Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 25 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

Видинската болница "Св. Петка" отправи апел за дарения. Набраните средства ще се ползват за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, обясни прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова:


Отвариха ГКПП Връшка чука за товарни автомобили. От сръбска страна не се пропускат пътуващи леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани. Преустановено е преминаването на лица и автомобили, през сръбските пунктове граничещи с пунктовете Отоманци, Срацимирово и Брегово.


Възрастни хора с пенсии до 363 лева включително, колкото е и линията за бедност тази година, ще получат по 40 лева добавка за Великден. Решението бе взето на заседание на Министерски съвет, 1 264 000 пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец април. 


Заради влезлия вече в сила Закон за извънредното положение, настъпват редица промени в Кодекса за социалното осигуряване, напомни директорът на Териториалното поделение на НОИ във Видин Пламен Георгиев. Сроковете за подаване на заявление за пенсия или за отпускане на обещетение за безработица не текат по време на извънредното положение. В 14 дневен срок след официалната отмяна на извънредното положение лицата могат да подадат заявления, уточни Пламен Георгиев. 


Влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си, съобщиха от БДЖ "Пътнически превози" ЕООД. За момента няма промяна в разписанието и на влаковете до Видин. Драстична промяна обаче има в броя на пътниците, ползващи влаковете


Нормализира се пътната мрежа в Северозапада. Възстановено бе движението по второкласния път  Оряхово - Мизия, което беше временно ограничено за снегопочистване. В област Монтана няма затворени пътища към момента, пътищата се почистват и опесъчават. Преходът Петрохан е проходим при зимни условия.


Ограничени са сделките при нотариусите. Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. 


323 са хората в област Монтана поставени под домашна карантина. Здравните инспектори от Дирекция "Надзор на заразните заболявания" и отдел "Държавен здравен контрол", Дирекция "Обществено здраве" на РЗИ Монтана извършват ежедневни проверки за спазване на въведените противоепидемични мерки. 


Падналият сняг и ниските температури ще нанесат поражения върху овошките. До каква степен ще бъдат засегнати дръвчетата и лозовите масиви, ще стане ясно на по-късен етап от информацията на агростанциите в областта, каза Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана.


Иновации в образованието предлагат в Монтана. Мрежи за взаимопомощ между училищата организират от Регионалното управление на образование в Монтана, съобщи началникът Трайка Трайкова. Вече втора седмица учебният процес се осъществява успешно онлайн.


Видинска гимназия против удължаване на учебната година. Учениците, които активно се обучават онлайн в момента, по време на извънредната ситуация, не бива да остават без великденска ваканция или пък да се удължава учебната година, смята директорът на ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин Мариета Георгиева.


По инициатива на сдружение "Аз Обичам Враца", местната администрация ще се присъедини в кампанията на организацията за даряване на хранителни продукти на крайно нуждаещи се хора, информираха Община Враца.


Над 70 % от видинчани са подали онлайн годишните си данъчни декларации. Почти 1 500 физически лица от област Видин са подали вече своите годишни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщават от офиса на Националната агенция за приходите във Видин.  


Поетапна дезинфекция на многофамилните жилищни сгради започна Общинското предприятие "Чистота" - Мездра. Целта е да се намали риска от разпространение на COVID-19, информират от Общината.


Натрупаната снежна покривка с преспи затруднява транспорта до населените места в община Кула, съответно и снабдяването на жителите им, предимно възрастни и болни хора с храна и лекарства


В Белоградчик очакват да се върнат около 200 човека, работещи в чужбина- в Испания и Англия. Заради затворените граници хората не могат да се приберат в България, каза кметът Борис Николов. Всички села в общината са достъпни при зимни условия.


Днес се навършват 150 години от основаването на видинското читалище "Цвят". Началото му е поставено официално на 25 март 1870 година, но идеята за създаване на такава културно-просветна организация датира още от 1863 година, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев. 


Отбелязахме празника Благовещение. Той се чества на 25 март всяка година и е един от постоянните празници на всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. 


Кампанията по набиране на доброволци стартира в община Георги Дамяново. Хората ще съдействат за доставяне на лекарства, храна и продукти от първа необходимост по домовете на най- рисковата група - възрастните хора. Това каза Лорена Ценов, младши експерт "Връзки с обществеността" в Община Георги Дамяново.


Има автобусна линия между Димово и Видин. Броят на пътуващите с междуградските автобуси намалява, а причината е разпространението на коронавируса. Прекратена е само една от трите линии за Димово. Това каза за Радио ВИДИН  Красимира Иванова, главен счетоводител на Община Димово, която всеки ден пътува от Видин до местоработата си с автобус. 


Интересно предизвикателство обяви в социалните мрежи кметът на мездренското село Моравица Росен Николов. Той призовава хората, които живеят в къщи с дворове, да проявят креативност в изработването на украшения и декорации за градината, а след преминаването на коронавируса да украсят селото си с тях, така че то да стане едно от най- привлекателните населени места в общината.


Вижте още

Снимката на 20 януари 2021 година

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в  АЕЦ "Козлодуй". Предстои г азохранилището "Чирен"  да..

публикувано на 20.01.21 в 17:55

Кукленият театър във Видин подновява съботните представления

Първо представление за годината готви кукленият театър във Видин . На 23-ти януари от 11 часа,  в залата на театъра, най-малките зрители ще могат да видят спектакъла "Ревливата принцеса".  "Това е един спектакъл, който е познат на нашата публика. Той е имал изяви не само на видинска сцена, а и в цяла България. Ярослав Петков е режисьорът...

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Модерна оранжерия за канабис разкриха край Бойчиновци

Полицаите от Монтана разкриха лаборатория за отглеждане на канабис от рода на индийския коноп.  Оранжерията се намира в бившия завод за алуминиеви отливки в квартал “Огоста” в Бойчиновци, съобщи директорът на ОД на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов: . "В самата лаборатория се иззеха общо 600 растения , с много добра..

публикувано на 20.01.21 в 17:13
БЧК белоградчик

Допълнителни пакети с храни раздаде БЧК в Белоградчик

БЧК – Видин започна поетапно раздаване на останали  количества хранителни продукти на лица, които допълнително са включени в Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. В  община Белоградчик бяха раздадени 13 пакета с хранителни продукти.   Индивидуалните пакети са със средно тегло 30 кг и съдържат хранителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:43

Преброяването започва на 7 септември

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България  ще започне в 0:00 часа на 7 септември 2021 г. и ще приключи в 20:00 часа на 3 октомври 2021 г., това реши Министерският съвет на свое заседание. Преброяването чрез попълване на електронна преброителна карта ще се проведе по интернет и ще продължи 10 дни - от 0:00 часа..

публикувано на 20.01.21 в 14:52

Разширяват газохранилището в Чирен

Предстои газохранилището "Чирен" да бъде разширено, като  капацитет му ще бъде повишен до над милиард куб. метра газ. Това стана ясно на днешното правителствено заседание. О ткрита е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище, з аяви  Владимир  Малинов, изпълнителен директор..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

Около 6 000 фирми са поискали безвъзмездна финансова помощ

Над 6000 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите.  Крайният срок за кандидатстване изтича  днес 2 0  януари  в 16:30 часа . По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20%,..

публикувано на 20.01.21 в 14:03