Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 26 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

Преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове се облекчава. Заповед за това издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.


Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април 2020 г., включително.


Редица промени в Кодекса за социалното осигуряване настъпват заради влезлия вече в сила Закон за извънредното положение, напомни директорът на Териториалното поделение на НОИ във Видин Пламен Георгиев.


С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза Венета Йорданова- младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин.


Предпазни маски за многократна употреба са заредени в аптеките във Видин. Спирт също може да се намери, съобщи председателят на Регионалния фармацевтична колегия Николай Тодоров.


44 души са поставени под карантина в община Мездра към 25 март 2020 г. Към момента няма заразени с коронавирус на територията на общината.


През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Четири семейства са под карантина в село Дреновец.


11 бебета са проплакали в ломската болница от началото на извънредното положение. От тях 5 са момичета и 6 момчета. Две от бебетата са на родители от Видин, съобщи д-р Едуард Богомилов, завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение .


Дарение от 192 000 лева ще бъде разпределено между 6 болници в Северна България, сред които лечебниците във Видин, Враца и Лом, това съобщи шефът на кризисния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.


Хората които желаят да се регистрират като търсещи работа могат да го направят и онлайн, съобщава Дирекция "Бюро по труда" Мездра. За целта трябва да се създаде профил в Системата за сигурно електронно връчване.


Община Видин ще участва в кампанията "Часът на Земята 2020"За поредна година oбщина Видин ще даде своя принос в усилията за справяне с климатичните промени на планетата, като се включи към глобалната инициатива, която ще се проведе на 28 март (събота), от 20.30 ч. до 21.30 ч.

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите. Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи.

Гориво на на стойност 100 000 лв. за зареждане на линейките на Центровете за спешна медицинска помощ в страната дарява Shell България. Сред подпомогнатите ще бъде и ЦСМП - Видин

Дарение на сума, равна на една чиста заплата, дариха общинските съветници в Монтана. Всеки от 30-те съветници предостави по 300 лева за дарителската сметка на общината, съобщи кметът Златко Живков.

Инициативата на италианските деца "Предай нататък" намери своето продължение в Монтана. Идеята е всяко дете да нарисува дъга с надпис: "Всичко ще бъде наред" и да сложи своята рисунка на прозореца си.


Благотворителна кампания в помощ на възрастни хора започна във Враца. С набраните средства ще бъдат закупени и дарени трайни хранителни стоки, каза за Радио Видин Владислав Йорданов, председател на Централна рибноопазваща организация, клон Враца.


Врачански магистрати дариха пари за купуването респиратор на белослатинската болница и по този начин се включиха в благородната кампания за подпомагане на борбата срещу Covid-19.


Домашен социален патронаж-Белоградчик продължава да доставя храна до всички потребители на комплексни услуги без промяна на графика и менюто си.


Откриват паметник на полк. Стефан Илиев в Белоградчик. Днес се навършват 103 години от гибелта на полк. Стефан Илиев- легендарния предводител на 15-и пехотен Ломски полк. 

Вижте още

Нова заповед: по-строги мерки от четвъртък, гимназистите ще учат отново онлайн

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна. Заповедта..

публикувано на 27.10.20 в 21:13
С новата машина за 30 секунди се почистват и дезинфекцират 6 книги в библиотеката във Видин

Снимката на 27 октомври 2020 година

Всяка книга, взета или върната във видинската библиотека, се  дезинфекцира със специална машина . Временно се  преустановяват посещенията  на големи групи хора в монтанската Регионална библиотека "Гео Милев" . Причината е, че област Монтана попада в червената зона на висока заболеваемост от коронавирус. 2 243 са случаите на COVID-19 в..

публикувано на 27.10.20 в 17:30

Преобразуваха детска градина във Враца

Мнозинството в Общинския съвет на Враца прие преобразуването на детска градина "Звездица" във филиал на детска градина "Звънче", като запази звездното си име. Докладната на заместник-кмета Петя Долапчиева беше разгледана на днешното заседание на местния парламент, което се проведе онлайн. 20 души одобриха предложението, 12 се обявиха "против", а..

публикувано на 27.10.20 в 16:26

170 нуждаещи се от община Мездра ще получават топъл обяд до края на годината

170 уязвими лица от община Мездра ще получават топла храна по домовете си всеки работен ден до края на годината.  33-ма от потребителите на тази социална услуга са от гр. Мездра, а останалите 137 са от 16 съставни села на общината - Боденец, Брусен, Горна и Долна Кремена, Дърманци, Зверино, Злидол, Крета, Лик, Лютиброд, Лютидол, Моравица, Ослен..

публикувано на 27.10.20 в 15:44

Кметът на Дунавци е положителен за COVID-19

Кметът на Дунавци Димо Скорчев е с коронавирус. За положителния тест той съобщи в социалните мрежи, с идея да информира контактните лица. За Радио ВИДИН Димо Скорчев съобщи, че неразположение е почувствал още в събота: "В събота се почувствах леко неразположен. Имахме велопоход, прецених, че нещо може да се е случило там. Отидох в болницата, имаше..

публикувано на 27.10.20 в 14:15

Свикват извънредно заседание за болницата във Видин

За втори ноември във Видин е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет, заради състоянието на болницата в града. Внесена е подписка на една трета от общинските съветници, съобщи председателят на областната организация на БСП и общински съветник Димитър Велков: "Общината е длъжна, освен да обърне внимание на видинската болница, и да..

публикувано на 27.10.20 в 13:45
МБАЛ

Затварят две отделение в МБАЛ "Христо Ботев", приемат с COVID-19 в тях

Затварят две отделения във врачанската болница, а 30-те легла в тях ще се използват за пациенти с ковид, това съобщи изпълнителният директор на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Петър Керемедчиев. Той е разписал две заповеди, след като броят на инфектираните в областта вече надхвърли 120 на 100 000 души. Спира се плановият прием в най-голямото..

публикувано на 27.10.20 в 13:27