Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Снимка: Радио Видин

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се увеличи до 300 часа от сегашните 150 часа, е друго обсъждано предложение. Това ще може да става само съответно само при наличие на договореност между съответния работодател и синдикалните организации, които имат членове при него, обясни Деница Сачева. Ще се увеличи и санкцията за работодателите, които наемат без трудови договори. Планира се въвеждане и на санкция за системни нарушения. Успоредно с това продължават и дебатите около ограничаване на измамите с болнични листове, като снощи стана ясно, че до края на тази година няма да има промяна в изплащането им. Още преди година, обаче в работен порядък бяха обсъдени някои предложения за изменение и допълнение в Кодекса на труда. Днес предложенията отново са на дневен ред, каза Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ:

"Имаше идея да се увеличи годишната норма на 300 часа, като това да става не през правна норма от закона, а правната норма да си остане 150 часа извънреден труд годишно. Допустимо е договаряне между представителни синдикални организации на браншово равнище и отрасъл и представителни браншови организации на работодателите, ако се разберат могат да договорят до 300 часа ... Що се отнася до четирите месеца, като предпоставка трудов стаж за ползване на отпуск, аз лично не си спомням такова предложение да е обсъждано. То общо взето нищо не носи. Може би за работници, които имат по- малко трудов стаж ще донесе нещо, но едва ли е решаващо."- коментира Чавдар Христов.

Видинчани също коментираха готвените промени. Според някои от тях трябва да се работи повече извънредно, стига положеният труд да се заплаща подобаващо:

"Това е много относително, тъй като, ако е нов работник, който досега не е работил никъде, за мен е по- логично и една година стаж да има. Ние работим извънредно, но лошото е друго, че нещата са навързани с парите за извънредния труд ... Мисля, че един съвестен работник може да се докаже в рамките и на един месец."- коментираха видинчани.

Как готвените промени ще се отразят върху производствения процес, особено в частния сектор? Разговаряхме с Евгени Генов, собственик на цех за боза в Монтана. Рецептата, по която приготвят бозата е предадена от дядо на внук, а първият цех е построен в берковското село Замфирово. Как е решен въпросът с извънредния труд във фирмата?

"Решил съм въпроса, като съм автоматизирал процеса и така съм направил капацитета на машините, че да можем за осем часа да си направим нещата. Когато имаме празници, за да можем да почиваме повече празнични дни, тогава работим извънредно и плащаме на момчетата ... За болничните съм категоричен- за начинът по който се плащат. Националния осигурителен институт се освобождава от тая работа, а пък ние си плащаме."- каза Евгени Генов.

Ограничаването на измамите с болнични листове отново стои на дневен ред. Бизнесът повдигна темата в края на миналата година и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите три дни боледуване, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на Националния осигурителен институт показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 милиона лева, като през 2018-а са достигнали 500 милиона лева. Предлага се още първият болничен лист да е с максимална продължителност до седем дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и тези, издавани от лекарските комисии. Наред с това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите три дни боледуване. Мерките, които държавата предлага на бизнеса и на синдикатите, са свързани със затягане на контрола. При фалшив болничен обезщетенията ще се връщат, а лекарят ще подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами. В същото време се предлагат извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната "Гранична полиция" да проверява в регистъра на болничните и при издаден такъв да се уведомява Националния осигурителен институт. Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист. Тя отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Бизнесът, синдикатите и държавата не постигнаха съгласие по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните листова и ще продължат дискусията на следващо заседание. Каква е позицията на синдикатите по казуса?

"Малко по малко се направи едно отстъпление по този въпрос. Болничните листове се издават от лекари по специален ред. Това е документ с официално съдържание. за неговата подмяна или фалшифициране се носи наказателна отговорност от онзи, който е издал болничния." - подчерта Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00