Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 25 февруари 2020 година

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Ръководството на община Видин обмисля да върне в парк "Нора Пизанти" традиционния видински панаир.

Язовир "Среченска бара" е пълен на 70% от обема си. Усилено се работи и по изграждането на новия довеждащ водопровод до Враца. Полагат се модерните тръби по над 30 километровото трасе.

На близо 1400 произшествия са реагирали през миналата година видиниските огнеборци. Пожарите с преки материални щети през 2019 година са били 143. От тях 74 в жилища.

За грешки при подаването на декларации за доходите сигнализира Националната агенция за приходите.  До 28-и февруари всички работодатели трябва да подадат данни към приходната агенция, за да могат от НАП да попълнят предварително данъчните декларации. От началото на март чрез персонален идентификационен код можем да видим предварително попълнените си данъчни декларации. Към момента около 6 хиляди предприятия и самоосигуряващи се лица са допуснали грешки при подаването на декларации за доходите на служителите си.

Започна данъчната кампания за 2020 година в Белоградчик. Няма промяна и в сроковете за внасяне на местните налози. 

От около месец отново има режим на водата за хората от селата Мокреш и Златия в община Вълчедръм. Режимът е въведен със заповед на кмета на общината още миналата година, след това е бил спрян и сега, заради липсата на дъждове, отново е възстановен.

Засилен инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи се наблюдава в община Бойница. Само за три месеца през миналата година са издадени 11 строителни разрешения, а от началото на 2020-та още две. 


Със символична "първа копка" и тържествен водосвет ще започнат строителните дейности по изграждане на инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци край Враца. Официалната церемония ще се състои на 27 февруари 2020 г. от 13:00 часа в гр. Враца, на мястото на Регионално депо за неопасни отпадъци на общините Враца и Мездра.


Ремонтни дейности по обновяването на здравната служба в село Септемврийци община Вълчедръм предстои да бъдат извършени. Покривът на сградата е пробит, а дограмата е стара и енергийно неефективна, каза Светлин Маринов, личен лекар с кабинет в сградата и кмет на населеното място. След реновирането на здравната служба, Светлин Маринов има идея да бъдат канени и гост лекари от България, които да са в помощ на местното население.


Февруарското си заседание с проект за дневен ред от 13 точки ще проведе Общинския съвет в Мездра на 27 февруари, четвъртък. 


Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 13 блока, подобряване на енергийната ефективност на сградата на общинската администрация, изграждане на 37 социални жилища във Видин и основна реконструкция на пешеходната зона от Младежкия дом до Спортната зала, са част от проектите, които община Видин смята да реализира.

Димитър Велков е преизбран за председател на Общинската организация на БСП във Видин. Заради негативните демографски процеси в региона, броят на членовете на БСП във Видин е намалял с около 250 за изминалите 4 години.

Започва изграждането на нови тротоари в село Говежда, община Георги Дамяново. Изграждането на новите тротоари било заложено в капиталовите разходи на бюджета за 2019 година, но не е извършено от предишното управление. 

Влизат в сила забраните за улов за различни видове риба, заради размножителния период. ИАРА напомня, че започва активния риболовен сезон и контрола върху любителския риболов ще бъде засилен. Необходимо е всички рибари да се запознаят с правилата и нормите за риболов, описани в Закона за рибарството и аквакултурите, преди да предприемат риболовен излет.

Ученици от Зверино участваха в обучение на темата здравословно хранене и начин на живот.

Фигурата на "Светломразец"-а, който е разположен пред пещера Леденика, е разрушена. Това установиха служители на Общинско предприятие "Спорт и туризъм" и експерти от отдел "Инвеститорски контрол" към Община Враца по-рано днес.


