Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там.

Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045 жители, а днес по данни от кметството, са останали около 500.

Как живеят хората в селото, какви са проблемите и надеждите им, какво искат от новия кмет и как смятат да работят заедно. Това попитахме в селото, а отговорите потърсихме от местни жители и от кмета, Венизел Флоров.

"Утре е Задушница, а да не обяснявам какъв е пътят до гробищата- опасна работа. Хората не могат да идат да посетят починалите си близки. Нямат ли една машина да почистят. Пенсионер съм, бивш военен. Животът в селото не е лош. Дразнят ме обаче тези, дето работят по програмите- нищо не чистят. Само се въртят около кметството... За мен и двете ни църкви са паметници на културата. Строени са преди много години и са пазели вярата ни. Лошото е, че долната църква не е в добро състояние. Другата имахме късмет да я ремонтират по един проект. Тя обаче се намира нависоко и за да се стигне до нея се върви по един стръмен склон, а пътят е съвсем разбит. По принцип смятам, че подобни обекти трябва да се поддържат от всички и ако някой може да помогне за асфалтирането на пътищата до тях, ще сме му много благодарни...

Навремето училището ни наброяваше между 120 и 130 деца до 8-ми клас. То беше в първите 6 училища за които се говореше, че са постигнали отлични резултати. Училището беше много хубаво и много добре обзаведено. Преподаваше се много сериозно и децата се ограмотяваха и възпитаваха на ниво. Сега какво става- счупени прозорци, отвсякъде се влиза в него и се руши. Живея до училището и ги гледам вечер как от 12 до 18-годишни деца и младежи тичат по коридорите, чупят и изнасят всичко . Намирала съм папки, документи пръснати по шосето или диапозитиви и нагледни средства.... Някога в училището имаше 6 акордеона. Единия от тях го намерихме на площадката отвън, беше ритан. Това е просто подигравка с труда на хората, които са построили това училище или са прекарали живота си тук... Боли ме много, защото селото застарява и се обезлюдява. Деца нямаме вече много, а тези, които са ученици, са разпределени към училищата в Брегово и във Видин. Иначе децата ни са добри, умни, родителите също. Но лошото е, че нашето училище е празно...


Държавата би трябвало да помисли и за малките селища като нашето. Тук не само училището пустее, но и една много хубава сграда на бившото МТС Гъмзово. Тя беше после модна къща и даваше поминък на местните хора. Сега пустее. А от Гъмзово има много хора, които всяка сутрин с такси или автобус пътуват до Видин, където работят в други шивашки ателиета...

Площадът ни не е асфалтиран не се сещам от колко години. Ами тук ние чакаме събор, хората всеки ден отиват до магазините, до сладкарницата. Един такъв площад е неугледен. Би трябвало да се помисли и за него. Проект ли да се направи, нещо друго ли. Но пък каквито и проекти да направим ние от Гъмзово, те надали ще се приемат. Трябват специалисти за тая работа..." , коментираха местни жители.
 
"Трудно се живее в Гъмзово", не скри впечатленията си и новият кмет на селото, Венизел Флоров:

"Населението е застаряващо- някъде около 70 % са възрастните хора. Младите са малко, работа няма, трудно е. Въпреки това усилията ни са насочени да облекчим живота на останалите тук. За възрастните и хората без доходи сме подсигурили топъл обяд- 43 човека отговарят на условията и ползват тази услуга. Храната се приготвя към Социалния патронаж в Брегово. Нямаме оплаквания за качеството й, хората са доволни.

Хората, които не живеят постоянно тук, могат да не се притесняват за домовете си. Ще ги намерят така, както са ги оставили. В селото нямаме кражби от смесеното население. Проблемите са свързани предимно с битови скандали...

Що се отнася до чистотата в селото, фирмата, която обслужва селищата от общината, вече ни предостави допълнителни  контейнери за битови отпадъци...

Проблемът свързан с училището също се стремим да разрешим. Лошото е, че засега нямаме интерес от инвеститори. Чувал съм навремето, че е имало интерес към него, но вече не. Имам обаче думата на кмета на общината, че ще ремонтираме покрива, за да предпазим сградата от разрушаване. Ще положим усилия да разчистим двора и дърветата, които опират в керемидите и рушат покрива. Ще се постараем да запазим колкото се може повече от това, което в миналото е създадено.

Иначе първата ми задача след избирането ми за кмет беше да се свържа с електроразпределителното дружество и да изрежем клоните на дърветата, защото електрическата мрежа бе в трагично състояние.

Имам също намерение да преместя и една стара метална будка до гробищния парк, за да може да се ползва от жителите, които отиват да посетят гробовете на близките си там. В бюджета на Община Брегово има също одобрени средства за асфалтирането на две от селските улици.

Възнамерявам да не изпускаме шансовете да участваме във всички програми, които ще създадат работни места или ще задържат младите хора в селото."


Кой е новият кмет на Гъмзово, къде и с какво се е занимавал, какво още има намерение да направи и кои ще са приоритетите в работата му до края на тази година; след като 6 години е живял и работил в Италия, какво разказва за ситуацията там след смяната на местната валута с еврото; какво още разказаха за живота си жителите на селото- целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13