Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 февруари 2020 година

Напредъка по проект "Модернизация на път I – 1 /E-79/ Видин – Ботевград" бе обсъден на работна среща по инициатива на областната администрация. В нея са участвали представители на общините Видин, Грамада, Димово, Макреш и Ружинци, на Служба по геодезия, картография и кадастър – Видин, директорите на Областно пътно управление-Видин и Областна дирекция "Земеделие" и представител на Гражданско обединение "Единни за промяна".

Общинските съветници от БСП настояват за извънредно заседание на Общинския съвет във Видин заради опасността от разпространение на коронавирус в региона. Искането ще бъде внесено днес в деловодството на съвета, обяви председателят на групата на социалистите Димитър Велков.

Комисията по петициите на Европейския парламент, отхвърли жалба на неправителствени организации срещу изграждането на българското хранилище за радиоактивни отпадъци, съобщиха от Община Козлодуй. Обосновката на Европейската комисия е, че съоражението се изгражда спорeд изискванията на закона.

Социални помощи за над 25 милиона лева са отпуснати през миналата година на нуждаещи се в област Монтана. С тях са подпомогнати близо 33 000 лица и деца. 

Видинският митрополит Даниил посети църквата в монтанското село Живовци. Храм "Свето Възнесение" изплува от водите на язовир "Огоста", след като нивото му спадна драстично. Храмът е построен през 1858 година. 

Трима кметове от Северозападна България бяха избрани в управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Форумът, на който кметове и председатели на Общински съвети избраха ръководни органи, се проведе в София. 

С 86 души са се увеличили безработните във врачанско през януари, в сравнение с декември на миналата година, отчетоха от бюрото по труда. Въпреки това в община Враца хората без постоянни доходи са 5.36%, което е почти с 1 пункт от средното за страната ниво от 6.25 на сто.

В регионална библиотека "Михалаки Георгиев" в град Видин пред ученици от IX клас на ППМГ "Екзарх Антим I" беше представена презентация на тема "Вредата от алкохола". Употребата на алкохол нараства все повече в цяла Европа сред хората на възраст от 16 до 69 години, включително и в България.

Районна здравноосигурителна каса - Враца финализира процедурата по подписването на договори с изпълнителите на извънболнична, болнична и дентална помощ, подали заявления за работа по реда на Националния рамков договор за периода от 2020 до 2022 г, събщиха от институцията. Сключените и действащи договори с Районна здраноосигурителна каса- Враца за медицински дейности, за оказване на специализирана извънболнична медицинска помощ  са общо 120, за извършване на медико-диагностична дейност са 18, а за дентални дейности договорите с касата са общо 104. Болниците, които ще работят по договор с касата през 2020 г., са общо 11. На територията на област Враца в момента работят общо 47 аптеки.

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Белоградчик гостува на началното училище "Васил Левски" в града. Поводът- Деня за борба с тормоза в училище, известен още като "Ден на розовата фланелка".

Служители на Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" откриха недекларирани 100 000 евро в багаж на пътник-грузински гражданин, влизащ в страната с лек автомобил от Румъния, съобщават от Агенция "Митници".

В Община Кула се проведе среща с гражданите на общината на представители на Областна дирекция по безопасност на храните Видин, която е една от планираните срещи в област Видин на всички заинтересовани страни на регионално и местно ниво, ангажирани с контрола, превенцията и предотвратяването на разпространението на болестта Африканска чума по свинете в България и област Видин. Заболяването Африканска чума по свинете обхвана през 2019 година цялата територия на страната, имаше огнища и в област Видин.

Монтана чества националния празник на страната 3 март с концерт-спектакъл, наречен "Възрождение", съобщиха от общината. В голямата зала на младежкия дом песни за родината и историята ще изпълнят трио "Тенорите" и музиканти от врачанската симфониета.

За четвърта поредна година, Административен съд - Видин ще се включи в програмата за информиране и образоване на младежи в гимназиален курс на тема правосъдие - инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. В рамките на учебната 2019/2020 година магистрати от състава на Административен съд - Видин ще проведат лекции на различни теми. Програмата ще се реализира под формата на лекционен курс и интерактивни уроци и ще започне на 06 март от 12 часа и 15 минути с дискусия по темата „Съдебната система на Република България“ с лектор - съдия Николай Витков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39