Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болницата в Мездра ще приема пациенти за лечение на COVID-19

Мездренчани осигуриха 500 маски на клиниката

Снимка: Петко Котларски

Болницата в Мездра е сред лечебните заведения, определени да извършват лечение и наблюдение напациенти с COVID-19, това информираха от община Мездра.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде Заповед от /27.03.2020 г. , с която определя лечебните заведения за болнична помощ за активно лечение и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

Вътрешно отделение на "МБАЛ - Мездра" ЕООД е с 21 легла, в него ще се извършва лечение и наблюдение на неусложнени  случаи на COVID-19, а сред тези, които ще обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение - Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) на лечебното заведение, с 6 легла.

Съгласно разпоредбите на здравния министър, медицинският персонал в тези лечебни заведения за болнична помощ следва да бъде осигурен с лични предпазни средства и да спазва въведените в лечебното заведение хигиенни и противоепидемични мерки.

Ръководителите на въпросните лечебни заведения за болнична помощ трябва да осигурят прилагането на заповедта.

Лечебните заведения за болнична помощ следва да предприемат действия, при възможност, с оглед сключване на анекси към договорите с НЗОК за изпълнение на КП №104 „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения“, в сила до овладяваме ма епидемичната обстановка, при условия и по ред, определени от Надзорния съвет на НЗОК.

След изразено безпокойство от ръководството на МБАЛ Мездра, че трудно са успели да закупят и осигурят 10 предпазни костюма за еднократна употреба и 15 чифта очила, днес Мариела Иванова и Цветана Димитрова- собственички на шивашки фирми, са осигурили 500 маски. Тихомир Йотов пък е заявил, че ще дари плат за ушиването на около 1000 - 2000 маски.Вижте още
Любомир Иванов /в средата/, е новият-стар директор на екоинспекцията

РИОСВ-Монтана с нов директор

Любомир Иванов е новият директор на РИОСВ - Монтана. Със заповед на министъра на околната среда и водите той сменя на поста Деница Славкова.  Инж. Любомир Иванов е ландшафтен инженер, бил е директор на екоинспекцията преди Деница Славкова, до януари 2015 година. На парламентарните избори през 2009 година е избран за народен представител на "Синята..

публикувано на 27.05.20 в 15:50

След 37 години паметникът на "Септемврийци" в Монтана с нова визия

Пространството около паметника на "Септемврийци" в центъра на Монтана ще има ново озеленяване . След десетилетия ще се промени облика около паметника, каза кметът Златко Живков: "Самата растителност около паметника беше една от последните невъзстановени. За последен път беше 83-та година на миналия век, когато е идвал Корпуса, по повод..

публикувано на 27.05.20 в 15:13

Започна тестването на персонала на детските градини и ясли във Видин

Започна тестването на педагогическия и непедагогически персонал от детските заведения на територията на община Видин , информират от Областната администрация. По изготвен график, днес, в Конферентния център на Областна администрация Видин  са взети 117 проби на служители от детска ясла "Слънчев кът", детските градини "Славейче", "Русалка",..

публикувано на 27.05.20 в 15:01

От 1 юни отварят детските градини в Монтана

Детските градини и ясли в община Монтана ще заработят o т понеделник . Родителите са запознати при какви условия ще бъдат отглеждани децата им, съобщи кметът Златко Живков . Ще се изпълнят мерките свързани с COVID-19. "Изключително внимание обърнахме и на медицинския персонал, който имаме в учебните заведения, както и на..

публикувано на 27.05.20 в 14:03

Отбелязваме Световния ден на спешната помощ

Десетки курсове са извършени от екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин за извозване на пациенти в други лечебни заведения в страната по време на извънредното положение заради коронавируса. Това отбеляза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски. На 27 май, за трета поредна година, отбелязваме Световния..

публикувано на 27.05.20 в 12:05
Фотографията

Участник от Асеновград спечели фотоконкурса на Младежкия дом в Монтана

Кирил Найденов бе класиран на първо място във фотоконкурса за любителска снимка , организиран от Общински младежкия дом - Монтана. Тази година конкурсът бе под наслов "Карантина на Фокус".  Сред изпратените от различни краища на страната снимки най-много от гласовете на журито събра ф отографията  "Когато отделяме повече време на книгите"   на..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Хванаха врачанин да шофира дрогиран

Задържаха мъж от Враца, седнал зад волана под въздействието на наркотици , информират от полицията. Шофьорът е спрян за проверка на 26 май, по обяд, в областния град, а пробата е отчела наличието на упойващи вещества - канабис и метадон.   Мъжът е задържан в РУ Враца. Образувано  е бързо полицейско производство.

публикувано на 27.05.20 в 09:40