Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде отиваш, Видин...

Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от касиер в Информационния център, както и договора с фирмата по озеленяване, който според кмета е изключително неизгоден. Предстои сериозна проверка и на сметопочистването и сметоизвозването, както и на дейността на Общинското депо, където също има съмнения за злоупотреби. Редица проблеми са констатирани и в изпълнението на проекта за ремонт на сградата на Драматичния театър във Видин.

"Надяваме се от 1 март да стартират два основни процеса– единият е реорганизация на тези 1000 паркинг места в Синята зона, които да дадат реален приход към общинския бюджет. На второ място с единния туристически продукт – плащане на едно гише се надявам също да подобрим събираемостта от статистически наистина влизащите в Община Видин туристи", съобщи д-р Ценков.

Ръководството на Община Видин обмисля да върне в парк "Нора Пизанти" традиционния видински панаир. Реализацията на важните инфраструктурни проекти- скостния път Видин-Ботевград и изграждането на газопровод до Видин, ще променят коренно региона, убеден е кметът на Общината.

Заместник-кметът "Европейски политики и инвестиции" Десислава Тодорова се спря на проектите с голяма обществена значимост, включени в Инвестиционната програма на Община Видин, които предстои да стартират: "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 блока многофамилни жилищни сгради"; "Подобряване на енергийната ефективност в сградата на общинската администрация"; Изграждане на 37 социални жилища във Видин; Основна реконструкция на 4-та част на Централна пешеходна зона от Младежкия дом до Спортна зала "Фестивална". Тя каза, че в края на миналата година Общината е кандидатствала с проектно предложение за "Изграждане на младежки дом - Видин". В момента се подготвя проект за подмяна на уличното осветление в четири квартала на територията на Общината.

На следващото заседание на Общински съвет ще бъде внесено предложение да се кандидатства за довършване и въвеждане в експлоатация на Общински драматичен театър- към Министерството на културата и Основен ремонт на Закритата лекоатлетическа писта - към Министерството на младежта и спорта. В най-кратки срокове ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител на проекта за реставрация на Синаготата. Работи се и по тръжната документация за проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин".

"Грижата за децата на Видин е сред основните приоритети на Общината", обясни зам.-кметът по хуманитарните дейности Борислава Борисова: "През 2020 година ще бъдат дадени общински средства в размер на 766 лв. - с 89 лв. повече за всяко дете в детските градини. В момента се подготвя обществен дебат, с който да определим необходимата сума за изхранване."

В изпълнение на управленската програма е заложен разнообразен културен календар, като новост е предстоящият Международен фолклорен фестивал на дунавските градове от Германия до Украйна, както и Младежкият фестивал, за които подготовката е започнала. "Увеличихме средствата и целенасочено работим Видин да се превърне в желана и позната туристическа дестинация", допълни Борисова.

Заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев се спря на двата проекта за ремонта на училищата ППМГ "Екзарх Антим I" и СУ "Цар Симеон Велики". Той припомни, че строителната група към Общината ще бъде разширена, за да може да се реагира своевременно на необходимостта от ремонтни дейности във всички населени места. Скорчев съобщи, че в бюджета са подсигурени повече от 400 000 лв., с които Общината ще има възможност да си закупи собствена техника, с която ще се улесни дейността по сметосъбиране, сметоизвозване и поддръжката на зелените площи в парковете и централната пешеходна зона. За служителите в звеното по чистота ще бъдат въведени униформи, за да са лесно разпознаваеми.

Новият заместник-кмет по финансите Цветомира Илиева отбеляза, че започват поетапно ревизии във всички звена, за да се види откъде идват течовете на средства, като някои от тях вече са установени.

"Работим за подмладяване на общинската администрация", заяви секретарят на Община Видин Валери Димитров: "През изминалите три месеца освободихме постепенно около 15 служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, след конкурси са назначени на тяхно място млади. Този процес продължава."

Имат ли препоръки към работата на кмета на Видин и неговия екип, попитахме видинчани:

"Нямам конкретни наблюдения какво точно е свършил новият кмет. Забелязах само промени при паркирането в центъра и около центъра. В администрацията също има промени. Мога да препоръчам на кмета, че и крайните квартали се нуждаят от ремонт, а не само центърът... Нямам представа какво е свършено... По възможност да се увеличат инвестициите в този град, да има повече работни места. Да се обърне внимание на кварталите, на улиците. Да има повече детски площадки, защото децата в крайните квартали няма къде да играят... Нямам никакви препоръки към работата на Общината..."

Опозицията в Общинския съвет- групата съветници на БСП, обаче не е удовлетворена от работата на общинското ръководство:

"Това не е ново управление- това е старото управление, което ръководеше Видин и през предходните четири години. Разликата е само в първото име на кмета. Отново е същата коалиция СДС-ГЕРБ- просто си размениха местата. Заради това нашето опозиционно поведение е сериозно, предвид и сериозните проблеми, които са на дневен ред пред Община Видин. На приказки и обещания нещата звучат много добре и много от хората се заблуждават по тези приятни думи, че Видин щял да стане "перлата на Дунава", че ще дойдат инвеститори и т.н. Ние обаче не вярваме така лесно на такива думи, а вярваме на дела. Не знам защо в момента така упорито се противопоставя управлението на Видин за приемането на фонд "Здраве". Видинската болница не е на БСП, не е на ГЕРБ. Тя е на всички видински граждани и всички ние трябва да сме загрижени за нейното състояние. На следващо място е намаляването на таксите за детските градини. Сегашният кмет в предизборната си програма заяви, че споделя такова виждане, но в Бюджет 2020 такова нещо не видяхме. Не виждаме и ясни стъпки към изцяло решаване на проблема със сметосъбирането и сметоизвозването- все още плащаме сериозни суми за наем на техника. Ние от години настояваме тази дейност да стане изцяло общинска, за да е по-евтина услугата и по-качествена. Смятаме още, че Синя зона във Видин не трябва да има. Това е напълно излишно за град, като Видин, и един допълнителен данък, който утежнява и без това трудното ежедневие на бедни видинчани. Като цяло не виждаме позитивна и ясна политика от страна на ръководството на Общината за развитието на града", обясни председателят на групата общински съветници на БСП във Видин Димитър Велков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31