Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 30 март 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

На следващото заседание на Общинския съвет ще бъде внесено предложение за приемане на решение за освобождаване от наем на обектите, които са общинска собственост за периода, за който не са функционирали - това са заведения, фризьорски салони, наематели в общинските и временни пазари, обясни председателя на местния парламент Генади Велков. Предвижда се освобождаване от такса за така нареченото тротоарно право на заведенията за периода, през който не са имали дейност, а така също и да не се начислява лихва за 2020 г., за времето след 30 юни до края на календарната година. 

Видинските общински съветници приеха предложението на кмета на община Видин Цветан Ценков, да бъде удължен срокът за плащане на местните данъци и такси. Решението бе взето на проведеното днес извънредно заседание на Общински съвет. Решението бе прието с пълно мнозинство, а на следващото заседание ще бъдат предложени и облекчения за бизнеса.

От днес всички лица, когато се намират в закрити помещения или на открити обществени места, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице. Това гласи нова заповед на здравният министър Кирил Ананиев. 

12 инхалатора бяха дарени на Детското отделение на Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка" Видин. Дарението е по съвместна инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и Румънския културен център във Видин. Реализирано е с подкрепата на отец Ягару и представители на читалищата от областта. Д-р Пламен Филипов- завеждащ отделението благодари за дарението.

Народният представител Росен Живков от групата на "Обединени патриоти" ще дари на видинската болница предпазни шлемове. Дарението е направено с лични средства, каза Росен Живков.

Монтанска фирма дари 600 маски за селата в община Монтана. Предпазните средства са разпределени между най-нуждаещите се хора над 60-годишна възраст, съобщи кметът Златко Живков.

Кметът на Община Лом д-р Георги Гаврилов дари заплатата си на местната болница "Св. Николай Чудотворец". Той призова всички, които имат възможност, да подкрепят с парично дарение лекарите, медицинските сестри, санитарите, които денонощно са на първа линия в битката с коронавируса. Събраните средства ще бъдат изразходвани за закупуването на медицинска апаратура и консумативи.

На територията на община Монтана няма заразен с коронавирус. Това заяви кметът Златко Живков. Към 30 март в болницата също няма регистриран с COVID-19.

Пациент от село Черно поле, който е бил настанен във видинската болница "Св. Петка" със съмнения за коронавирус, е избягал от лечебното заведение ден след като е бил приет. Кметът Тодор Тодоров съобщи за Радио Видин, че пробата на младия мъж е отрицателна и той вече се е прибрал в Черно поле.

Кметът на Лом Георги Гаврилов опроверга излязла информация за заразени с коронавирус в общината. Той заяви, че в ломската болница има само един човек, в инфекциозното отделение. Едно семейство са носители на коронавирус, но са без симптоми и са на домашно лечение.

Увеличение на фалишивите сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки отчитат в Мездра. Зачестили са случаите на фалшиви сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки в Мездра, подадени на горещите телефони в Общината. 

Още четири случая на нарушаване на домашна карантина разследва видинската полиция под надзора на прокуратурата.

По искане на Районна прокуратура - Видин съдът е определил мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мъж от Видин. Разследването по образуваното срещу него досъдебно производство е започнало, след като на 17 март този година във Видин, той отправил закана за убийство спрямо друго лице. Съдебният състав е приел доводите на прокурора от Районна прокуратура - Видин, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му. Обвиняемият е многократно осъждан. В хода на разследването, към настоящия момент, са извършени разпити на свидетели и събрани са писмени доказателства. Наказателното производство ще приключи в най-кратки срокове, увериха от прокуратурата.

Общо 2 628 икономически и криминални престъпления са регистрирани във Враца,  повечето от тях остават престъпленията срещу собствеността и общоопасните престъпления – кражби, престъпления по транспорта и др. Това е посочено в годишния отчет на свършеното от окръжната прокуратура във Враца.

Община Берковица призова гражданите да се включат активно в инициативата за намаляване на извозените отпадъци до Регионалното депо в Монтана. ако в транспортираните количества не присъстват пепел, хартия, зелена маса, строителни отпадъци, части от мебели, автомобилни гуми и битова техника, заплащаните суми ще намалеят значително. Тези отпадъци трябва да бъдат поставяни в чували до контейнерите.

