Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на учените, които искат да изработят речник на диалектите в нашата родина.


Роден е преди 90 години в началото на м. февруари в Ново село, Видинско. Умира ненавършил 70 години, но с много ученици от цяла Европа. Затова храмът на културата в малката община Ново село- НЧ "Земеделец-1874" посвещава на тази годишнина много дати и празници. Сигурно място ще намери тук и сестрата на проф. Максим Младенов – Лили Младенова, която всяко лято пребивава в селото. 


На 3 февруари – деня на неговото рождение, читалищната библиотека подреди изложба. В нея бяха включени двете издания на "Говорът на Ново село, Видинско" – едното на БАН, а другото – фототипно издание от читалището, което все още може да се намери в Ново село. Тук бяха и книгите за Ново село – история, песни и обичаи  от неговата ученичка Сашка Бизеранова. Не можеше да се отминат книгата и статиите на проф. Стефан Брезински – запленен, удивен и живял сред новоселяни и чудноватия им диалект.  Място намериха и двете издания "Ми смо си ми" на хумористични случки от новоселския живот, събрани на новоселски диалект от художника Петър Бърчев. В процес на издаването им се роди крилатата фраза "Моля те намери друг редактор, защото за мен новоселският е бащин, а не майчин език.“


На годишнината са посветени още инициативи през цялата година. В Маратона на четенето през м. април ще бъде отделен ден за запознаване с живота и книгата на Максим Младенов "Говорът на Ново село, Видинско". Пред децата ще бъдат прочетени приказки и легенди от тази книга. Защото преди 40 години децата говореха новоселски диалект, но се сблъскваха с изискването в училище да се говори на чист български език. 


Днес почти няма дете, което може да прочете нещо от книгата на М.Младенов без да се запъва или да сложи ударението на неправилно място. Затова и детското шоу "На гости при баба", създадено, за да пази традициите на селото и необикновения му диалект, ще бъде посветено на говора на Ново село. Баба Минка Сурдолова, е добра и търпелива учителка и режисьорка, когато става въпрос за Ново сълó, а Читалищното настоятелство ще подкрепи идеята.


Презентация за живота на проф. Максим Младенов ще бъде излъчена на 1 ноември – Деня на българските будители. Защото, какво по-силно от неговото дело – да обогати българския език и  да сформира колектив, за изработване речник на местните говори /самият той е проучвал не само новоселския, но и ихтиманския, както и българските диалекти в Румъния/. И днес, в интелигентни хора, прекарали живота си в други краища на страната и завърнали се към корените си в Ново село, гори искрицата да намерят думи и изрази на новоселски, допълващи речника на проф. Младенов. Идеята се заражда на обикновено събиране на приятели, родени през 60-години на миналия век, през лятото на 2019 г. Досега Кирил Мускичев е събрал в своя смартфон, който повече използва като джобен компютър, над 100 думи от ежедневието, човешкото тяло и рибарлъка – другия основен поминък на новоселяни в миналото, позабравени в Ново село. Дано предаде това богатство на внуците си, живеещи в далечни краища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45