Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фондация организира инициативата "Стани учител за пример!"


"Заедно можем всичко" - под този наслов Фондация "Въздигане" организира инициативата "Стани учител за пример!". Инициативата е насочена към третокласниците в българските училища, които за първа година започват да изучават българската история - каза  Слави Дяковски, активист към фондация "Въздигане":


"Кампанията се случва вече за четвърта година, в нея ние подаряваме по един комикс със завета на хан Кубрат на всеки български третокласник... През тази година идеята е учителите заедно с децата да приложат завета в съвременния свят под наслов "Заедно можем всичко", като не слагаме никакво ограничение, оставяме хората сами да преценят как могат да приложат най-добре завета."


Има четири условия за участие: кратко описание на инициативата, видео или снимки от инициативата, трите имена на учителя и контакт за обратна връзка, наименование, адрес и телефон на училището. Слави Дяковски ни припомня някои интересни моменти от предишните конкурси: 


"Първата година беше по-трудно, опитахме да направим нещо единствено с инициатива от наша страна... Като видяхме колко трудно се получи, решихме да работим съвместно с МОН, които ни предоставят пълен списък с всички третокласници и така улесняват целия процес... Опитваме се самото раздаване на комикси да го направим по-интерактивно и занимателно за децата и винаги се стараем да има нещо, което да олицетвори това, което говорим..."
 

Жури на фондация "Въздигане" ще отличи най-добрата инициатива и ще даде специална награда на спечелилото училище. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е до 30 април включително на мейл:info@vazdigane.bg

Резултатите ще бъдат обявени в сайта на фондация „Въздигане“, както и във фейсбук страницата на https://vazdigane.bg/

 

Фондацията има и бъдещи инициативи - кампания по поставяне на паметник-монумент на хан Кубрат в Русе, както и поставяне на паметник на хан Аспарух в София.


Вижте още

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно".  В село Селановци , община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства

УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят.  "Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да..

публикувано на 03.04.20 в 16:25

Кучето Пирин- ценител на кашкавала

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме с кучето Пирин и неговия стопанин Иван Илиев . Пирин е кръстоска между хъски и лайка и е на четири години и половина. Много обича децата и е голям ценител на истинския кашкавал. "Това куче го взехме за село по принцип. Беше много малко- нямаше 40 дена, и ни беше жал да го закараме на село...

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Един актьор- сам вкъщи

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си? Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който..

публикувано на 02.04.20 в 18:01

Пролетно почистване в Берковица

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница". "Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се..

публикувано на 02.04.20 в 15:44

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15
д-р Емил Миленков

Д-р Емил Миленков: Страхът от коронавируса е на път да срине първичната здравна помощ

Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца. Досега бяхме някак си на втора линия оставени , разкри   доктор Емил Миленков председател на Асоциацията на джипитата във Враца.  "Не се..

публикувано на 02.04.20 в 14:00