Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Снимка: БТА

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване. 


Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със ситуацията и не е проблем заразени хора да бъдат транспортирани в други болници поради липса на Инфекциозно отделение във видинската болница:

"Следим ситуацията, но засега няма място за притеснение...Подготвени сме и можем да реагираме...Това е грипна епидемия, която ще отмине, както отминаха и другите. Обикновеният грип е  „не по- малко опасен...Хората трябва да реагират навреме...Няма проблем, ако се наложи пациент да бъде приет в друга болница в която има Инфекциозно отделение. Имаме такива договорки..."- коментира д-р Емил Мушанов.


Д-р Станислав Поломски директор на ЦСМП- Видин заяви, че екипите са в готовност за извозване на пациенти и очакват специлна екипировка за лекарите:


"В готовност сме. Имаме маски и чакаме и специални костюми...Всеки ден получаваме инструкции от РЗИ...Няма повишен наплив от пациенти..."


На сайта на РЗИ-Видин има публикувани инструкции за граждани за предпазване от коронавирус. От ръководството на Дунав мост - 2 при Видин- Калафат увериха, че изпълняват всички разпоредби за сигурност и инструкции на РЗИ.


Цън Цон е китайски гражданин с бизнус у нас, и следи отблизо ситуацията с коронавируса. Според него медицината ще се справи с вируса:

"Тежко е положението в Китай. Икономиката не работи. Това е много сериозно. Сигурен съм, че ще се справят...Трябва да се информират хората, за да знаят как да се предпазят. Добър пример за това е Тайван. Там всеки ден има по няколко брифинга и хората са информирани. Те се справиха, а Япония и Южна Корея- не...В България също се прави всичко. Следя новините..."

Същевременно общинските съветници от БСП във Видин настояват за извънредно заседание на Общинския съвет заради опасността от разпространение на коронавирус в региона. Искането бе внесено вчера в деловодството. В искането си съветниците от БСП настояват на извънредното заседание да присъстват и прокуристът на видинската болница, областният управител, народни представители, както и ръководители на институции, ангажирани с проблема.

От Националната пациентска организация изпратиха Отворено писмо с искания за по-подробни инструкции към хората относно коронавируса. Писмото коментира  д-р Станимир Хасърджиев председател на организацията:

"Изпатихме това писмо до всички институции, защото ние се сещаме за проблемите, когато дойдат. Трябва предварително да има готови планове за такива неща...Обучението за здраве трябва да започне от най- ранна детска възраст. Трябва да бъдат обучавани хората как да реагират. Та децата не знаят как да кихнат...Не очакваме отговор. По- скоро искахме да ги накараме да действат, а не да се чудят какво става, като се случи..."

Видинчани са притеснени от коронавируса, но са информирани как и какво се случва.

От Министерството на здравеопазването обявиха и горещ телефон - 02 807 87 57, който е на разположение при всякакви въпроси и колебания. 
Главният здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на Александровска болница Костадин Ангелов посъветваха да не се поддаваме на паниката, защото:

"Термокамерите на Летище София работят от разстояние и са насочени към гишетата за документи, където пристигащите се събират на едно място. Това че преминаваш, без да те спират, не означава, че не влизаш в обсега на устройствата; 

 Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх;

 Изследването на пациенти за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при наличие на определени критерии и само тогава е БЕЗПЛАТНО;

 Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, НЕ се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове за верификация на евентуална инфекция с COVID-19, а ненужното им изразходване би затруднило ефективната борба с евентуално разпространение на болестта на територията на България;

 Изследването на безсимптомни пациенти (без оплаквания) ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса, т.е. ще даде фалшиво отрицателен резултат, затова не си самоназначавайте изследвания, защото допускате, че може да сте заразени;

 Цялата необходима информация за заболяването е налична на страницата на Министерство на здравеопазването;

 България е предприела всички необходими мерки за контрол на разпространението на инфекцията;

 Заразяването с коронавирус не означава задължителна смърт. В света има излекувани хора.

 Стриктно спазвайте указанията на здравните власти и не влагайте емоция или творчество в поведението си, а само ДИСЦИПЛИНА."

Световната здравна организация от своя страна посочва и няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус. Сред тях са често миене на ръцете, избягване докосването на устата и носа; избягване на хора със симптоми на грип; търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми; избягване консумация на сурово/живо месо.
"Информирайте вашия лекар за вашите пътувания", съветват още от Световната здравна организация. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00