Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Георгиева: Институциите работят ускорено за модернизация на пътя Видин – Ботевград

Снимка: Радио Видин

Доскорошният областен управител на Видин Албена Георгиева потърси Радио Видин и поиска право на отговор във връзка с изказване на областния координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев за вероятните причини за освобождаването ѝ от заеманата длъжност. Публикуваме писмото без  редакторска намеса:

"На 19 февруари, с Решение на Министерски съвет бях освободена от длъжността "областен управител" на област Видин. Това е решение, в което няма никаква сензация или драма. В редица медии обаче, бе цитирано изказване на областния координатор на ГЕРБ – Видин Владимир Тошев, който коментира какви са според него причините за това решение:

За Радио Видин областният председател на ГЕРБ Владимир Тошев коментира причините за рокадата:

"Най-вероятно е за несправянето с работата и за създаване на напрежение в институцията. Доколкото аз съм информиран, доста време вече там напускат хора. Обстановката е много неработеща, много неприятна. Мисля, че има връзка и с магистралата, която трябва да почнем да строим, защото една голяма част от документацията, която трябва да бъде, основно по отчуждителните процедури на имотите, не се придвижва достатъчно енергично от областна управа. Аз лично съм чувал премиера, който пред мен го е казвал: "Ускорете там нещата, защото ще дръпна багерите!", което за мен е крайно недопустимо и мисля, че това е една от причините".

Нямаше изобщо да коментирам тази "оценка", но в случая се внушава сред хората несигурност за реализиране на проекта за магистралния път– толкова важен за област Видин проект. Считам това за политически безотговорно, още повече, когато се говори от името на премиера.

Правителството, разбира се, няма да оттегли подкрепата си за модернизацията на пътя Видин – Ботевград. През месец октомври 2019 г. именно Министерски съвет прие постановление, с което даде възможност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи в размер на 796 749 500 лв. за модернизацията на пътя Видин – Ботевград.

До момента, а вярвам, че и занапред, Областна администрация – Видин ще координира дейностите за своевременна подготовка на документите по Проект: „Модернизация на път I-1 (E-79) „Видин - Ботевград“, участък от км 3+757 до км 61+750 (километраж по съществуващ  път I-1)≡58+128.47 (километраж по проект) за модернизацията на трасето. Вследствие и на добрата координация между всички институции, ускорено са проведени процедурите по съгласуване и издаване на разрешителни за проект на ПУП – ПП и през месец септември 2019 г., със заповеди на заместник -министъра на регионалното развитие и благоустройството е одобрен проектът на Подробен устройствен план за обект„Модернизация на път I-1 (E-79) „Видин - Ботевград“, участък от км 3+757 до км 61+750.

Подготовката на отчуждителните процедури се провежда от Агенция „Пътна инфраструктура“, като необходимите документи -  удостоверения за наследници и др. се издават от общинските администрации в кратки срокове. Реалното строителство на първия участък от пътя между Видин и Ружинци стартира през месец октомври 2019 г., когато министърът на регионалното развитие и благоустройството направи инспекция на място.

Не мога да не засегна и твърдението за „много неприятна и много неработеща обстановка и напрежение в институцията“, която ръководих - последните близо 3 години в администрацията постъпиха на работа млади хора, които заедно с опитните експерти изграждат един колектив от професионалисти, с които трябва да се гордеем.Във Видин, където демографската ситуация е тревожна, ние изградихме екип от млади професионалисти, желаещи да се развиват в родния си град. Подобно изказване от човек с политически опит е необяснимо. Използвам възможността чрез медиите да благодаря на колегите си от Областна администрация за съвместната ни работа.

Доброто взаимодействие между Правителството, Областна администрация, местните власти и гражданското общество на област Видин е от изключително значение за развитието на региона. През времето, в което изпълнявах длъжността „областен управител“ във всичките си решения и действия съм се ръководила от закона и от това свое разбиране.

Желая на моя колега – новия областен управител Момчил Станков ползотворна работа."

https://www.mrrb.bg/bg/ministur-avramova-proveri-stroitelstvoto-v-uchastuci-ot-putya-vidin-botevgrad/ 

https://www.mrrb.bg/bg/zapochva-modernizaciyata-na-nad-54-km-ot-putya-vidin-botevgrad/

https://www.mrrb.bg/bg/publichen-registur-po-chl-3-al-4-ot-zut-na-izdadenite-aktove-za-odobryavane-na-ustrojstveni-planove-i-na-tehnite-izmeneniya-prez-2019-g/

http://www.api.bg/index.php/bg/obyavi/api-uvedomyava-231219




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00