Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

142 години от Освобождението на Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

142 години от Освобождението на Белоградчик се навършват днес. По този повод бившият уредник в Историческия музей в Белоградчик Кинка Михайлова припомня за фактите, предшествали тази дата. Разказва как хората от този край реагират на събитията, предхождащи Освобождението на града през 1877 година:

"Още в началото на 1877 година мирните българи усещат предстоящата война. За нея те се готвят отдавна и започват да проявяват нетърпимост. Тук и там се извършват нападения над турски постове и административни лица, правят се саботажи. Появяват се и агитатори, които зоват към неподчинение. В подкрепа на тези твърдения са и донесенията на белоградчишкия каймаканин Селим до видинския мютесараф. В това от донесение от 2 март 1877 г. научаваме за нападението и изгарянето на караулното помещение на турския полицейски пост при село Фалковец"- така започва разказа си Кинка Михайлова. 

Тя цитира и друго донесение, в което се съобщава, че на 12 април 1877 г. двама бунтовници от Средогрив, които са емигрирали в Сърбия, се връщат да бунтуват населението. 

"В трето донесение от 01 юни 1877 г. се пише, че е убито заптие при село Калугер (сега Гранитово). Тези инциденти довеждат до арестуването на най – видните и будни българи от района и града, но без да постигнат някакъв резултат"- продължава разказът на Кинка Михайлова. 

Обявяването на Руско- турската война се посрещна с възторг от всички българи:

"Тодор от село Протопопинци заявява:"Когато дойдат русите, ще искат сметка на турците за издевателствата над българите" – цитира Михайлова. 

Местните хора започнали да складират храни и да се готвят да помогнат на руските войски, когато дойдат в нашия район. Така белоградчичани веднага стават водачи на освободителите и улесняват тяхното придвижване. 

Кинка Михайлова цитира рапорт на генерал Артемонов до началника на девети армейски корпус генерал Шитников по този повод: "Тези дни предложи услугите си българинът Първул Станков, човек напълно надежден. Той е роден в Белоградчик, добре знае местността между Враца, Берковица, Белоградчик и Видин. Първул Станков може да бъде добър водач и посредник за установяване на отношенията мужду армията и жителите." 

След падането на Плевен на 10 декември 1877 година се сформира корпус под командването на генерал Хараламб. Към Белоградчик настъпват румънски войски, които в началото на януари 1878 година превземат Ружинци и Османие и заедно с войските на полковник Кантили сключват от юг обсаден пръстен около града. На командващия турския гарнизона Сюлейман ефенди било ясно, че не може да окаже сериозна съпротива на по – добре въоръжените румънски части, но той отказва да предаде крепостта, без нареждане от командващия видинския гарнизон Иззет паша. 

Обсадата на Белоградчишката крепост продължава след сключването на Одринското примирие на 31 януари 1878 година. На 23 февруари пристига заповед от султана. На следващия ден воюващите страни излъчват представители, които започват преговори за предаване на видинската и белоградчишката крепости. На 25 февруари 1878г. ключовете на крепостта символично са предадени от Сюлейман ефенди на капитан Димитри Вукович Караджич. 

Турският гарнизон мълчаливо започва да се изтегля към Ниш. С цветя и гръмко "ура" гражданите посрещат руските и румънските войски. Днес в памет на освободителите и жертвите в борбата с поробителя много от улиците на града носят техните имена. 

Вижте още

Извънредно заседава Общинският съвет във Видин

Предложение за преместване на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в сградата на основно училище "Отец Паисии"  ще обсъди Общинският съвет във Видин, на извънредно заседание днес. В училището има свободни етажи, а сградата, в която се помещава сега професионалната гимназия, ще се ползва изцяло от филиала на Русенския университет в града...

публикувано на 10.04.20 в 08:30

Снимката на 9 април 2020 година

135 000 лева са постъпили по дарителската сметка на видинската болница, разкрита в края на март за подпомагане лечението на пациенти с коронавирус. Направени са поръчки за необходимата апаратура и част от тях вече са изпълнени, обясни прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. По сметката са налични 51 000 лева, които също ще бъдат..

публикувано на 09.04.20 в 17:50

Дейвид Славчев: Преобразуването на видинския театър дава много възможности

Преобразуването на видинския драматичен театър в самостоятелно юридическо лице дава възможност за кандидатстване с проекти. Това каза директорът Дейвид Славчев по повод предложението театърът отново да бъде самостоятелен културен институт, което Общинският съвет ще гласува на утрешното си заседание. "Ние ще бъдем второстепенен бюджетен разпоредител,..

публикувано на 09.04.20 в 17:30

135 хиляди лева са дарени за видинската болница до момента

135 000 лева са постъпили по дарителската сметка на видинската МБАЛ "Света Петка", разкрита в края на март за подпомагане лечението на пациенти с коронавирус. Направени са поръчки за необходимата апаратура и част от тях вече са изпълнени, обясни прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова : "Направени са поръчки за респиратори, за..

публикувано на 09.04.20 в 17:00

Ученици се нуждаят от устройства за онлайн обучение

14 електронни устройства са необходими, за да могат да се обучават дистанционно всички ученици от училище "Христо Ботев" в Грамада . Децата са от семейства с ниски доходи, които не могат да им осигурят необходимите устройства и достъп до интернет, обясни за Радио Видин директорът Антоанета Бижева .  "Сега, по време на дистанционното обучение, те..

публикувано на 09.04.20 в 16:52

Осигуряват персонал за патронажна грижа за възрастни във Видинско

Община Видин ще кандидатства за осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Финансирането е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По нея общините ще могат да наемат персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация заради пандемията. На извънредно заседание..

публикувано на 09.04.20 в 16:30

Местен предприемач с дарение за Община Враца

Три мобилни диспенсъри за дезинфектант бяха дарени на Община Враца от местния предприемач Симеон Хубев. Безконтактните устройства ще бъдат използвани на входа на Кооперативния пазар, в Центъра за административно обслужване на граждани в местната администрация и при необходимост– на обществени места, където обичайно има събиране на много хора...

публикувано на 09.04.20 в 15:57