Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

3
Снимка: личен архив

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година. 

В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на евродепутати за един ден те дискутираха заедно по актуални аспекти на европейската интеграция. Учениците бяха напълно самостоятелни и независими от своите учители, които бяха само наблюдатели на това, което правят техните възпитаници - каза  старши посланик  Йоана Константинова, преподавател по английски език, която заедно с Данаил Димитров, преподавател по история и цивилизация, са придружавали мездренските ученици.
 
Единадесетокласникът Мирослав Лилов е направил едноминутна презентация за България, Мездра и своето училище - СУ „Иван Вазов“:

"Аз бях втори подред, първо имаше говорители от Белгия. Моята работа беше да кажа откъде идвам, да кажа нещо за града, за училището си... Емоцията беше голяма, с такава огромна публика...беше голяма отговорност и тръпка. Имахме събиране с младежите от другите държави, всеки един от нас искаше да се  запознаем, откъде идваш, какво е мисленето ти.... Работих по въпроса какво е бъдещето на Европа, бяха ни зададени въпроси по темата... Избрахме говорител и докладчик. Аз бях предложил идеята - всяка една държава да има сметищни станции, където да се изгаря боклука, а не да се изхвърлят боклуците в Източна Европа и в България и да ни съсипват природата, но идеята ми не беше приета..."

 Учениците са дебатирали и по други актуални теми като "Околна среда и възобновяеми енергийни източници", "Сигурност и права на човека", "Младите хора и зависимостта", "Бъдещето на Европа", "Миграция и интеграция" и "Младежка заетост". Сред въпросите, които младежите са разисквали и обменяли мнения, са "Как да допринесем за устойчивото развитие?", "Може ли да се ограничават правата на човека, ако съществува заплаха за сигурността?", "Може ли да се избегне употребата на водещи до пристрастяване вещества?", "Какво е бъдещето на Европа?", "Каква да бъде ролята на Европа между миграциите и интеграцията" и "Заетостта на младите хора - европейско предизвикателство?".

За гордост на Мездра и България, десетокласничката Цветосвята Петрова е била излъчена да бъде един от говорителите на шестте работни групи. От президиума на Европарламента тя сподели своя личен опит за това какво е да си мигрант и защо е важно да се подкрепяме и да уважаваме културните, религиозните и езиковите различия помежду си:


"Представях темата миграция и интеграцията в Европа, моята роля беше да прочета доклада от дебата, който бяхме водили, одобрихме някои идеи. Идеите ни бяха - как мигрантите трябва да навлязат в обществото, тъй като знаем, че те са затворени в лагери и са изолирани от обществото. Нашата главна идея беше да създадем панаири, тържества и да ги приобщим към нашата култура... Всички имахме много идеи, исках да покажа, че трябва да се уважаваме и да се чуе за България..."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30