Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторантьори се подготвят за работа от утре

Снимка: Светла Бондова

Посещенията на търговски площи на открито - на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници ще са възможни от утре 6 май, при спазване на противоепидемични мерки, указани в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев

Емил Георгиев, собственик на ресторант "Chef's family bar & kitchen" във Видин, ще отвори врати на Гергьовден, но ще може да използва само 20% от капацитета на заведението си, за работа с клиенти. Съкратил е персонала и сега ще назначи част от него обратно и ще може да се възползва от мярката 60 на 40: 


"След въвеждането на извънредното положение продължихме с доставки за вкъщи. Дали падна работата? Направо припадна. Опитваме се да платим част от сметките и не само аз съм така. Повечето от колегите и при тях е същото. Ще отваряме врати, ще бъдем обаче с много изисквания. Масите трябва да са на не по-малко от два метра и петдесет сантиметра между тях, само отвън и само на терасите. Вътре няма да може да се сервира храна и да се обслужват клиенти. Сервитьорите ще са с маски и ръкавици. Ще има дезинфектанти навсякъде, на достъпни места за клиентите. Това е малко като при ходенето, все едно ходиш с един крак, ама пак е ходене. Пак е по-добре от нищо. Ще вземем и част от персонала, който имахме, но няма да е всичкия. За съжаление това 60 на 40 не помага на заведенията, които са затворени напълно и ги освободих. Сега ще можем да се възползваме, защото реално погледнато ние ще имаме хора, които ще са на работа и ще можем да им плащаме реални заплати. Дали е навременно или не и дали ще има подобрение, ще видим във времето. Всеки се притеснява. Както отвориха и затвориха пазарите, по същият начин може да ни отворят и да ни затворят и нас, ако тръгне да става лудница. Ще е свързано с едни огромни загуби."


Днес, заповедта на здравния министър Кирил Ананиев бе актуализирана и в новия вариант се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да е 1,5 метра, а не 2,5 метра, както беше първоначалното решение.


Повече чуйте в зуковия файл.

Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00