Над 170 деца от областите Враца,  Видин, Монтана, София, Плевен, Стара Загора и Русе получиха подаръци, събрани от кампанията „Ангелска елха 2019”.Учителите на детска градина "Единство Творчество Красота" представиха интерактивни методи на обучение. В рамките на панела "Иновативен учител в дигитална среда" децата бяха разделени в различни групи, където демонстрираха работа с таблети, участие в образователни електронни игри, както и програмиране.

Изложба на мартеници, изработени от берковски ученици беше открита днес  в Културен център "Йордан Радичков" в Берковица.

142 години от Освобождението на Белоградчик се навършват днес. 


На 28 и 29 февруари във видинския търговски център ще се проведе акцията "Купи мартеница-помогни ни да посадим дърво". Организатори са децата от  Alpha Leo Club.За трета поредна година от Лакатнишките скали в Природен парк "Врачански Балкан" ще бъде спусната 35-метрова мартеница от отряд Лакатник към планинската спасителна служба. 

Вижте още

Подариха икона на свети Димитър на Видин

Икона на свети Димитър, духовният покровител на Видин, получи Видинската митрополия в навечерието на празника на града. Дарителите са проявили скромност и не са пожелали да се знае името им, но са щедри с жеста и изписването на иконата, която е с височина метър и половина. Тя ще остане за постоянно в катедралния храм на Видин, каза митрополит..

публикувано на 25.10.20 в 21:16
Снимката е илюстративна

Над 450 лица от Врачанско са под карантина

Обявените случаи на COVID-19 в област Враца са 440, сочат данните от Единния информационен портал. За периода 23.10 – 24.10.2020 г. са регистрирани общо 50 нови случаи. Всички новообявени болни са диагностицирани за домашно лечение, информират от РЗИ. За 23.10.2020 г. с положителни резултати от лабораторните изследвания са 16 лица – 60 г...

публикувано на 25.10.20 в 16:06

Правят пивоварна в Чипровци

“Чипровско пиво” ще е марката на бирата, която ще се произвежда в балканското градче. Местна фирма е внесла инвестиционно предложение за “малка независима пивоварна”. Подробности научаваме от главния технолог на пенливата течност Цветомир Стефанов. "Нашата цел е да произвеждаме пиво по традиционни рецепти, но да вкараме и модерна нотка. Ще..

публикувано на 25.10.20 в 13:25

Над 1200 са заразените с коронавирус в Северозапада от началото на пандемията

1227 достигнаха случаите на коронавирус от началото на пандемията в българския Северозапад , след като справката на Националната информационна система отчита 7 новозаразени в област Видин за последното денонощие, 34 във Врачанска и 22-ма в Монтанска област.  Общо потвърдените случаи за Видин към този час са 293 , за Враца 440 , а за..

публикувано на 25.10.20 в 08:22

Местим стрелките на часовника с час назад

Тази нощ се връщаме към астрономическото - зимно часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4:00 часа местно време, което означава, че тази нощ ще спим с час повече. Според видинчани местенето на стрелките е излишно, а за активните хора е натоварващо и причинява стрес: "Смяната на времето влияе на определени..

публикувано на 24.10.20 в 17:18

По-добри условия искат хората на кооперативния пазар във Видин

За незабавна организация за безплатни PCR тестове за всички български граждани, призова във Видин председателят на платформата "Изправи се. БГ" Мая Манолова. Тя посочи, че втори месец личните лекари чакат направления за PCR тестове:  "Направленията при джипитата трябваше да са факт още на 1 септември или на 1 октомври. Сега ги чакат евентуално на..

публикувано на 24.10.20 в 15:12

Различен критерий за празниците в Борован и Роман заради COVID-19

Различен е критерият за празниците във Врачанско в разгара на втората вълна на коронавирус. Докато в община Борован отмениха всички масови събирания и се ограничиха с поднасяне на цветя пред паметника в центъра на селото и тържествена сесия. Всички изяви са на 25 октомври /неделя/. В об щина Роман с пълна сила се организира..

публикувано на 24.10.20 в 13:04