Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Снимка: Радио ВИДИН

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и повече. Нека си спомним какво се случи у нас в големите търговски вериги, когато българите се втурнаха да се запасяват с огромни количества храна или пък истерията с маските и дезинфектантите в аптеките. Само негативи ли обаче ни докара извънредното положение? Има ли известен положителен ефект върху мисленето на хората и ще станем ли поне малко по- отговорни и по- дисциплинирани, след коронакризата, която все още не е отминала? 

Носенето на предпазни маски не веднъж бе отменяно и след това отново въвеждано като задължение. Много хора гледаха с пренебрежение на случващото се, но като че ли в крайна сметка осъзнаха сериозността на проблема и в един момент всички започнаха да се съобразяват с това. Станахме ли по- дисциплинирани- това попитахме д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Според това, което наблюдавам сред хората, коронавирусът донесе много негативи за всички нас, както и социалната изолация, липсата на работа, прекалената натовареност на някои ... В същото време, обаче хората като че ли малко се дисциплинираха и вече може да се каже, че сме с една идея по- дисциплинирана нация. Лично аз се изненадах с каква  готовност и колко бързо хората успяваха да се адаптират към новите условия. Още при въвеждането на извънредното положение, след като трябваше да затворят обектите с обществено предназначение, голяма част от тях веднага прекратиха дейността си, което значително облекчи и нашата работа."- обясни д-р Марияна Чавдарова.

Може ли да се промени психиката на един човек по време на пандемия и научихме ли се да забавяме темпото, както и да обръщаме повече внимание на близките си, стоейки си у дома? Това попитахме психолога Анелия Димитрова от Враца.

"Българинът като колективна дисциплина е на доста високо ниво. Не можеш да станеш дисциплиниран за два месеца- това е нещо, което се учи още от семейството. Ние имаме една много хубава черта, която може би е родова и е от историята ни- ние сме изключително адаптивни, а това е най- хубавата черта на личността."- обясни Анелия Димитрова.

Българските училища преминаха на онлайн обучение, след началото но извънредното положение. Как младите хора, обаче приеха предизвикателството и спазваха ли необходимата дисциплина за нормалното протичане на учебните онлайн занятия- това попитахме Милена Ружева, преподавател по английски език в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин:

"Не бих казала, че станахме по- дисциплинирани. Хората, които винаги са били дисциплинирани и са се стремили да спазват закони и правила, продължиха да ги спазват и сега, и то много стриктно. Тези, които винаги са се опитвали да прескачат правилата и да заобикалят законите продължиха да правят това."- каза Милена Ружева.

За учениците въведеното извънредно положение също бе сериозно изпитание и младите хора доста трудно свикнаха с въведеното онлайн обучение. Спазваха ли забраните и противоепидемичните мерки  по време на пандемията- разговаряхме с Петър и Силвия, ученици от 9 клас на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков":

"За някои хора, които са по- дисциплинирани това не трябва да бъде направено и да няма наказания за тях ... Децата на нашата възраст не станаха по- дисциплинирани, защото дори когато трябваше задължително да се носят маски те не го правеха, въпреки санкциите и не се и замисляха как това може да афектира останалите."- разказаха младите хора от Видин.

Някои търговски обекти затвориха врати по време на извънредното положение, но други продължиха да работят при определени изисквания. Цецка Станчева е родом от Видин и работи като продавач- консултант в голям столичен МОЛ. Според нея клиентите станаха по- дисциплинирани и по- предпазливи, пазарувайки в магазините и търговските обекти:

"Явно в един момент българинът установи, че здравето му е по- важно от всичко останало. Моето наблюдение е, че хората масово са с маски, масово дезинфекцират ръцете, няма вече такива тълпи и е много по рядка посещаемостта на места, в които се събират много хора."- каза Цецка Станчева

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00