Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село. То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и  утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и приемане на Поименния списък за капиталовите разходи към бюджет 2020 г., тъй като предишното решение бе върнато за преразглеждане от Областния управител.


При откриването на заседанието стана ясно, че кметът на Община Ново село г-н Стоенелов е оттеглил внесените за обсъждане материали и няма да присъства на дебатите. Това наложи промяна в дневния ред и внесе напрежение между двете групи общински съветници.

Общинският съвет разгледа възраженията на Областния управител относно решение 99, касаещо Поименния списък на капиталовите разходи за 2020 г. и направи промени, които бяха одобрени с 6 гласа „за“, 4 – „против“  и 1- „въздържал се“. Така отново потвърдиха прехвърлянето на част от средствата от Ново село /за стадиона, лятното кино и фасадата на търговския дом/ във Винарово /за ремонт на стадиона/ и в Ясен /за ремонт на църквата/.

Приет бе Правилник за организацията и дейността на ОбС като във внесения проект, публикуван и в сайта на Общината, бе направена само една промяна - възнаграждението на зам.председателя на ОбС да бъде равна на 70% от средната месечна брутна заплата в общинска администрация. Тъй като бе оттеглено предложението за заплатите на изборните длъжности, на вниманието на общинските съветници бе поставен въпросът за коригирането на заплатата на общинския кмет. Неправомерно от 1 март 2020 г., без решение на ОбС, той е увеличил своето месечно възнаграждение от 2 185 лв. с 9 %. На ръководството на ОбС е отказано предоставянето на каквито и да било документи по този въпрос. След кратка почивка председателят на ОбС Иво Вергилов, с решение на ОбС, бе упълномощен да представи за разглеждане въпроса пред специализираната прокуратура.

В точка Разни“ бяха поставени няколко питания от общински съветници към Общинска администрация- какви проекти в областта на туризма се предвиждат по отвореното финансиране от Асоциацията на дунавските общини?; Как се изпълнява графика и бюджета по сметосъбирането?; Колко лица са назначени в отдел „Икономически дейности“ и към Спортния комплекс в Ново село?; Колко лица в пенсионна възраст работят в Общинска администрация и институциите към нея?; Защо не се пръска срещу комари във Винарово и Неговановци?; Каква е причината за намаляването на работното време на общински служители на половин работен ден?; Защо кметът, Георги Стоенелов се възползва от служебния си автомобил за лични нужди?; На основание  на какъв законов документ кметът на Общината е изгонен от предишното заседание на ОбС?

Отговорите се очакват на следващото заседание.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35