Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВМРО искат пръскането с отровни вещества да се наказва като криминално престъпление

Пчелари искат отнемане на субсидии за отравяне на пчели

Снимка: Радио ВИДИН


Строги санкции за земеделци, които тровят пчелите, поискаха пчелари от Плевен. Причината- масов мор в пчелините на 15 плевенски села. Според стопаните се касае за неправомерно третиране на земеделски площи с препарати. Проблемът се повтаря всяка година, но институциите не го решават, арендаторите нехаят, като се чувстват недосегаеми- каза доц. Юлиян Станчев, председател на областния пчеларски съюз в Плевен, който е и представител на Северозападния икономически регион в Консултативния съвет по пчеларство към министерството на земеделието. 
"Това се случва не само в плевенска област, има сигнали и от други области- при сеитба на царевица... Случва се отравяне, тъй като се сее заедно с тор, хербицид и инсектицид се поставя, но не се съоабщава, че се използва инсектицид, което е нарушение на Наредбата за опазване на пчелите... Дори се установи, че има неоникотиноид, който е забранен в ЕС, но не беше съобщено... Пръска се през целия ден- с хербициди може, но с инсектициди е разрешено да се пръска само вечер след залез слънце и сутрин до 10 часа.... Установи се, че се използва към зърното, за борба с царевичния хоботник подсладител, който да го привлича, привлича и пчелите, а подсладителят е смесен с инсектицид... Цели общини са засегнати... Това е катастрофа за пчеларството и пчеларите от региона... "

Предложението на пчеларите е да се санкционират нарушителите:
"Има създадена процедура за кръстосано съответствие от Европейската комисия, в която е разписано ясно за какви провинения земеделските стопани се санкционират за отнемане на част от субсидията, дори на цялата субсидия и това е описано... Процедурата я има и на български език, приета и подписана е миналата година от БАБХ... Казва се, че всеки земеделски стопанин, който нарушава законоустановените правиа, норми, подлежи на санкция..."

Проблемът не касае само Плевен, случаи на отравяния имаше преди и във Видинско, но за тази година има епизодични оплаквания, споделиха от пчеларско дружество "Димитър Балев". Според тях, през март е проведена среща с Видинския съюз на зърнопроизводителите, която вероятно е оказала ефект. Арендаторите спазват стриктно изискванията на Наредба 13, категоричен е председателят на съюза Жечко Андрейнски:
"Стриктно се спазва Наредба 13, Видинският съюз проведе една среща с представителите на пчеларите и с Областна дирекция "Земеделие и гори", на която всички стигнаха до убеждението, че само с взаимно спазване на всички законови разпоредби и добра информираност, може да се предотвратят нежелани случаи на отравяния. Твърдя, че зърнопроизводителите спазват стриктно тази наредба."

В началото на миналата година, след мащабен протест на пчеларите, работна група от ВМРО подготви законодателни промени в Закона за пчеларството, сред които създаване на регистър на пчелините; регламентация на вноса; решение на проблема с нерегламентираните пръскания със забранени субстанции и препарати и обявяването им за криминално деяние; признаване на опрашването за екосистемна услуга и заплащането й. Народният представител Красимир Богданов продължава да се обявява в защита на гилдията, каза доц. Юлиян Станчев:
"Той сподели същото, че трябва да има сериозни санкции... Проблемът е национален, не е за конкретни пчелари и конкретни села и трябва да се сезира прокуратурата, да се извърши разследване, предприето от държавата... Сега случаите са на парче- всеки пчелар сам подава жалба... Трябва да се предотврати това отравяне, тъй като то е рядкост в Европейския съюз. Тук не става по невнимание, а е умишлено престъпление... Пръска се и цъфтяща растителност, особено рапицата, а това е абсолютно забранено от Закона за защита на растенията и е основно правило в растителната защита. Това се случва и в личните стопанства- стопаните пръскат по време на цъфтеж, като не си дават сметка, че унищожават пчелите, които им опрашват растенията и осигуряват добива. Познава се по агресивните пчели- те не умират веднага, но стават изключително агресивни, препарата действа на нервната им система..."

Според доц Станчев, това престъпление е на първо място по територия, на която се извършва. Тревога предизвиква и фактът, че пестицидите попадат и в храната. Изключително вредно е използването на глифозат- вещество, което попада в кръвта и предизвиква рак: 
"Използването на пестициди е голям проблем- и за пчеларите, и за хората изобщо. Трябва да се използват по-безвредни препарати, щадящи пчелите, трябва да се спазват правилата- нещо, което у нас не се прави..."

След случая с измирането на пчелите в Плевенско, народният представител Красимир Богданов обяви, че ще поиска обяснение от земеделския министър Десислава Танева по време на парламентарен контрол и отново ще предложи промени в законодателството, включително в Наказателния кодекс, според които пръскането с отровни вещества да се наказва като криминално престъпление. Според депутата проблемът може да се реши на най-високо равнище на Коалиционен съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00