120 хиляди лева са отделени за спортните клубове в община Берковица. Средствата бяха разпределени на обща среща между представители на клубовете и общинското ръководство, за да има консенсус.

При изключителна мобилизация и стриктност се провежда онлайн обучението в 4-то училище “Иван Вазов” Монтана, сподели директорката Ваня Велизарова. Само едни от 530-те ученици от 1 до 7 клас няма свободен достъп до интеренет.

Над 100 чинара в района на надлеза засадиха работници от озеленителна фирма в Лом и доброволци, съобщи кметът Георги Гаврилов. Общината е получила дарение от 400 фиданки, освен чинарите, има и ясен, явор, кестен, шестил и др., които трябва бързо да бъдат посадени, за да не загинат. Не спира работата и по обновяване на градския стадион. Възстановява се тревния терен и лекоатлетическата писта, която ще бъде с модерно покритие и пригодена за най- различни дисциплини. Предстои основен ремонт и ново оборудване на сградата, монтирането на нова ограда и нови трибуни на стадиона.

Молебен за предпазване от заразяване с корнавируса ще има тази вечер в село Якимово. Това каза за Радио Видин отец Иван, който ще отслужи молебена.

Общинският съвет в Роман ще проведе заседание на 31 март /вторник/. Дневният ред е от 22 точки, като последните две са питания на граждани и точка "Разни", каза кметът на Общината Валери Ролански. Съветниците ще разгледат и отчета за работата на Общинския съвет за второто полугодие на миналата година, ще бъде актуализиран съставът на местната комисия за обществен ред и сигурност, стратегия за управление на общинската собственост за периода 2019-2023 година, програмата за енергийна ефективност на община Роман и други. Заседанието ще започне в 14 часа.

Пролетно почистване започва от 1 април във Видин, съобщиха от общината. Традиционната инициатива се осъществява от общинското звено "Чистота", като в нея всяка година активно се включват и граждани. Този път общината не отправя призив към хората да съдействат за почистването, заради обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на COVID-19. 

За неопределен период от време се отлага традиционният турлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов.

Вижте още

Снимката на 29 май 2020 година

С подобав аща почит и уважение белоградчишката общественост почете  170-годишнината от въстанието през 1850  г . В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода.  През месец април 2020 година общият брой на..

публикувано на 29.05.20 в 18:00

Раздадоха храни на нуждаещи се хора от община Мездра

100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община Мездра. Помощта е осигурена от фондация Адра България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров.  "Информация за уязвимата група хора ни бе подадена от социална служба към..

публикувано на 29.05.20 в 17:21

"Живейте цветно" - видеоклип с послание за Световния ден без тютюнев дим

"Живейте цветно, без тютюнев дим!". Призивът отправя екипът на Общински съвет по наркотичните вещества Видин в специален видеоклип, създаден по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Целта е повече хора да осъзнаят последствията от вредния навик и да се откажат от него, обясни Силвия Нелчева, социолог в организацията: "Клипчето направихме с..

публикувано на 29.05.20 в 17:17

Очаква ни горещо и сухо лято

Горещо лято, с по-малко валежи, очакват синоптиците. Прогнозата, направена от специалистите в Българската академия на науките е дългосрочна, поясни Леночка Ангелова - началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Лятото се очаква да бъде с екстремални максимални температури и с валежи, по-малки от месечните норми. Горещо..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд от прокуратурата в Лом

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Лом. Прокуратурата е  внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Н. (на 31 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление- опит за изнасилване.  Обвиняемият е осъждан два пъти за изнасилване и блудство, но е..

публикувано на 29.05.20 в 16:57

820 зрелостници в област Монтана на матура по български език и литература

Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 18 училища в региона. За първи път това ще стане в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса.  "Учебните заведения са готови да посрещнат зрелостниците, при спазването на всички мерки" , съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка..

публикувано на 29.05.20 в 16:47

16% e безработицата в област Видин, 152-ма постъпили на работа през последния месец

През месец Април 2020 г. общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6205, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" Видин. Безработните, регистрирани във Видин са 3 379, в ДБТ – Кула 692, а в ДБТ - Белоградчик са регистрирани 2134 безработни. През месеца равнището на безработица в област Видин е 16.40 % /за ДБТ - Видин е 11.77%,..

публикувано на 29.05.20 в 16:35