Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

142 години от Освобождението на Белоградчик

Снимка: Радио ВИДИН

142 години от Освобождението на Белоградчик се навършват днес. По този повод бившият уредник в Историческия музей в Белоградчик Кинка Михайлова припомня за фактите, предшествали тази дата. Разказва как хората от този край реагират на събитията, предхождащи Освобождението на града през 1877 година:

"Още в началото на 1877 година мирните българи усещат предстоящата война. За нея те се готвят отдавна и започват да проявяват нетърпимост. Тук и там се извършват нападения над турски постове и административни лица, правят се саботажи. Появяват се и агитатори, които зоват към неподчинение. В подкрепа на тези твърдения са и донесенията на белоградчишкия каймаканин Селим до видинския мютесараф. В това от донесение от 2 март 1877 г. научаваме за нападението и изгарянето на караулното помещение на турския полицейски пост при село Фалковец"- така започва разказа си Кинка Михайлова. 

Тя цитира и друго донесение, в което се съобщава, че на 12 април 1877 г. двама бунтовници от Средогрив, които са емигрирали в Сърбия, се връщат да бунтуват населението. 

"В трето донесение от 01 юни 1877 г. се пише, че е убито заптие при село Калугер (сега Гранитово). Тези инциденти довеждат до арестуването на най – видните и будни българи от района и града, но без да постигнат някакъв резултат"- продължава разказът на Кинка Михайлова. 

Обявяването на Руско- турската война се посрещна с възторг от всички българи:

"Тодор от село Протопопинци заявява:"Когато дойдат русите, ще искат сметка на турците за издевателствата над българите" – цитира Михайлова. 

Местните хора започнали да складират храни и да се готвят да помогнат на руските войски, когато дойдат в нашия район. Така белоградчичани веднага стават водачи на освободителите и улесняват тяхното придвижване. 

Кинка Михайлова цитира рапорт на генерал Артемонов до началника на девети армейски корпус генерал Шитников по този повод: "Тези дни предложи услугите си българинът Първул Станков, човек напълно надежден. Той е роден в Белоградчик, добре знае местността между Враца, Берковица, Белоградчик и Видин. Първул Станков може да бъде добър водач и посредник за установяване на отношенията мужду армията и жителите." 

След падането на Плевен на 10 декември 1877 година се сформира корпус под командването на генерал Хараламб. Към Белоградчик настъпват румънски войски, които в началото на януари 1878 година превземат Ружинци и Османие и заедно с войските на полковник Кантили сключват от юг обсаден пръстен около града. На командващия турския гарнизона Сюлейман ефенди било ясно, че не може да окаже сериозна съпротива на по – добре въоръжените румънски части, но той отказва да предаде крепостта, без нареждане от командващия видинския гарнизон Иззет паша. 

Обсадата на Белоградчишката крепост продължава след сключването на Одринското примирие на 31 януари 1878 година. На 23 февруари пристига заповед от султана. На следващия ден воюващите страни излъчват представители, които започват преговори за предаване на видинската и белоградчишката крепости. На 25 февруари 1878г. ключовете на крепостта символично са предадени от Сюлейман ефенди на капитан Димитри Вукович Караджич. 

Турският гарнизон мълчаливо започва да се изтегля към Ниш. С цветя и гръмко "ура" гражданите посрещат руските и румънските войски. Днес в памет на освободителите и жертвите в борбата с поробителя много от улиците на града носят техните имена. 

Вижте още

63 са новите случаи на болни от COVID-19 в област Враца

63 нови случаи на болни от COVID-19 в област Враца са регистрирани за 30 октомври в Единния информационен портал. Новобявените заразени са жители на 8 общини от областта. Хоспитализирана в МБАЛ - Мездра е жена на 79 г. от с. Долна Кремена, останалите заболели са диагностицирани на домашно лечение. 34 от регистрираните болни от Коронавирус са от гр...

публикувано на 31.10.20 в 16:18

Започна извозването на падналите листа във Видин

Започна извозването на падналите листа във Видин, съобщиха от община Видин. Работата стартира рано сутринта с вдиганe на купчините шума по ул."Акад. Стефан Младенов". По график през днешния ден работниците от общинското звено "Чистота" обходиха значителна част от града, включително целия "Крайдунавски парк". В момента дейността се..

публикувано на 31.10.20 в 14:49

Съботният пазар във Видин работи при спазване на противоепидемичните мерки

Ежеседмичният пазар пред градския стадион във Видин е отворен, като беше направена необходимата организация в условията на епидемичната обстановка, съобщиха от община Видин. Както и на централния общински пазар, и тук бе въведено еднопосочно движение. Изискванията към посетителите са да бъдат със защитни маски и да спазват дистанция, а към..

публикувано на 31.10.20 в 11:58

Писатели се срещат с деца и ученици в Монтана, Видин и Лом

"Разказвачът на приказки" среща възпитаници на монтански детски градини и основни училища с български писатели . Инициативата стартира от 1 ноември в цялата страна и на територията на общините Монтана, Лом и Видин. Живите срещи на авторите с децата ще се състоят при спазване на всички предписания и протоколи за безопасност при работа..

публикувано на 31.10.20 в 09:15

Читалището в село Долни Вадин помага по време на дистанционното обучение

Народно читалище "Съзнание-1927" в село Долни Вадин предлага помощ по време на дистанционното обучение за нуждаещите се ученици и студенти намиращи се в селата Долни и Горни Вадин с материали от фонда на библиотеката и с компютри. "Читалището отново предлага помощ на нуждаещите се по време на дистанционното обучение. Предлагаме на ученици и студенти,..

публикувано на 31.10.20 в 08:41

114 нови с COVID-19 в Северозапада

2 891, са новите случаи на коронавирус у нас при направени 12 634 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 22,9 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа. Починали са 29 души. Оздравелите са 182. В болница остават 2447 души, от които 165 в интензивни отделения. В област Видин има 13 случая, във Враца 63,..

публикувано на 31.10.20 в 08:16

Община Мездра връчи плакети на културни дейци

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, Община Мездра връчи възпоменателни плакети за принос в развитието на читалищната дейност в общината на четирима дългогодишни читалищни работници.  Това са библиотекарите Милка Пухалска от НЧ „Просвета 1897“ - село Долна Кремена, Мариана Димитрова от НЧ „Наука 1919“ - село Лик,..

публикувано на 30.10.20 в 18:06