Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променена е транспортната схема в община Видин

Снимка: Радио Видин




С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза Венета Йорданова- младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин: 

"За направление Кошава-Кутово-Гомотарци има две обиколки. С час на тръгване от Видин 5:50 и 18:10. Сутрешният курс е първо през Гомотарци и после през останалите села, а вечерният е първо през Антимово, Кутово, Кошава и на връщане през Гомотарци. По линия Видин - Капитановци в 5:50 и 17:30 ч. тръгват от Видин. По линия Видин- Иново -Майор Узуново имаме в 7:15, 8:00, 17:30. Видин - Градец в 6:00 и 17:30. Видин - Каленик веднъж в 10:00. Видин - Бела Рада в 6:15, 8:00, 12:00 и 18:10. Има повече пътуващи от Новоселци и за това са повече курсове. Видин - Буковец в 5:45 и 17:30. Видин - Дунавци -Синаговци са седем курса на ден: 6:40, 7:00, 10:15, 11:30, 13:30, 16:30 и 17:30. Видин - Делейна пътува в сряда и неделя, и Видин - Цар Петрово пътува всеки делничен ден в 7:30 и в 18:00. Само Видин - Арчар не се изпълнява поради липса на пътници. Основно курсовете, които са оставени, са за работещите, които пътуват."

Община Видин е предупредила превозвачите да поставят информация за промяната в разписанието, допълни Венета Йорданова:

"Промените са в сила от 24 март до края на извънредното положение. С писмо сме уведомили всички управители на транспортни фирми, с които имаме договори, за корекция на тези разписания, като те търпят и промяна. Зависи, просто всеки ден е различен. При някаква промяна, ще ви информираме задължително. Предупредили сме всички превозвачи да поставят информация за разписанията в района на автогарите, спирките и населените места. Кметските наместници и кметовете ще бъдат уведомени за това, така че могат да търсят и от тях информация, ще им изпратим и на тях тези курсове, но повечето вече са информирани. Имаме получено писмо в общината от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което ни е препратено от областния управител и Националното сдружение на общините, с което дават указания и препоръки, всяка община за периода на извънредното положение да преразгледа възложените превози на пътници. Икономически ще бъдат много зле превозвачите, с тази цел предполагам. За момента тази транспортна фирма покрива навсякъде, само Арчар остава, но от там пътуваха основно ученици, които в момента не пътуват."

Лиляна Петкова е от село Буковец. Налага й се два пъти в месеца да пътува до Видин, за да купува лекарства.
 
"Взимам лекарства на всяко десето число и не помня другата дата. Ходех с автобус в 7:30, на обяд в 12 и вечер се прибирах в 17 ч. Сега са сложили в 6 часа. Е може ли жена на 73 години с епилепсия, как ще стигне сутринта в тъмницата. Ще падна някъде по улиците. На моя мъж са задължителни, той е онкоболен.  За да отида в 6 часа, трябва да стана по нощите, да хапна нещо, да си изпия лекарствата и да тръгна. Ще отида до аптеката и ще ги взема, и до вечерта трябва да ходя из целия град, или да намеря някъде място, където да седя. Еми, къде да отида? 12 часа по улиците. Когато са гласували това, помислили ли са?"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00