Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли студентски бригади?

2
Снимка: Радио Видин
Между 5 000 и 5 500 студенти се възползват ежегодно от възможностите, които дават програмите за културен обмен между България и САЩ, като тази година агенциите са забелязали ръст на желаещите да участват в програмите. По план студентите масово се записват от средата на септември до края на декември. Предвид ситуацията обаче въпросът ще има ли студентски бригади е все по-актуален. На практика към настоящия момент обаче програмата за културен обмен между България и САЩ е действаща, каза за Радио Видин Румяна Сотирива, мениджър на обменни програми в най-голямата агенция за студентски бригади в България Usit Colours:


"Все още е валидна препоръката издадена на 13 март от Държавния департамент на САЩ  към американските организации, които организират тази програма, да се ограничи влизането до 13 май в страната на чуждестранни студенти, които участват в обменни програми. Всяка дейност, която може да продължи, продължава. Все още се провеждат интервюта с американски работодатели по скайп, подготвят се документи за издаване на работни разрешителни, голяма част от процеса е изместен дистанционно. Също така се подготвят и документи за виза. При първа възможност ще бъде възобновен процеса по кандидатстване за американски визи. Програмата няма задължителен характер, всеки един студент е свободен да се откаже от участие в програмата, на всеки един етап от нея, разбира се преди заминаването в САЩ.  Всеки един студент има договор за участие в програмата и в договорите подробно са описани вариантите, сроковете и условията за отказ от пътуване. Това, което мога да гарантирам е че разбира се ще бъде положена максимална грижа за гарантиране на сигурността на всеки един студент."


Студентката по право Йоанна Йорданова, от Видин, е била две поредни лета на бригада в Анаполис, Мериленд, където е работила като спасител на басейн. Приятелите, които е срещната там, различния начин на живот и екскурзиите до дестинации като: Маями, Лас Вегас и дори Мексико са натежали в избора ѝ отново да участва в Програмата. Тя следи с интерес информацията по темата и искрено се надява да може да пътува на бригада и това лято:


"Все още работодателите в Америка пускат обяви, че търсят работници за лятото, но все още нещата не са сигурни и чакаме да разберем, може би в началото на май. Имам притеснения, както всички останали, които са се записали на бригади и комуникирам с тях, но всички се надяваме, че "Хиляди студенти ще отидат на бригада тази година".  Доста колеги от университета също са се записали и се притесняват как ще се развие обстановката в САЩ, но всички се молим да приключи по-бързо, за да може да заминем."


Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00