Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Филипов: Ботев е България

2
Филип Филипов в образа на Христо Ботев
Снимка: фейсбук



Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица". Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския бряг до Врачанския Балкан.  

Винаги към походниците се присъединява Филип Филипов- учител от математическата гимназия във Враца, който се превъплъщава в образа на българския поет и революционер Христо Ботев. Той  води участниците по пътя към Околчица, вдъхва им кураж и сила, мотивира ги. 

Тази година организиран поход нямаше, но независимо от ограниченията заради КОВИД 19, Филип Филипов отново изминава част от националния поход.

"На 28 май сутринта бях в Козлодуй с един мой приятел, качихме се на кораба "Радецки", "превзехме" кораба, направихме си снимки и тръгнахме по стъпките на Ботевата чета, през Козлодуй до Матеев геран, до село Бутан ...След това се прибрах, след това на Баница на поклонение, ...и на Милин камък, където са загинали 33 четници..."

Филип Филипов не бяга от служебните си задължения: 

 "Вчера бях квестор, утре също, но днес ще се кача горе, за да отдам почит на този велик, сърцат българин, той е живата ни история... Винаги съм вдъхновен, когато съм по пътя, опитвам се да усетя неговата самота, бил е неразбиран дори от близките му.... "

Към младото поколение педагогът има препоръки:

"На младите българи ще им кажа, че ако, просто само си щракат по телефоните и се опитват да получават даровете на живота без борба, няма да бъдат щастливи. ...Ако искат да я има България, трябва да поглеждат към историята си, трябва безкрайно много да обичат България!

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13