Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

Видинската болница "Св. Петка" отправи апел за дарения. Набраните средства ще се ползват за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, обясни прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова:


Отвариха ГКПП Връшка чука за товарни автомобили. От сръбска страна не се пропускат пътуващи леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани. Преустановено е преминаването на лица и автомобили, през сръбските пунктове граничещи с пунктовете Отоманци, Срацимирово и Брегово.


Възрастни хора с пенсии до 363 лева включително, колкото е и линията за бедност тази година, ще получат по 40 лева добавка за Великден. Решението бе взето на заседание на Министерски съвет, 1 264 000 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец април. 


Заради влезлия вече в сила Закон за извънредното положение, настъпват редица промени в Кодекса за социалното осигуряване, напомни директорът на Териториалното поделение на НОИ във Видин Пламен Георгиев. Сроковете за подаване на заявление за пенсия или за отпускане на обещетение за безработица не текат по време на извънредното положение. В 14 дневен срок след официалната отмяна на извънредното положение лицата могат да подадат заявления, уточни Пламен Георгиев. 


Влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си, съобщиха от БДЖ "Пътнически превози" ЕООД. За момента няма промяна в разписанието и на влаковете до Видин. Драстична промяна обаче има в броя на пътниците, ползващи влаковете


Нормализира се пътната мрежа в Северозапада. Възстановено бе движението по второкласния път  Оряхово - Мизия, което беше временно ограничено за снегопочистване. В област Монтана няма затворени пътища към момента, пътищата се почистват и опесъчават. Преходът Петрохан е проходим при зимни условия.


Ограничени са сделките при нотариусите. Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. 


323 са хората в област Монтана поставени под домашна карантина. Здравните инспектори от Дирекция "Надзор на заразните заболявания" и отдел "Държавен здравен контрол", Дирекция "Обществено здраве" на РЗИ Монтана извършват ежедневни проверки за спазване на въведените противоепидемични мерки. 


Падналият сняг и ниските температури ще нанесат поражения върху овошките. До каква степен ще бъдат засегнати дръвчетата и лозовите масиви, ще стане ясно на по-късен етап от информацията на агростанциите в областта, каза Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана.


Иновации в образованието предлагат в Монтана. Мрежи за взаимопомощ между училищата организират от Регионалното управление на образование в Монтана, съобщи началникът Трайка Трайкова. Вече втора седмица учебният процес се осъществява успешно онлайн.


Видинска гимназия против удължаване на учебната година. Учениците, които активно се обучават онлайн в момента, по време на извънредната ситуация, не бива да остават без великденска ваканция или пък да се удължава учебната година, смята директорът на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин Мариета Георгиева.


По инициатива на сдружение "Аз Обичам Враца", местната администрация ще се присъедини в кампанията на организацията за даряване на хранителни продукти на крайно нуждаещи се хора, информираха Община Враца.


Над 70 % от видинчани са подали онлайн годишните си данъчни декларации. Почти 1 500 физически лица от област Видин са подали вече своите годишни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщават от офиса на Националната агенция за приходите във Видин.  


Поетапна дезинфекция на многофамилните жилищни сгради започна Общинското предприятие "Чистота" - Мездра. Целта е да се намали риска от разпространение на COVID-19, информират от Общината.


Натрупаната снежна покривка с преспи затруднява транспорта до населените места в община Кула, съответно и снабдяването на жителите им, предимно възрастни и болни хора с храна и лекарства


В Белоградчик очакват да се върнат около 200 човека, работещи в чужбина- в Испания и Англия. Заради затворените граници хората не могат да се приберат в България, каза кметът Борис Николов. Всички села в общината са достъпни при зимни условия.


Днес се навършват 150 години от основаването на видинското читалище "Цвят". Началото му е поставено официално на 25 март 1870 година, но идеята за създаване на такава културно-просветна организация датира още от 1863 година, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев. 


