Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

Предпазни маски в аптеките във Видин има, но може да се появят временни дефицити, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров. Заради изчерпване на наличните количества, до обяд се е наложило да бъдат направени нови доставки.


Отменя се заповедта за задължителното носене на маски на открити и закрити обществени места до пълното обществено съгласие. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след брифинг в Министерския съвет.


Предвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи.


Още 18 жители на област Враца са поставени под карантина за последните 24 часа, като все още се чакат пробите за коронавирус от националната реферетнта лаборатория на седем души.


Фирми и граждани, ползватели на общинска собственост във Враца, ще бъдат освободени от такси и наеми до отмяната на извънредното положение в страната. Предложението на кмета Калин Каменов бе прието с мнозинство на днешното редовно заседание на Общинския съвет.


В условията на извънредната ситуация, Община Видин е направила организация за подпомагането на възрастни и самотно живеещи във всички населени места на територията на общината. Над 240 нуждаещи се получават обяд, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

От днес фирмите могат да кандидатстват по мярката 60/40. Българското правителство излезе с първия мащабен пакет мерки за стимулиране, или поне за запазване, на заетостта у нас.


Прокуратурата във Враца с най- малко оправдателни присъди в региона. Общият брой актове, внесени за разглеждане в съда от Окръжната прокуратура /ОП/ във Враца са били 1 034. 


Пет легла за пациенти със съмнение за коронавирус са подготвени в болницата в Белоградчик, но няма предпазни средства, нито пък достатъчно персонал, който да ги обслужва. С обявяването на извънредното положение пациентите в лечебното заведение са значително по- малко, затова намаляват и приходите по клинични пътеки. Болницата от доста време е в тежко състояние, а сега е пред финансов колапс, каза прокуристът.


Голяма част от фирмите за бързи кредити спряха отпускането на заеми, преустановени са и заемите от банки. Към момента разсрочване на вноските на длъжници не се прави. Това каза Моника Пламенова- офис мениджър на една от големите фирми за бързи кредити:


Удължава се с една седмица временното преустановяване на работа на заводите за производство на автомобилни компоненти в Мездра и Карнобат, информират от ръководството на "СЕ Борднетце - България" ЕООД. Така вместо до 5 април, двете локации ще останат затворени до 12 април 2020 г. (включително).

В Монтана започна косенето на тревните площи. Това ще е един от основните ангажименти през следващите шест месеца. Към 600 декара зелена тревна площ има града, съобщи кметът Златко Живков:


Община Якимово ще кандидатства за получаване на патронажна грижа по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в подкрепа на самотноживеещи възрастни и хора с увреждания. Това обясни за Радио ВИДИН кметът Георги Георгиев. 


Променят размера на отпусканата еднократна помощ за новородено/осиновено дете до 3 годишна възраст в Кулско. Решението е взето на заседание на Общински съвет Кула по предложение на групата на ВМРО-БНД.


Предпазни маски за лице започнаха да шият в мездренското село Руска Бела. Инициативата е на кметския наместник Владимир Пенчев, а идеята е след като бъдат изработени маските, които са за многократна употреба, да бъдат предоставени безвъзмездно на жителите на селото.


Нормално протича учебният процес в училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Поправителния дом за непълнолетни във Враца. Това обясни за Радио ВИДИН директорът Сашка Панайотова.


От училището в Селановци са доволни от постигнатите в извънредни условия резултати от онлайн обучението. В ОУ "Н. Й. Вапцаров" 110 от 153 ученици работят в електронен вариант - този, който е удобен и изпълним от учениците с или без помощта на родителите, в зависимост от възрастта и възможностите.


Русенският университет информира кандидат-студентите, че приема онлайн документи за кандидатстване на адрес:  https://online.uni-ruse.bg/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35