Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде отиваш, Видин...

Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от касиер в Информационния център, както и договора с фирмата по озеленяване, който според кмета е изключително неизгоден. Предстои сериозна проверка и на сметопочистването и сметоизвозването, както и на дейността на Общинското депо, където също има съмнения за злоупотреби. Редица проблеми са констатирани и в изпълнението на проекта за ремонт на сградата на Драматичния театър във Видин.

"Надяваме се от 1 март да стартират два основни процеса– единият е реорганизация на тези 1000 паркинг места в Синята зона, които да дадат реален приход към общинския бюджет. На второ място с единния туристически продукт – плащане на едно гише се надявам също да подобрим събираемостта от статистически наистина влизащите в Община Видин туристи", съобщи д-р Ценков.

Ръководството на Община Видин обмисля да върне в парк "Нора Пизанти" традиционния видински панаир. Реализацията на важните инфраструктурни проекти- скостния път Видин-Ботевград и изграждането на газопровод до Видин, ще променят коренно региона, убеден е кметът на Общината.

Заместник-кметът "Европейски политики и инвестиции" Десислава Тодорова се спря на проектите с голяма обществена значимост, включени в Инвестиционната програма на Община Видин, които предстои да стартират: "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 блока многофамилни жилищни сгради"; "Подобряване на енергийната ефективност в сградата на общинската администрация"; Изграждане на 37 социални жилища във Видин; Основна реконструкция на 4-та част на Централна пешеходна зона от Младежкия дом до Спортна зала "Фестивална". Тя каза, че в края на миналата година Общината е кандидатствала с проектно предложение за "Изграждане на младежки дом - Видин". В момента се подготвя проект за подмяна на уличното осветление в четири квартала на територията на Общината.

На следващото заседание на Общински съвет ще бъде внесено предложение да се кандидатства за довършване и въвеждане в експлоатация на Общински драматичен театър- към Министерството на културата и Основен ремонт на Закритата лекоатлетическа писта - към Министерството на младежта и спорта. В най-кратки срокове ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител на проекта за реставрация на Синаготата. Работи се и по тръжната документация за проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин".

"Грижата за децата на Видин е сред основните приоритети на Общината", обясни зам.-кметът по хуманитарните дейности Борислава Борисова: "През 2020 година ще бъдат дадени общински средства в размер на 766 лв. - с 89 лв. повече за всяко дете в детските градини. В момента се подготвя обществен дебат, с който да определим необходимата сума за изхранване."

В изпълнение на управленската програма е заложен разнообразен културен календар, като новост е предстоящият Международен фолклорен фестивал на дунавските градове от Германия до Украйна, както и Младежкият фестивал, за които подготовката е започнала. "Увеличихме средствата и целенасочено работим Видин да се превърне в желана и позната туристическа дестинация", допълни Борисова.

Заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев се спря на двата проекта за ремонта на училищата ППМГ "Екзарх Антим I" и СУ "Цар Симеон Велики". Той припомни, че строителната група към Общината ще бъде разширена, за да може да се реагира своевременно на необходимостта от ремонтни дейности във всички населени места. Скорчев съобщи, че в бюджета са подсигурени повече от 400 000 лв., с които Общината ще има възможност да си закупи собствена техника, с която ще се улесни дейността по сметосъбиране, сметоизвозване и поддръжката на зелените площи в парковете и централната пешеходна зона. За служителите в звеното по чистота ще бъдат въведени униформи, за да са лесно разпознаваеми.

Новият заместник-кмет по финансите Цветомира Илиева отбеляза, че започват поетапно ревизии във всички звена, за да се види откъде идват течовете на средства, като някои от тях вече са установени.

"Работим за подмладяване на общинската администрация", заяви секретарят на Община Видин Валери Димитров: "През изминалите три месеца освободихме постепенно около 15 служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, след конкурси са назначени на тяхно място млади. Този процес продължава."

Имат ли препоръки към работата на кмета на Видин и неговия екип, попитахме видинчани:

"Нямам конкретни наблюдения какво точно е свършил новият кмет. Забелязах само промени при паркирането в центъра и около центъра. В администрацията също има промени. Мога да препоръчам на кмета, че и крайните квартали се нуждаят от ремонт, а не само центърът... Нямам представа какво е свършено... По възможност да се увеличат инвестициите в този град, да има повече работни места. Да се обърне внимание на кварталите, на улиците. Да има повече детски площадки, защото децата в крайните квартали няма къде да играят... Нямам никакви препоръки към работата на Общината..."

Опозицията в Общинския съвет- групата съветници на БСП, обаче не е удовлетворена от работата на общинското ръководство:

"Това не е ново управление- това е старото управление, което ръководеше Видин и през предходните четири години. Разликата е само в първото име на кмета. Отново е същата коалиция СДС-ГЕРБ- просто си размениха местата. Заради това нашето опозиционно поведение е сериозно, предвид и сериозните проблеми, които са на дневен ред пред Община Видин. На приказки и обещания нещата звучат много добре и много от хората се заблуждават по тези приятни думи, че Видин щял да стане "перлата на Дунава", че ще дойдат инвеститори и т.н. Ние обаче не вярваме така лесно на такива думи, а вярваме на дела. Не знам защо в момента така упорито се противопоставя управлението на Видин за приемането на фонд "Здраве". Видинската болница не е на БСП, не е на ГЕРБ. Тя е на всички видински граждани и всички ние трябва да сме загрижени за нейното състояние. На следващо място е намаляването на таксите за детските градини. Сегашният кмет в предизборната си програма заяви, че споделя такова виждане, но в Бюджет 2020 такова нещо не видяхме. Не виждаме и ясни стъпки към изцяло решаване на проблема със сметосъбирането и сметоизвозването- все още плащаме сериозни суми за наем на техника. Ние от години настояваме тази дейност да стане изцяло общинска, за да е по-евтина услугата и по-качествена. Смятаме още, че Синя зона във Видин не трябва да има. Това е напълно излишно за град, като Видин, и един допълнителен данък, който утежнява и без това трудното ежедневие на бедни видинчани. Като цяло не виждаме позитивна и ясна политика от страна на ръководството на Общината за развитието на града", обясни председателят на групата общински съветници на БСП във Видин Димитър Велков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Младите и онлайн комуникацията - преимущества и опасности

Три четвърти от децата и младите хора в България сърфират в социалните мрежи и комуникират чрез онлайн приложения всекидневно, но повечето определят случващото се в реалния свят за по-важно и вълнуващо. Това показват резултатите от национално проучване , което поставя във фокус медийните навици и практики, популярните личности в Мрежата,..

публикувано на 29.10.20 в 11:00

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят..

публикувано на 28.10.20 в 12:30

COVID-19 упорито настъпва и в Северозапада

България е засегната от втора вълна на разпространение на COVID-19 и по всичко личи, че положението сега е значително по-сериозно от пролетта. През последните седмици случаите на заразени рязко се увеличиха. За да се стигне до рекордните 2243 нови случая на коронавирус за последното денонощие. По-притеснителното е, че близо 30% от направените вчера..

публикувано на 27.10.20 в 14:10

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47