Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филип Филипов: Ботев е България

2
Филип Филипов в образа на Христо Ботев
Снимка: фейсбукВсяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица". Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския бряг до Врачанския Балкан.  

Винаги към походниците се присъединява Филип Филипов- учител от математическата гимназия във Враца, който се превъплъщава в образа на българския поет и революционер Христо Ботев. Той  води участниците по пътя към Околчица, вдъхва им кураж и сила, мотивира ги. 

Тази година организиран поход нямаше, но независимо от ограниченията заради КОВИД 19, Филип Филипов отново изминава част от националния поход.

"На 28 май сутринта бях в Козлодуй с един мой приятел, качихме се на кораба "Радецки", "превзехме" кораба, направихме си снимки и тръгнахме по стъпките на Ботевата чета, през Козлодуй до Матеев геран, до село Бутан ...След това се прибрах, след това на Баница на поклонение, ...и на Милин камък, където са загинали 33 четници..."

Филип Филипов не бяга от служебните си задължения: 

 "Вчера бях квестор, утре също, но днес ще се кача горе, за да отдам почит на този велик, сърцат българин, той е живата ни история... Винаги съм вдъхновен, когато съм по пътя, опитвам се да усетя неговата самота, бил е неразбиран дори от близките му.... "

Към младото поколение педагогът има препоръки:

"На младите българи ще им кажа, че ако, просто само си щракат по телефоните и се опитват да получават даровете на живота без борба, няма да бъдат щастливи. ...Ако искат да я има България, трябва да поглеждат към историята си, трябва безкрайно много да обичат България!

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21

Фестивалът The Bridge ще е онлайн

От 13-ти до 17 юли ще се проведе 11-то издание на младежкия фестивал на изкуствата Тhe Bridge , едно от най-очакваните събития във Видин през лятото. За седмица по време на фестивала, работилниците по изкуствата събират десетки младежи, а част от програмата са концерти и изложби, на участници в събитието. Заради пандемията..

публикувано на 06.07.20 в 15:10

Гарбриела Кирилова: Тайната на успеха е екипната работа

През тази седмица рожден ден отбеляза треньорът и създател на един от най-успешните спортни клубове във Видин - Клуб по самбо и джудо "Бъдин" - Габриела Кирилова . Това е идеален повод да ви срещнем с тази сърцата видинска шампионка, посветила живота си на самбото и джудото. Самата тя е многократен републикански шампион по джудо и..

публикувано на 05.07.20 в 17:50

Силната вяра на стотника

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее" (Мат. 8:8) "Братя и сестри,..

публикувано на 05.07.20 в 08:00

"Бургер, мюзик и чил парти" организират във Видин

"Бургер, мюзик и чил парти" ще се проведе във Видин на 4 юли. Събитието ще бъде на открито в района на стария "ДАП"- ул. "Теодосий Търновски" 3 и ще от типа "кар паркинг" парти. Диджей ще бъде добре познатият от други местни музикални събития Ilzoo-Никола Гърков. Датата 4 юли не е избрана случайно, тя е символична, в САЩ именно на този..

публикувано на 03.07.20 в 15:21