Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Димитър Маринов- отново във Видин след 31 години (видео)

4
Снимка: Радио Видин

Първият български актьор, качил се на сцената на Оскарите- Димитър Маринов, пристигна във Видин. Актьорът от отличения за най-добър филм за 2019 - „Зелената книга“ гостува на живо в студиото на Радио ВИДИН. Той не скри смесените чувства и вълнението от това, че отново е във Видин, където започва кариерата му. Спомни си как тогавашният директор на видинския театър Петко Петков, го е поканил да дойде във Видин, с идеята да бъде стажант актьор за една година, която се разтеглила до три. 

"Аз просто не исках да си тръгвам. Три години от '86 до '89 година. Това беше градът, в който винаги съм казвал, че ако Господ се появи и каже: "Митак, имаш пет години. Едно желание?", единственото желание ще бъде - не искам пет, върни ми трите години във Видин. Това е един град, който... тук не става въпрос за ласкателство, ни най-малко, това е един исторически град на България и както аз винаги съм казвал, ако Пловдив е Рим на България, Видин е перлата на Балканите, но за съжаление много неща се промениха. Да се надяваме, че вашето младо, ново поколение, ще върне оная слава на великия град. Тайно се надявам и аз да бъда част от това, доколкото мога. Аз и за това съм тук. Искам да видя докъде, как, какво... много съм щастлив, че театърът, слава Богу, е реновиран, и то по един много приятен начин, и живот и здраве, и дано театърът се радва на това, на което винаги се е радвал, и не само Монтана и Враца, дори и някои столични театри завиждаха на видинския театър - това, което се играеше навремето и продукциите, и режисьорите, които идваха, гости от цяла България се биеха да... по някакъв начин да влязат във видинския театър, с което аз също много се гордея", каза в "Цветовете на деня" Димитър Маринов.

Актьорът не скри объркването си от промяната в облика на града, в който той е прекарал част от младежките си години:
"Град Видин за мен не е само град, в който аз бях актьор или започнах актьорската си кариера, град Видин мен ме обоснова като мислещ човек, до голяма степен. Тогава имаше такова силно ядро и от културни мероприятия, и хора, и тази цялата вълна от едно ново движение в града."

А към слушателите на Радио Видин световноизвестният българин се обърна така:
"Аз винаги съм казвал, че Северозападна България е с едни гърди напред от България, защото има не само западното влияние, но те имат и западното усещане на Западна Европа, и културата тук е значително по-стара от много други места, които се гордеят със своите си неща, но нека да не забравяме, че Видин е един град, който е съществувал и преди България. Това, което аз бих пожелал на Видин, е едно- върнете си младите хора! Направете така, че те да се върнат, защото аз, връщайки се в България, искам да помогна, искам да направя, искам да дам и в един момент разбирам, че няма на кого... и това е много тъжно, а имаме толкова много таланти, толкова уникални млади хора, които си намериха пътя в Италия, в Германия, във Франция, Испания и къде ли не. Върнете ги! Моля ви, върнете се в този град. Един ден синовете и дъщерите ви ще се гордеят с вас."

Утре Димитър Маринов ще се срещне с актьорите от видинския театър. Срещата ще е от 10.30 часа в драматичния театър във Видин.


Чуйте цялото интервю в звуковия файл или вижте видеото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00