Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Снимка: ППМГ Екзарх Антим I


Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature", а за Моника Кръстева от 11 "б" клас, това е било едно незабравимо преживяване:

"Задачата ни беше да направим презентация за развитието на пчеларството. Запознахме се с много хора, създадохме нови приятелства, още поддържаме контакти, беше невероятно и незабравимо изживяване за мен....Райско кътче.... Научихме, че пчелите са едни безценни животинки, а ние, хората, сме зависими от тях... Може да не осъзнаваме този факт, но без тях, просто ще изчезнем- без тяхното опрашване... Заради тях имаме изобилие от най-различни храни и трябва да ги защитим, да предотвратим тяхното изчезване..."

Част от проекта е била и Полина Предоева от 12 "в" клас. Тя също отчита ползите от посещението на екзотичния остров: 

"Имахме възможност да работим с няколко училища от ЕС, едно от тях беше извън обичайните територии на съюза- там показаха спецификите на пчеларството за региона. Открихме разлики във вида на кошерите, вкуса на меда- там се прави от тропически растения... Лекциите бяха интересни, местните пчелари ни бяха изненадали с десерт с мед, типичен за острова..."

Познанието, което е получила Полина Предоева по време на пребиваването си на остров Реюнион, ще й помогне животът й да протича с повече мисъл за заобикалящия ни свят. Тя призна, че до включването й в проекта е имала бегли познания за същността и ползата от жужащите насекоми и почти не си е давала сметка за огромното значение, което имат пчелите за живота на човечеството.

Екзотичният остров Реюнион се намира в Индийския океан, френско владение е и част от Еврозоната. Именно затова е част от проект по програма Еразъм +, свързан със защита на пчелите. Моника И Полина представиха училището и страната ни, като запознаха своите европейски партньори с развитието на пчеларството в България, както и с различните системи кошери и организацията на пчелния кошер. Освен че са опознали местната креолска култура и екзотичната красота на острова, са се запознали с традициите при използването на мед и пчелни продукти във френската кухня. Имали са и "вкусни" дейности, призна Моника. Според нея, пчелният мед у нас не намира своето достойно място, а българите използват мед само при здравословни проблеми. 
Според Полина обаче, напоследък у нас макар и да не се консумира достатъчно мед, ползата от употребата на пчелни продукти сатва все по - популярна. 
Момичетата са категорични, че с подобни проекти се дава възможност на младите хора да се запознаят с проблема за пчелите. Това ще доведе и до решаването му. А за проблемите трябва да се говори- такава бе и целта на наскоро отбелязания Световния ден на пчелите- да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. 
Колкото до пчеларския проект, в който участваха момичетата от видинската математическа гимназия, той ще има продължение- и у нас. А ако проявите интерес, снимки и есетата на Моника Кръстева и Полина Предоева може да видите на фейсбук страницата на видинската математическа гимназия. 

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30