Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 2 април 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Има установен случай на болен от коронавирус в област Видин, съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Мъж с положителна проба за коронавирус е настанен и в болницата в Монтана.


На 24-часови дежурства на граничните пунктове в област Видин са екипи от служители на Регионалната здравна инспекция, здравната каса и фелдшери от детските градини и училищата, каза областният управител Момчил Станков. Стотици, пристигащи от други държави, преминават на денонощие през граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин. В цялата област в момента под домашна карантина са 350 души.

Поставени под карантина майка и син от ломското село Расово, не спазват задължителната изолация.

Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца д-р Емил Миленков


Регионалната здравна инспекция във Враца обяви кампания за набиране на доброволци, които да участват в дейностите по овладяване на епидемията от COVID-19. Директорът на здравната инспекция се обърна към студентите в медицинските университети - в V и VI курс, действащи и пенсионирани медици, доброволно да помагат.

МБАЛ "Проф. д-р Г. Златарски” ЕООД - Белоградчик откри дарителска сметка за набиране на средства, във връзка с усложнената епидемиологичната обстановка и ограничаването на опасността от COVID - 19.


Безпрецедентно решение за отмяна на националния туристически поход "От Козлодуй до Околчица" взеха от областната администрация във Враца, която е организатор на събитието. 


Тазгодишният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" няма да се проведе. Решението бе взето от Община Берковица.  


Два безконтактни термометъра получи като дарение Детското отделение на видинската болница. Средствата за него са от инициативата "Пазар на надеждата", в която участваха видинската библиотека и читалища от региона. Това е второто дарение, което отделението получава от тях през последните дни, обясни завеждащият д-р Пламен Филипов. Инициативата "Пазар на надеждата" е осъществена с подкрепата на Румънския културен ценътр във Видин.


Финансова помощ от 2000 лева предостави Община Мездра на Фондация "Проект Северозапад", която доставя топла храна на възрастни хора в 11 населени места, необхванати от Домашния социален патронаж.


3000 литра високоградусов спирт получи като дарение Регионалната здравна инспекция във Видин. Спиртът е предоставен от Агенция "Митници" и ще се използва за дезинфекция, обясни директорът на здравната инспекция д-р Венцислав Владински.Агенция Митници дари отнет в полза на държавата 158 000 литра спирт на пожарната и регионалните здравни инспекции.

Изплащането на пенсиите за месец април ще започне на 7 април и този месец, ще бъде удължено, включително и в дните след Великден до 23 април, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Няма да има проблем да приключим учебната година при сценарий - връщане в клас след края на извънредното положение, ако то се удължи до 13 май. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

900 предпазни маски за многократна употреба са ушили учители от видинската Професионална гимназия "Михалаки Георгиев". Те се даряват на различни институции, каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Евлогия Манджукова.


Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза - да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще.


Общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Видин проведе заседание. Участие взеха кметове на общините Видин, Белоградчик, Ружинци, Грамада, Кула, Бойница, Ново село, Брегово, Макреш и Чупрене. Единодушно бяха приети отчетът за дейността за 2019 г., отчетът за изпълнението на бюджета за 2019 г., годишният финансов отчет за 2019 г. и бюджетът за 2020 г. на Асоциацията. Отчетени бяха направените инвестиции във ВиК сектора за последните 4 години съгласно договора между Асоциацията по ВиК- Видин и ВиК-Видин. Инвестициите са на стойност както следва: 2016г. - 318 000 лв., 2017г. - 352 000 лв., 2018г. - 379 000 лв., 2019г. - 404 414 лв. През годините финансовият ресурс, вложен във ВиК мрежата се увеличава.


До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци.  


34 сантиметра е най-дебелата снежна покривка в област Монтана.


Възстановeно е преминаването на товарни автомобили през ГКПП-Брегово, съобщиха от Гранична полиция. От сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани.
Вижте още
Любомир Иванов /в средата/, е новият-стар директор на екоинспекцията

РИОСВ-Монтана с нов директор

Любомир Иванов е новият директор на РИОСВ - Монтана. Със заповед на министъра на околната среда и водите той сменя на поста Деница Славкова.  Инж. Любомир Иванов е ландшафтен инженер, бил е директор на екоинспекцията преди Деница Славкова, до януари 2015 година. На парламентарните избори през 2009 година е избран за народен представител на "Синята..

публикувано на 27.05.20 в 15:50

След 37 години паметникът на "Септемврийци" в Монтана с нова визия

Пространството около паметника на "Септемврийци" в центъра на Монтана ще има ново озеленяване . След десетилетия ще се промени облика около паметника, каза кметът Златко Живков: "Самата растителност около паметника беше една от последните невъзстановени. За последен път беше 83-та година на миналия век, когато е идвал Корпуса, по повод..

публикувано на 27.05.20 в 15:13

Започна тестването на персонала на детските градини и ясли във Видин

Започна тестването на педагогическия и непедагогически персонал от детските заведения на територията на община Видин , информират от Областната администрация. По изготвен график, днес, в Конферентния център на Областна администрация Видин  са взети 117 проби на служители от детска ясла "Слънчев кът", детските градини "Славейче", "Русалка",..

публикувано на 27.05.20 в 15:01

От 1 юни отварят детските градини в Монтана

Детските градини и ясли в община Монтана ще заработят o т понеделник . Родителите са запознати при какви условия ще бъдат отглеждани децата им, съобщи кметът Златко Живков . Ще се изпълнят мерките свързани с COVID-19. "Изключително внимание обърнахме и на медицинския персонал, който имаме в учебните заведения, както и на..

публикувано на 27.05.20 в 14:03

Отбелязваме Световния ден на спешната помощ

Десетки курсове са извършени от екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин за извозване на пациенти в други лечебни заведения в страната по време на извънредното положение заради коронавируса. Това отбеляза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски. На 27 май, за трета поредна година, отбелязваме Световния..

публикувано на 27.05.20 в 12:05
Фотографията

Участник от Асеновград спечели фотоконкурса на Младежкия дом в Монтана

Кирил Найденов бе класиран на първо място във фотоконкурса за любителска снимка , организиран от Общински младежкия дом - Монтана. Тази година конкурсът бе под наслов "Карантина на Фокус".  Сред изпратените от различни краища на страната снимки най-много от гласовете на журито събра ф отографията  "Когато отделяме повече време на книгите"   на..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Хванаха врачанин да шофира дрогиран

Задържаха мъж от Враца, седнал зад волана под въздействието на наркотици , информират от полицията. Шофьорът е спрян за проверка на 26 май, по обяд, в областния град, а пробата е отчела наличието на упойващи вещества - канабис и метадон.   Мъжът е задържан в РУ Враца. Образувано  е бързо полицейско производство.

публикувано на 27.05.20 в 09:40