Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 февруари 2020 година

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Ръководството на община Видин обмисля да върне в парк "Нора Пизанти" традиционния видински панаир.

Язовир "Среченска бара" е пълен на 70% от обема си. Усилено се работи и по изграждането на новия довеждащ водопровод до Враца. Полагат се модерните тръби по над 30 километровото трасе.

На близо 1400 произшествия са реагирали през миналата година видиниските огнеборци. Пожарите с преки материални щети през 2019 година са били 143. От тях 74 в жилища.

За грешки при подаването на декларации за доходите сигнализира Националната агенция за приходите.  До 28-и февруари всички работодатели трябва да подадат данни към приходната агенция, за да могат от НАП да попълнят предварително данъчните декларации. От началото на март чрез персонален идентификационен код можем да видим предварително попълнените си данъчни декларации. Към момента около 6 хиляди предприятия и самоосигуряващи се лица са допуснали грешки при подаването на декларации за доходите на служителите си.

Започна данъчната кампания за 2020 година в Белоградчик. Няма промяна и в сроковете за внасяне на местните налози. 

От около месец отново има режим на водата за хората от селата Мокреш и Златия в община Вълчедръм. Режимът е въведен със заповед на кмета на общината още миналата година, след това е бил спрян и сега, заради липсата на дъждове, отново е възстановен.

Засилен инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи се наблюдава в община Бойница. Само за три месеца през миналата година са издадени 11 строителни разрешения, а от началото на 2020-та още две. 


Със символична "първа копка" и тържествен водосвет ще започнат строителните дейности по изграждане на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци край Враца. Официалната церемония ще се състои на 27 февруари 2020 г. от 13:00 часа в гр. Враца, на мястото на Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра.


Ремонтни дейности по обновяването на здравната служба в село Септемврийци община Вълчедръм предстои да бъдат извършени. Покривът на сградата е пробит, а дограмата е стара и енергийно неефективна, каза Светлин Маринов, личен лекар с кабинет в сградата и кмет на населеното място. След реновирането на здравната служба, Светлин Маринов има идея да бъдат канени и гост лекари от България, които да са в помощ на местното население.


Февруарското си заседание с проект за дневен ред от 13 точки ще проведе Общинския съвет в Мездра на 27 февруари, четвъртък. 


Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 блока, подобряване на енергийната ефективност на сградата на общинската администрация, изграждане на 37 социални жилища във Видин и основна реконструкция на пешеходната зона от Младежкия дом до Спортната зала, са част от проектите, които община Видин смята да реализира.

Димитър Велков е преизбран за председател на Общинската организация на БСП във Видин. Заради негативните демографски процеси в региона, броят на членовете на БСП във Видин е намалял с около 250 за изминалите 4 години.

Започва изграждането на нови тротоари в село Говежда, община Георги Дамяново. Изграждането на новите тротоари било заложено в капиталовите разходи на бюджета за 2019 година, но не е извършено от предишното управление. 

Влизат в сила забраните за улов за различни видове риба, заради размножителния период. ИАРА напомня, че започва активния риболовен сезон и контрола върху любителския риболов ще бъде засилен. Необходимо е всички рибари да се запознаят с правилата и нормите за риболов, описани в Закона за рибарството и аквакултурите, преди да предприемат риболовен излет.

Ученици от Зверино участваха в обучение на темата здравословно хранене и начин на живот.

Фигурата на "Светломразец"-а, който е разположен пред пещера Леденика, е разрушена. Това установиха служители на Общинско предприятие "Спорт и туризъм" и експерти от отдел "Инвеститорски контрол" към Община Враца по-рано днес.


Над 170 деца от областите Враца,  Видин, Монтана, София, Плевен, Стара Загора и Русе получиха подаръци, събрани от кампанията „Ангелска елха 2019”.



Учителите на детска градина "Единство Творчество Красота" представиха интерактивни методи на обучение. В рамките на панела "Иновативен учител в дигитална среда" децата бяха разделени в различни групи, където демонстрираха работа с таблети, участие в образователни електронни игри, както и програмиране.

Изложба на мартеници, изработени от берковски ученици беше открита днес  в Културен център "Йордан Радичков" в Берковица.

142 години от Освобождението на Белоградчик се навършват днес. 


На 28 и 29 февруари във видинския търговски център ще се проведе акцията "Купи мартеница-помогни ни да посадим дърво". Организатори са децата от  Alpha Leo Club.



За трета поредна година от Лакатнишките скали в Природен парк "Врачански Балкан" ще бъде спусната 35-метрова мартеница от отряд Лакатник към планинската спасителна служба. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44