Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достойни ли сме за Ботев?!

„Само онзи, който е живял, страдал и плакал с народа си– само той може да го разбере и да му помогне“

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че нищо не идва даром, да помислим достойни наследници ли сме на Войводата.

"Христо Ботев- една от най-значимите и най-загадъчните личности в българската история. Разбира се, че Христо Ботев е в кръвта и сърцето на всеки българин, разбира се, че това е личността, чийто завети трябва всеки от нас да спазва и да следва. Но дали е така? Това е голямата въпросителна, която е стояла през всичките години след гибелта на този велик българин. Дали сме достойни за заветите на Христо Ботев, дали ги изпълняваме? Това е големият въпрос, поставен с острота в моята книга "Вол за Вола", обясни публицистът от Велико Търново с корени от Северозапада Борислав Костов и добави:

"Ние сме позабравили идеалите на Ботев, неговите стремления, това, за което той отиде да воюва и да даде живота си. Струва ми се, че портретите на Ботев кичат кабинети на български личности, които въобще не са достойни, които никога не са си спомняли заветите на Христо Ботев и неговите идеали, неговите остри думи. Разочарован съм от това, което е. Поднасяме венци на паметните плочи, рецитираме стиховете на Христо Ботев, а въобще не изпълняваме това, което Войводата е мислел за България."

Борислав Костов е убеден, че Ботев е убит не от турската потеря, а от четник-българин. Проучванията са публикувани в книгата "Вол за Вола. Пищов за Ботев", съставена в съавторство с покойната Стефка Цветкова.

Създателят на проекта "Незабравимата България" Искрен Красимиров също търси истината за това кой уби Христо Ботев. Теренното проучване във Врачанския Балкан ще бъде част от бъдещата му монография "Убий Ботев".

Според единствения оцелял след Освобождението очевидец на последните мигове на Ботев - Никола Обретенов, петима са били край него в сетния му час: Георги Апостолов, Никола Обретенов, Сава Пенев, Димитър Тодоров-Димитрото и Перо Македонеца. Искрен смята, че убиецът е един от тези петима души. С него разговаря Жоро Александров.

"Бих цитирал едно мнение на Стефан Стамболов малко след Освобождението, когато го запитали горе-долу същия въпрос: Какво би се случило с Ботев, ако днес беше жив? Той се позамислил малко и отговорил: Заради неговата безгранична буйност, непримиримо несъгласие с всяка робска реалност, каквато имаме и днес, щеше да увисне на бесилото...", каза Красимиров.

"За мен Христо Ботев е най-голямата българска светиня. За мен новата България, в която ние живеем, започва от него, от неговото дело. Ботев е уникален с това, че той е не само революционер, а от него започва и българската литература- изключителен поет, невероятен публицист. Неговата публицистика и днес е точно толкова актуална, колкото и в онова време. Не сме особено достойни наследници на Ботев. Мисля, че му дължим. Дори и на 2 юни, когато сирените завият, една част от българите си продължават своя път, своето ежедневие. Колкото и да бързаме, Ботев заслужава поне няколко минутки да помълчим и да спрем своя ход в негова памет", призова видинската поетеса Диана Сиракова, ръководител на литературен клуб "Иван Деспотов"- традиционнен участник в Националния конкурс за ботева и възрожденска поезия във Враца.

В прикачения звуков файл можете да чуете един от най-силните файлетони на Ботев "Това ви чака" в изпълнение на Велиса Тошева от литуратурния клуб, както и още по темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00