Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

Предпазни маски в аптеките във Видин има, но може да се появят временни дефицити, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров. Заради изчерпване на наличните количества, до обяд се е наложило да бъдат направени нови доставки.


Отменя се заповедта за задължителното носене на маски на открити и закрити обществени места до пълното обществено съгласие. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след брифинг в Министерския съвет.


Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи.


Още 18 жители на област Враца са поставени под карантина за последните 24 часа, като все още се чакат пробите за коронавирус от националната реферетнта лаборатория на седем души.


Фирми и граждани, ползватели на общинска собственост във Враца, ще бъдат освободени от такси и наеми до отмяната на извънредното положение в страната. Предложението на кмета Калин Каменов бе прието с мнозинство на днешното редовно заседание на Общинския съвет.


В условията на извънредната ситуация, Община Видин е направила организация за подпомагането на възрастни и самотно живеещи във всички населени места на територията на общината. Над 240 нуждаещи се получават обяд, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

От днес фирмите могат да кандидатстват по мярката 60/40. Българското правителство излезе с първия мащабен пакет мерки за стимулиране, или поне за запазване, на заетостта у нас.


Прокуратурата във Враца с най- малко оправдателни присъди в региона. Общият брой актове, внесени за разглеждане в съда от Окръжната прокуратура /ОП/ във Враца са били 1 034. 


Пет легла за пациенти със съмнение за коронавирус са подготвени в болницата в Белоградчик, но няма предпазни средства, нито пък достатъчно персонал, който да ги обслужва. С обявяването на извънредното положение пациентите в лечебното заведение са значително по- малко, затова намаляват и приходите по клинични пътеки. Болницата от доста време е в тежко състояние, а сега е пред финансов колапс, каза прокуристът.


Голяма част от фирмите за бързи кредити спряха отпускането на заеми, преустановени са и заемите от банки. Към момента разсрочване на вноските на длъжници не се прави. Това каза Моника Пламенова- офис мениджър на една от големите фирми за бързи кредити:


Удължава се с една седмица временното преустановяване на работа на заводите за производство на автомобилни компоненти в Мездра и Карнобат, информират от ръководството на "СЕ Борднетце - България" ЕООД. Така вместо до 5 април, двете локации ще останат затворени до 12 април 2020 г. (включително).

В Монтана започна косенето на тревните площи. Това ще е един от основните ангажименти през следващите шест месеца. Към 600 декара зелена тревна площ има града, съобщи кметът Златко Живков:


Община Якимово ще кандидатства за получаване на патронажна грижа по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в подкрепа на самотноживеещи възрастни и хора с увреждания. Това обясни за Радио ВИДИН кметът Георги Георгиев. 


Променят размера на отпусканата еднократна помощ за новородено/осиновено дете до 3 годишна възраст в Кулско. Решението е взето на заседание на Общински съвет Кула по предложение на групата на ВМРО-БНД.


Предпазни маски за лице започнаха да шият в мездренското село Руска Бела. Инициативата е на кметския наместник Владимир Пенчев, а идеята е след като бъдат изработени маските, които са за многократна употреба, да бъдат предоставени безвъзмездно на жителите на селото.


Нормално протича учебният процес в училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Поправителния дом за непълнолетни във Враца. Това обясни за Радио ВИДИН директорът Сашка Панайотова.


От училището в Селановци са доволни от постигнатите в извънредни условия резултати от онлайн обучението. В ОУ "Н. Й. Вапцаров" 110 от 153 ученици работят в електронен вариант - този, който е удобен и изпълним от учениците с или без помощта на родителите, в зависимост от възрастта и възможностите.


Русенският университет информира кандидат-студентите, че приема онлайн документи за кандидатстване на адрес:  https://online.uni-ruse.bg/.


Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12