Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се върнем ли към нормалния ритъм след извънредното положение

2
Снимка: Борислав Георгиев, Личен архив

След поредицата от празнични дни в края на април и началото на май със затоплянето на времето, мерките, въведени с извънредното положение започнаха да се разхлабват една по една- бавно, но сигурно. Летните заведения вече работят и хората макар и доста предпазливо започнаха да ги посещават. Това създаде и допълнителното усещане, че животът отново се връща в познатите ни стереотипи и лошото е вече някъде назад. Ще успеят ли обаче заетите в ресторантьорския и хотелиерския бранш отново да завъртят колелото на късмета и да заработят на пълни обороти? Ще им се доверят ли техните клиенти и как ще приемат поредните изисквания и условности, за да могат да функционират като търговски обекти? През 2017 година бе създаден Българския център за предприемачество, съвместно с нестопанска организация, разположена в района на Сан Франциско, Калифорния, САЩ. За тази вдъхновена група хора предприемачеството е процес на непрекъснато развитие и изграждане. Целта е популяризиране на предприемачеството във всички обществени структури, особено в бизнеса и сред желаещите да подкрепят художественото и културно развитие. Какви са нужните инвестиции у нас в условията на след извънредното положение, които могат да съживят дейността на родните предприемачи? Разговаряхме с Лили Друмева, маркетинг директор на Българският център за предприемачество:

"Хората като че ли все още са предпазливи. Дълго все пок седяхме вкъщи, почти два месеца. Трудно ще бъде на ресторантьорите и на собствениците на заведенията ... Най- благоприятна беше кризата за компаниите, които присъстват онлайн, дори и много от тях отбелязаха и ръст. Българският център по предприемачество е фондация в обществена полза с няколко проекта в България в сферите на образованието, предприемачеството, онлайн обучение, курсове за стартиране на бизнес и курсове за развиване на бизнес. След като премине кризата ще имаме и нов курс как да управлявяме личните си финанси." - обясни Лили Друмева, директор на Българският център за предприемачество.

Наталия Бърборска е собственик на заведение, къща за гости и хотелски комплекс в градът на здравето- Вършец и село Спанчевци. Днес нейният екип, спазвайки всички необходими изисквания отново отвори врати за своите посетители и гости:

"Постепенно се връщаме, но е много бавно защото според мен колелото трябва да се завърти. Всеки досега е бил без работа, без пари, а повечето, които останаха на работа бяха на половин работен ден. Имаме нововъведения, които се отнасят до хигиената. Мерките са прекалени и то много прекалени, според мен. Не разбирам защо група, която е от 10 човека трябва да ги сложим на четири различни маси? Малко нелогично е и местата са ни ощетени в такъв случай ... По- различното по принцип сега е лошото, че всичко се вдигна нагоре. Кризата подейства много зле на всичко."- каза Наталия Бърборска.

Разговаряхме и с Борислав Георгиев, собственик на заведение в центъра на Лом:

"5 човека работят във фирмата, като не съм ги освобождавал или пращал на борсата, както повечето колеги направиха ... За късмет имах готови пари, с които успях да избутам положението, но това са единични случаи в България ... Кандидатствах за 60/40, но с течение на времето като тегля чертата накрая се оказа, че не е така. Оказа се, че държавата плаща някъде около 30-32% от сумата, която е разход за дадения служител, а ти поемаш останалите 68%."- уточни Борислав Георгиев.

Видинчани не се страхуват да посещават заведенията, след отварянето им, а някои от тях изобщо не се интересуват от отпадането на забраната за тяхната работа- това показа анкета по темата:

"Ако се спазват мерките е хубаво да имат хората работа, защото три месеца без работа ... Не можем да ви отговорим , тъй като ние не ходим по заведения ... Нека да работят горките заведения и барове, но мен ме боли, че училищата са затворени."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход . Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити"  с участието на всички партньори.  "Два са стратегическите..

публикувано на 08.04.24 в 14:32