Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов закон за движението по пътищата превръща актовете във фишове

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


Във фишове за бързо и лесно налагане на глоби на шофьорите да се превърнат актовете на КАТ - това предложение е заложено в проект на нов закон за движение по пътищата. Преди години бе взето решение Законът за движение по пътищата да се раздели на три отделни закона, а сегашното решение е нормативният акт да остане един, но да е в по-опростен вариант.

Основното предложение е за всяко нарушение, дори най-тежките, да може да се санкционира с фиш и той да може да се плати на място. Планира се и нарушителите да получават фишовете си от КАТ по имейл. Бързото налагане на санкции е сред основните задачи на новия закон, коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

"Безспорно има нужда от нов закон. За пет години се нагледахме на над 35 поправки. Именно затова новият закон трябва да бъде достатъчно адекватен и да издържи поне няколко години. Положително е, че има желание за облекчаване процедурите по плащане на санкциите. За да платиш 50 лева в КАТ, губиш много време - такова, каквото обикновено човек няма. В цял свят санкциите се плащат на място или по телефона. Ние предложихме автомобилите на полицията да бъдат оборудвани с POS терминали - нарушаваш закона, плащаш веднага. Подкрепяме съставянето на електронен фиш, влизащ веднага в сила. Уточнявам още веднъж, че актът констатира нарушението, но не определя санкцията. С наказателното постановление, което се издава на база съставен акт, специален орган определя размера и вида на наказанието. В електронния фиш се вписва нарушението и моментално се определя наказанието - т.е имате възможност веднага да заплатите".

Според експертите в брашна проектът е с пропуски. Трябва да се търси засилване на превенцията, а не толкова отпадането на чувството на безнаказаност при нарушителите, продължи Георгиев.

"Към момента не се знае кой е в работната група за бъдещия закон. Предполагам се състои от чиновници, но те нямат експертиза. В България сме на принципа "нека пробваме". Законите се нуждаят от реален, а не административен подход. Сега сме тръгнали да залагаме на сакнциите. По света хората правят всичко възможно да няма санкции - ако пък някой прегреши, тогава идват те. Големият пропуск в закона е заложен проект на превенция. Държавата, обществото, институции, всички ние, трябва да направим всичко възможно хората да не извършват нарушения. Репресиите няма да накарат хората да спазват правилата. Превенцията предотвратява на 90 % нарушенията. Всъщност голяма част от нарушенията идват от хора, които не го правят нарочно, а просто не знаят, че са в такова нарушение. Продължаваме да занемаряваме обучението. Не се залага на експертизата. Старите проблеми отново няма да намерят решение, това е големият проблем".

Сред обсъжданите предложения има и следене в реално време на техническите прегледи, както и въвеждане на паспорт за всеки автомобил, за да се следи техническото му състояние. Пътните експерти настояват за бързина в изготвянето на новия закон, който е предложен за обществено обсъждане.

От Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата подкрепят облекчаването на административно-наказателния процес. Дори актът да стане фиш, нарушителят няма да се размине с отнемането на точки от контролния талон, казва още предложението.

Вижте още

"Бургер, мюзик и чил парти" организират във Видин

"Бургер, мюзик и чил парти" ще се проведе във Видин на 4 юли. Събитието ще бъде на открито в района на стария "ДАП"- ул. "Теодосий Търновски" 3 и ще от типа "кар паркинг" парти. Диджей ще бъде добре познатият от други местни музикални събития Ilzoo-Никола Гърков. Датата 4 юли не е избрана случайно, тя е символична, в САЩ именно на този..

публикувано на 03.07.20 в 15:21

Завърши първият випуск на Русенския университет във Видин

67 студенти завършват филиала на Русенския университет във Видин с образователна степен "Бакалавър" , това е първият випуск, който получава висшето си образование след тригодишно обучение.  От новата учебна година предстои да бъдат въведени магистърски степени по специалностите - каза ректорът на Русенски университет проф Христо Белоев:..

публикувано на 03.07.20 в 12:35

Село Раковица - село с история, традиции и бъдеще

Този петък гостуваме в село Раковица, община Макреш. То е разположено на българско-сръбската граница, в полите на Стара планина. В близост са върховете - Връшка чука, Черноглав и Бабин нос.  Село Раковица се появява като селище  към средата на втората половина на 17 век. То било заселено източно от Белия камък, на левия бряг на река Витбол, който камък и..

публикувано на 03.07.20 в 12:00

Градските чешми във Видин- спасение в горещите летни дни

В летните жеги водата е изключително важна, за да поддържаме хидратиран организма си. За да приемем нужното количество вода, която според Световната здравна организация е около 2,5л. за мъжете и 2л. за жените, на ден ние можем да консумираме освен бутилирана, така и чешмяна вода.  Чешмите в град Видин през топлите месеци работят и всеки може..

публикувано на 02.07.20 в 16:30

Кинопанорама "Ехо от Банско филм фест" гостува в Мездра

Кинопанорама на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" гостува на Археологически комплекс "Калето" Мездра за четвърти път. Поводът е VІІ-та годишнина от откриването на комплекса. Посетителите ще могат да гледат специална селекция на най-доброто от международния кинофестивал на планинарското и приключенско..

публикувано на 02.07.20 в 13:55

В "Музикална зона" на 02 юли 2020 слушаме най-новия албум на Нубия Гарсия - Source 2020

Неотдавна излезе третият студиен албум на лондонската саксофонистка и композитор Нубия Гарсия – Source . Съдържа девет композиции, в които участие взимат разнообразни музиканти. Обхватът на сингълът Pace се разпростира от пространствената тишина до интензивните върхове. Той подражава суматохата на съвременния начин на живот, водещ..

публикувано на 02.07.20 в 09:00

Наско и Галин откриват АРТ вечерите на Младежкия дом във Враца

Близнаците Галин и Наско Снежанови ще дадат начало на АРТ вечерите на Младежкия дом във Враца. Галин е познат като един от гласовете на телевизионен формат за млади изпълнители. Акцент на събитието този петък обаче ще бъдат изпълненията на неговия брат - Наско, който ще направи своя концертен дебют като китарист. "Той от доста дълго време, още..

публикувано на 01.07.20 в 18:42