Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хиляди древни предмети влизат във фонда на Видинския музей

5
Снимка: Радио Видин


4 000 артефакта са постъпили от последния археологически сезон и предстои да бъдат обработени в Регионалния исторически музей във Видин. Над 20 000 са предметите от дарения, които също трябва да бъдат идентифицирани и описани. Обработването на постъпилите материали е една от основните дейности, с които работещите в отдел "Археология" са ангажирани в дните на извънредното положение, обясни археологът Ваня Ставрева:


"Чака ни обработката на десетки хиляди предмета. Това не е преувеличено, защото трябва да бъдат обработени над 20 000 предмета от дарения, около 4 000 предмета влязоха във фондовете на музея само през миналата година от археологическите разкопки на територията на областта. Освен това постъпват постоянно и археологически артефакти, които са конфискувани в полза на държавата по съдебни дела. В същото време имаме и постъпления от предадени от граждани предмети, намерени при селскостопанска работа или случайно някъде навън. Всеки от тези предмети минава през нашите ръце. Трябва да бъде идентифициран, да бъде описан. На тези, които представляват културна ценност, се правят специални паспорти със снимки, паспортите влизат в дигитализиран архив и в архив на хартиен носител. Всичко това след това отива във фондова комисия, която разпределя тези предмети в какви фондове трябва да отидат и как трябва да бъдат съхранявани..."


Всички предмети са впечатляващи и ценни за науката. Някои от най-интересните в момента са в Националната изложба "Българска археология".

"Има наистина изключителни предмети, особено от новите постъпления от миналогодишните разкопки, които се надявам нашите съграждани да могат да видят в изложба, която ще подготвим. Всъщност, най-хубавите от тях в момента са в София. За съжаление, и Националният археологически институт с музей е затворил врати за посетители, но в традиционната годишна археологическа изложба от 300 предмета, които участват, над 50 произхождат от Видинския регион и са от фонда на нашия музей. Тези артефакти ще бъдат върнати във Видин, всички те ще бъдат включени и в нашата изложба, която ще бъде обогатена и с други. При всички положения, ние ще реализираме нашата изложба, която традиционно правим за Деня на музеите -18 май. Много ми се иска дотогава всичко да е нормализирано и да можем да се видим очи в очи с нашите приятели и почитатели. Ако не, надявам се, че това ще стане онлайн..."


Освен с обработването на постъпилите артефакти, музейните работници са ангажирани с подготовката на материали за бъдещи научни публикации. Някои от тях подготвят и изнасят онлайн лекции. "Погребалните практики в праисторията" е темата на лекции, които Ваня Ставрева представя пред студенти от магистърската програма по археология на Софийския университет. Лекциите са достъпни и в социалните мрежи.

Подготовката на новия археологически сезон също е сред дейностите, които са в ход, обясни Ваня Ставрева:

"Много се надяваме през тази година да продължим с проучването на крепостта Бонония във Видин. Знаете, че засега това е единственият археологически обект, който е на РИМ Видин, а не на друга институция, тъй като разкопките в Рациария или Балей се водят от Националния археологически институт с музей. Проектът вече е готов, срокът за подаването му е 30 април. Става въпрос за проект за финансиране от Министерството на културата..."

Ако проектът получи необходимото му финансиране, тазгодишните разкопки в крепостта Бонония ще се проведат през септември. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Spring spirit fest" - през почивните дни във Видин

Пролетният дух ще завладее Видин през почивните дни. Това обещават организаторите на първия "Spring spirit fest" - Зорница Василева и Анита Ангелова , лидери на Клуба по речи и дебати в езиковата гимназия, и Белла Антова и Изабела Василева от платформата SТЕТИКА. Събитието ще се проведе в крепостта "Баба Вида", която ще се превърне в сцена за..

публикувано на 22.04.21 в 17:33

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага  Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни  Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката: "Ние по традиция, по време или преди големите християнски..

публикувано на 22.04.21 в 16:55

60 години стоматолог се грижи за усмивките на своите пациенти

Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана - д-р Тодор Тодоров . Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той.  Роден и израснал в селото, което сега е под..

публикувано на 22.04.21 в 16:05

Филм разказва за 100- годишната история на "Ботев"- Враца

Готов е филма посветен на 100 годишният юбилей на "Ботев"- Враца. За съжаление заради определени обстоятелства премиерата му, която бе предвидена за 21 април, когато се отбеляза годишнината, временно се отлага, но филмът е факт. "Много трудни снимки по време на пандемия, но се справихме. Сблъсках се с много проблеми - от финансов..

публикувано на 22.04.21 в 15:20

В "Музикална зона" на 22 април 2021 слушаме Василена Серафимова и Тома Енко

Неотдавна излезе дългоочакваният диск на Василена Серафимова и Тома Енко „Бах – огледало" . Съвременната трактовка на известния бароков композитор е изпълнена с личното отношение на изпълнителите, свирещи на нетрадиционните за барока инструменти маримба и пиано . Полифонията на Йохан Себастиан Бах е пречупена през съвременните средства и..

публикувано на 22.04.21 в 09:00

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова , която пише текстовете и музиката..

публикувано на 21.04.21 в 18:54

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05