Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2020 година

Снимка: Галина Ганова

56 болнични легла в цяла Северозападна България за болни с COVID-19 в тежко състояние. В трите области на Северозападна България трябва да бъдат обособени болнични помещение с общо 473 легла за пациенти с коронавирус с по-лека симптоматика. Най-много- 212, са в област Монтана.


В МБАЛ Монтана няма пациент с коронавирус, каза за Радио ВИДИН директорът й Тодор Тодоров. Така д-р Тодоров опроверга излязлата в някои медии информация за карантина в кардиологията на болницата заради заразен пациент, като я нарече "фалшива новина". 


Поставят химически тоалетни на временните Контролно-пропускателни пунктове на входовете на Монтана, съобщи кметът Златко Живков. На шест места денонощно полицията организира пропускателния режим на моторните превозни средства, съгласно мерките, наложени заради коронавируса у нас.


Взетите мерки във връзка с разпространението на коронавируса поставиха автобусните превозвачи в дълбока криза. Това заяви за Радио ВИДИН Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи:


Коронавирусът прекрати сделките с имоти във Видин, точно когато в града се наблюдаваше бум на търсенето им. Това каза за Радио ВИДИН брокерът Катя Цветкова, която за момента работи на повикване. 


На страницата си във фейсбук Община Видин обяви, че предприема социални и икономически мерки в периода на кризисната ситуация в страната. Предвижда се освобождаване от такса за тротоарно право на заведенията за периода, през който не са имали дейност, а така също и да не се начислява лихва за 2020 г., за времето след 30 юни до края на календарната година. От 20 март е отменена „синята зона“.


Апелативната прокуратура в София е взела на специален надзор ново досъдебно производство за извършено престъпление, което се води под ръководството на Районна прокуратура - Видин. На 25 март тази година 23-годишен нарушил предписаните от Районна здравна инспекция Видин противоепидемични мерки, според които трявало да бъде изолиран след завръщането си от Германия.


Задържан е 18- годишен врачанин с  марихуана, съобщиха от полицията във Враца. При направена проверка и обиск в младежа е открито едно топче съдържащо канабис

Над 500 човека са поставени под домашна карантина заради коронавируса в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. Общият брой на изолираните в домашна среда хора е 561. Всички се проследяват ежедневно за наличие на симптоми на заболяването, като досега няма доказан случай на заразен.


Над 20 000 лева вече са събрани в подкрепа на лечебните заведения във Враца само за няколко часа, обяви в социалните мрежи кметът Калин Каменов. Волята на дарителите е с тях да се закупи медицинска апаратура, която ще подпомогне ежедневната работа на врачанските медици.


Община Мездра разпространи Инструкция за организиране на дейността на търговските обекти на нейната територия. В нея се изясняват начините за предпазване от струпваните на клиенти, обслужването им по възрастови групи и сигурността. Търговските площи да се дезинфекцират най-малко три пъти дневно, не опакованите стоки да не са в пряк достъп с клиентите. 


Дарение от фондация "Америка за България" получи село Василовци за посрещане нуждите в борбата с епидемията от коронавирус, съобщи кметът на община Брусарци Наташа Михайлова.

Информационни брошури за COVID-19 разлепи младежката организация на ВМРО - Враца във входовете на жилищни блокове и обществени сгради в областния град, информират от движението.


1 923 са подадените декларации за облагане с корпоративен данък по електронен път, постъпили в офиса на НАП в Монтана. До момента над 200 000 са подадените в страната.


Полицейски патрул е открил 144 кг риба в района на преливника на стената на язовир "Огоста" в Монтана. Рибата била  натъпкана в 6 чувала. 


Необичайният за този период от годината студ и падналият сняг създадоха големи неприятности и загуби за земеделските стопани, обясни за Радио ВИДИН Валери Мишов, кмет на монтанското село Горно Озирово. Най-засегнати според него са плодните дървета, които тази година нямало да родят.


За неопределен период от време се отлага традиционния турлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39