Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Гоцов, овцевъд: Животновъдството е ген

Снимка: Радио ВИДИН


Ден преди един от най-българските празници, Гергьовден, в "Земята, която ни храни", отделям място и за онази част от хората, които дават мило и драго за своите животни. Един от тях е Веселин Гоцов от монтанското село Безденица. 
Вече 19-ти сезон той е неотлъчно до стадото си. Към днешна дата отглежда овце и кози- почти 400 на брой. Младият мъж  е наследствен животновъд и е убеден, че родното производство трябва да се подкрепя. Искрено вярва, че и този момент ще дойде. С усмивка Веско се връща към началото, когато наследява животновъдния бизнес на семейството: 
"Започнах с козевъдство- от 2000-та година. Тогава работех като охранител по морето, но животновъдството винаги ме е привличало- това ми е корен...Баща ми се занимаваше успешно с крави- имаше 20 симентал и 8 кози. Прибрах се и и му казвам: Татко, ще ми дадеш ли тия 8 кози, да си направя стадо... Така започнах...." 

Младият мъж започва със стадо от десетина кози, постепенно го увеличава, впоследствие решава да вкара в стадото и овце, като залага на местната порода реплянска овца. Признава, че е имал и трудности, и проблеми, но има нещо много силно, което го кара да дава всичко от себе си и продължава да го държи на повърхността: 
"Коренът ми е силен, затова така. Аз съм патриотично настроен и предпочитам, ако някой ме тормози, да е нашенец, а не чужденец"- споделя Веско, визирайки политиците и липсата на политика и правила в земеделието. Затова и не кандидатства по европейски програми. 

Не се срамува да каже, че е овчар, но залага на науката и постоянно се учи. За 20 години със животните е научил, че те искат внимание, въпреки, че са само животни. На колегите си, които от години се трудят в сектора пожелава да са предприемчиви, да намират начин и да не се предават пред трудностите: 
"Щом си се отдал на това нещо, трябва да вървиш напред, има различни похвати, можем да черпим опит и от чужди животновъди, които имат хубави практики, да не се оставят...Човек се учи докато е жив, а животновъдството е ген..."- убеден е Веско.

И може би защото е ген, достойни наследници на Веселин Гоцов са и двамата му синове- единият е второкласник, по-големият е тръгнал по стъпките на баща си и учи ветеринарна медицина. Сега всяка свободна от училище минута са със стадото. Неотлъчно до тях е и съпругата на Веско. Честит да им е Гергьовден! 

В звуковия файл чуйте още ще продължат ли дъждовете през май и ще има ли условия за работа на полето-  агропрогнозата за месеца е от Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30