Отбелязахме празника Благовещение. Той се чества на 25 март всяка година и е един от постоянните празници на всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. 


Кампанията по набиране на доброволци стартира в община Георги Дамяново. Хората ще съдействат за доставяне на лекарства, храна и продукти от първа необходимост по домовете на най- рисковата група - възрастните хора. Това каза Лорена Ценов, младши експерт "Връзки с обществеността" в Община Георги Дамяново.


Има автобусна линия между Димово и Видин. Броят на пътуващите с междуградските автобуси намалява, а причината е разпространението на коронавируса. Прекратена е само една от трите линии за Димово. Това каза за Радио ВИДИН  Красимира Иванова, главен счетоводител на Община Димово, която всеки ден пътува от Видин до местоработата си с автобус. 


Интересно предизвикателство обяви в социалните мрежи кметът на мездренското село Моравица Росен Николов. Той призовава хората, които живеят в къщи с дворове, да проявят креативност в изработването на украшения и декорации за градината, а след преминаването на коронавируса да украсят селото си с тях, така че то да стане едно от най- привлекателните населени места в общината.


Вижте още

Снимката на 7 април 2020 година

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето .  Лекарите в Белоградчик се връщат на работа, пациенти с коронавирус ще се насочват към Видин и Монтана. В лечебното заведение ще приемат пациенти с други заболявания, каза след среща с министъра на здравеопазването председателят на Общинския съвет Боян Минков. 8 души, контактували с пастора от..

публикувано на 07.04.20 в 18:10

Общинските пазари отново започват работа

Подновява се дейността на общинските кооперативни пазари. Това се случва ден след като министърът на здравеопазването издаде заповед с указания  за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи...

публикувано на 07.04.20 в 17:10
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев призовава да не се посещават литургиите по празниците

Празнична литургия за Великденските празници ще има заяви заместник-председателят на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той  посъветва обаче да се въздържаме от посещения на богослуженията по време на предстоящите празници: "Това, което съветва Светата ни православна църква, е ограничаване на хората и ограничаване на събиранията...

публикувано на 07.04.20 в 16:15

Осем контактни на пастора от Лом са под карантина

8 души, контактували с пастора от Лом са поставени под карантина. Мъжът с коронавирус се лекува в инфекциозно отделение на болницата в Монтана от миналия вторник.  "Карантинираните лица са от първа линия, след като са имали пряк контакт със зарадения с COVID-19” , съобщиха от РЗИ Монтана.  Все още не е приключила проверката на прокуратурата..

публикувано на 07.04.20 в 15:54

14-годишен е задържан за грабеж от дома на възрастна жена във Враца

14-годишен е грабителят, пребил от бой възрастна жена за 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон. Това стана ясно на извънреден брифинг на полицията и прокуратура във Враца. В неделя вечерта жена на 81 години беше бита и обрана в дома си на ул. "Беласица"“ №8 във Враца. Извършителят бе задържан от полицията часове след инцидента...

публикувано на 07.04.20 в 15:52

Лекарите в Белоградчик се връщат на работа, няма да лекуват пациенти с коронавирус

Лекарите в белоградчишката болница се връщат , няма да лекуват пациенти с коронавирус, защото нямат условия, а  ще пренасочват тези случаи към Монтана и Видин . В лечебното заведение ще приемат пациенти с други заболявания, каза след среща с министъра на здравеопазването председателят на Общинския съвет Боян Минков : "Стигнахме до споразумение с..

публикувано на 07.04.20 в 15:30

Във Враца стартира кампанията "Спортувай вкъщи"

От днес стартира съвместната кампания на Инспектората, Bulgarian Bulls и общински съветници от местния парламент – "Спортувай вкъщи", съобщават от Община Враца. Началото на инициативата бе поставено на фитнес уредите, намиращи се в парк "Зелето", като съоръженията бяха брандирани с тематични надписи, призоваващи за спортуване в домашни условия...

публикувано на 07.04.20 в 15:20