Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 25 февруари 2020 година

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Ръководството на община Видин обмисля да върне в парк "Нора Пизанти" традиционния видински панаир.

Язовир "Среченска бара" е пълен на 70% от обема си. Усилено се работи и по изграждането на новия довеждащ водопровод до Враца. Полагат се модерните тръби по над 30 километровото трасе.

На близо 1400 произшествия са реагирали през миналата година видиниските огнеборци. Пожарите с преки материални щети през 2019 година са били 143. От тях 74 в жилища.

За грешки при подаването на декларации за доходите сигнализира Националната агенция за приходите.  До 28-и февруари всички работодатели трябва да подадат данни към приходната агенция, за да могат от НАП да попълнят предварително данъчните декларации. От началото на март чрез персонален идентификационен код можем да видим предварително попълнените си данъчни декларации. Към момента около 6 хиляди предприятия и самоосигуряващи се лица са допуснали грешки при подаването на декларации за доходите на служителите си.

Започна данъчната кампания за 2020 година в Белоградчик. Няма промяна и в сроковете за внасяне на местните налози. 

От около месец отново има режим на водата за хората от селата Мокреш и Златия в община Вълчедръм. Режимът е въведен със заповед на кмета на общината още миналата година, след това е бил спрян и сега, заради липсата на дъждове, отново е възстановен.

Засилен инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи се наблюдава в община Бойница. Само за три месеца през миналата година са издадени 11 строителни разрешения, а от началото на 2020-та още две. 


Със символична "първа копка" и тържествен водосвет ще започнат строителните дейности по изграждане на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци край Враца. Официалната церемония ще се състои на 27 февруари 2020 г. от 13:00 часа в гр. Враца, на мястото на Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра.


Ремонтни дейности по обновяването на здравната служба в село Септемврийци община Вълчедръм предстои да бъдат извършени. Покривът на сградата е пробит, а дограмата е стара и енергийно неефективна, каза Светлин Маринов, личен лекар с кабинет в сградата и кмет на населеното място. След реновирането на здравната служба, Светлин Маринов има идея да бъдат канени и гост лекари от България, които да са в помощ на местното население.


Февруарското си заседание с проект за дневен ред от 13 точки ще проведе Общинския съвет в Мездра на 27 февруари, четвъртък. 


Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 блока, подобряване на енергийната ефективност на сградата на общинската администрация, изграждане на 37 социални жилища във Видин и основна реконструкция на пешеходната зона от Младежкия дом до Спортната зала, са част от проектите, които община Видин смята да реализира.

Димитър Велков е преизбран за председател на Общинската организация на БСП във Видин. Заради негативните демографски процеси в региона, броят на членовете на БСП във Видин е намалял с около 250 за изминалите 4 години.

Започва изграждането на нови тротоари в село Говежда, община Георги Дамяново. Изграждането на новите тротоари било заложено в капиталовите разходи на бюджета за 2019 година, но не е извършено от предишното управление. 

Влизат в сила забраните за улов за различни видове риба, заради размножителния период. ИАРА напомня, че започва активния риболовен сезон и контрола върху любителския риболов ще бъде засилен. Необходимо е всички рибари да се запознаят с правилата и нормите за риболов, описани в Закона за рибарството и аквакултурите, преди да предприемат риболовен излет.

Ученици от Зверино участваха в обучение на темата здравословно хранене и начин на живот.

Фигурата на "Светломразец"-а, който е разположен пред пещера Леденика, е разрушена. Това установиха служители на Общинско предприятие "Спорт и туризъм" и експерти от отдел "Инвеститорски контрол" към Община Враца по-рано днес.


Над 170 деца от областите Враца,  Видин, Монтана, София, Плевен, Стара Загора и Русе получиха подаръци, събрани от кампанията „Ангелска елха 2019”.Учителите на детска градина "Единство Творчество Красота" представиха интерактивни методи на обучение. В рамките на панела "Иновативен учител в дигитална среда" децата бяха разделени в различни групи, където демонстрираха работа с таблети, участие в образователни електронни игри, както и програмиране.

Изложба на мартеници, изработени от берковски ученици беше открита днес  в Културен център "Йордан Радичков" в Берковица.

142 години от Освобождението на Белоградчик се навършват днес. 


На 28 и 29 февруари във видинския търговски център ще се проведе акцията "Купи мартеница-помогни ни да посадим дърво". Организатори са децата от  Alpha Leo Club.За трета поредна година от Лакатнишките скали в Природен парк "Врачански Балкан" ще бъде спусната 35-метрова мартеница от отряд Лакатник към планинската спасителна служба. 

Вижте още

Часът на Земята у нас събра близо 160 хиляди души във виртуалното пространство

И тази година Часът на Земята обедини десеткихиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. Въпреки извънредното положение, повече от 11 хилядизрители се насладиха на международният LIVE концерт "Глас за планетата", седейки удобно на дивана вкъщи. Изпълнители от България, Италия, Австрия, Ирландия, Хърватия, Финландия,..

публикувано на 29.03.20 в 17:21

Национален чат за първа психологическа помощ стартира БЧК

За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес, Българският Червен кръст стартира нова услуга – Национален онлайн чат . На уебсайта на организацията www.redcross.bg близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа на БЧК, всеки ден от..

публикувано на 29.03.20 в 16:25

Земеделските фирми ще продължат да работят в община Хайредин

Земеделски фирми и търговски обекти работят главно на територията на община Хайредин. В търговските обекти се спазват указанията да няма струпване на хора в затворени помещения и хората да изчакват навън на определено разстояние, а в земеделските фирми се работи на открито  - каза кметът на община Хайредин Тодор Алексиев "Земеделските фирми още не..

публикувано на 29.03.20 в 16:05

В село Василовци 7 души са под карантина

7 човека са под карантина в село Василовци. Селото което стана известно с възрастното семейството, което  почина от Ковид 19. Хората, които са под карантина, са международни шофьори - каза кметът Огнян Йорданов: "Прибрали са се и са вкъщи под карантина 14 дни, по предписание на РЗИ. Хората си спазват карантината. Т ези хора, които са били в контакт..

публикувано на 29.03.20 в 15:25

Спряха автобусите в община Георги Дамяново

Транспортният превозвач, който обслужва автобусните  линии на територията в община Георги Дамяново, е отказал да изпълнява превозите в периода на извънредната ситуация, в момента  автобуси не пътуват  - каза заместник -кметът Радослав Найденов : " Получихме отказ от превозвача за тези линии, които са субсидирани, да ги обслужв ав ситуацията на..

публикувано на 29.03.20 в 13:00

ОДК "Ние врабчетата" с онлайн уроци по спорт и изкуства за децата от Монтана

Онлайн занимания започва от понеделник, 30 март,  Обединеният детски комплекс "Ние врабчетата" в Монтана. Създадена е организация за дистанционно провеждане на уроците, обясни директорът Миглена Георгиева: "Колегите организират децата в различни платформи и започваме. Ще видим как ще се получи при нас - как ще танцуваме дистанционно, как ще пеем..

публикувано на 29.03.20 в 11:20

Близо 100 000 лева постъпиха в дарителската сметка на видинската болница

95 556,44 лева са постъпили в дарителската сметка на видинската болница "Св. Петка" само за броени дни, след като по-рано през седмицата лечебното заведение отправи апел за дарения . Набраните средства ще бъдат използвани за обособяване на самостоятелно помещение за лечение на пациенти с COVID-19 и за закупуване на лични предпазни средства за..

публикувано на 29.03.20 в 11:13