков.


Посланикът на САЩ Херо Мустафа бе на неофициално посещение във Видин. Нейно Превъзходителство посети джамията на Осман Пазвантоглу, където се срещна с кмета на Община Видин, Видинският митрополит Даниил и районният мюфтия Неджати Али. Последвала е 

кратка обиколка на историческите забележителности на Видин, съобщават от общинската администрация. 


Във връзка с предстоящата Голяма Задушница, „Тролейбусен транспорт - Враца“ ще осигури допълнителни курсове на обществения транспорт в града. На 22 февруари /събота/, до 14:00 часа, всички тролейбуси ще се движат до спирката на бившия химически комбинат. След това, автобус, с учестен график ще извозва пътниците от спирката до Нов гробищен парк.

Вижте още

Снимката на 8 април 2020 година

От днес видинският общински пазар отново работи, след като бе затворен преди три седмици със заповед на кмета Цветан Ценков, като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Кооперативният пазар във Враца ще функционира при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от общинската администрация. От утре, 9 април, отварят..

публикувано на 08.04.20 в 17:50

Във Видин започна косене на тревните площи

Косенето стартира паралелно в Крайдунавския парк, булевард „Панония“ и в района на бившия Химкомбинат. По-късно ще продължи в кварталите, парковете, на детските площадки, както по главните улици  и пешеходните зони на града.   Успоредно с това в Южна промишлена зона работници от Общината отстраняват израстналите храсти и..

публикувано на 08.04.20 в 17:47

Пациентът с коронавирус от Дунавци чака отрицателна проба

Най-вероятно в края на работната седмица се очаква  от видинската болница  да бъде изписан Иван Евгениев от Дунавци, който е дигностициран с Ковид-19. Очаква се това да е първият официално излекуван от вируса жител на област Видин. Както вчера ви съобщихме, мъжът от дни няма никакви оплаквания, но се налага да е на стационарно лечение в бившето..

публикувано на 08.04.20 в 17:40

Мъж от Видин почина от коронавирус в Испания

Видинчанин, който от години живее със семейството си в Испания, е починал от COVID-19. Мъжът е на 48 години. Починал е в понеделник в болницата в град Вилахойоса, провинция Аликанте, област Валенсия. По данни на семейството му, не е страдал от други заболявания. Близките му споделили в социалната мрежа, че той е бил консултиран от личния му лекар по..

публикувано на 08.04.20 в 16:27

Само четири сватби в община Видин през март

Четири пъти са намалели сватбите във Видин за последния месец, от влизането в сила на извънредното положение,  в сравнение с миналата година. Ако през март 2019 година сватбите са били 16, сега са се състояли 4 - каза за Радио Видин Станимира Манджукова, младши експерт "Актосъставяне" в община Видин: "В община Видин са проведени 4 сватби от 9..

публикувано на 08.04.20 в 16:12

Местят видинско училище в друга сграда?

Предложение за преместване на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в сградата на основно училище "Отец Паисии" ще обсъди Общинският съвет във Видин, на извънредно заседание, на 10 април. В училището има свободни етажи, а сградата, в която се помещава сега професионалната гимназия, ще се ползва изцяло от филиала на Русенския университет в..

публикувано на 08.04.20 в 16:00

Дядо Вълослав от Добролево дарява пенсията си на видинската болница

Един от най-ревностните ни слушатели, 81 -годишният Вълослав Стратев  от село Добролево, иска да дари пенсията си от 219 лв  на видинската болница. Дарението е скромно и от сърце, обясни за Радио Видин дядо Вълослав:   "Ще ви кажа направо - аз съм от време оно дарител. Преди време, две години и половина дарявах една трета от заплатата си на..

публикувано на 08.04.20 в 14:35