Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 юни 2020 година

Снимка: Община Враца

Със сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязахме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер. Във Видин отбелязаха 2 юни с церемония пред паметника на големия българин. Стотици ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на Христо Ботев и неговата чета. В Мездра сведоха глави пред подвига на Ботев.

От днес в МБАЛ "Христо Ботев" започва да работи лаборатория за PCR тестове – това съобщи изпълнителният директор на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев. За нея са дарени 500 теста, което ще позволи изследването на всички съмнителни случаи.

Опашка от над 7 километра се образува днес преди обяд към граничния пункт Дунав мост 2 на изход от България. Шофьори казаха, че чакат по 9-10 часа, за да преминат границата с Румъния.

До 30 ноември тази година се удължава срока  за регистрация на газови уредби на МПС, които работят с двигатели с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ. Промяната  е обнародвана  в Държавен вестник, бр. 48/ 2020г.

Венец с цветя поставиха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца представители на местната полиция по случай 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. С този жест полицейските служители от област Враца отдадоха своята признателност на борците за национално освобождение.

Общо 10 фирми кандидатстват за ремонта на видинската Синагога, информират от общината. Общата стойност на проекта е 9 775 000 лева.

Общинският съвет - Белоградчик взе решение за освобождаване от заплащане на наемна цена от страна на наематели на общински нежилищни имоти по действащи наемни правоотношения с кмета на община Белоградчик за периода на обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение в Република България. 

От РЗОК Враца напомнят, че от 1 до 30 юни 2020 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.

Центърът за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс в Белоградчик възобновява работа след почти три месечно прекъсване, информират от общината. Строго се спазват всички мерки за дезинфекция и редовено се инструктират групите.

Заместник-министър Зорница Русинова направи дарение от таблети, предназначени за децата от Центровете за настаняване от семеен тип във Враца. Целта е с устройствата децата да могат да се включат в дистанционното обучение, както и да поддържат връзка със специалисти, ако имат нужда от такива.

Във връзка с разпространението в редица населени места от община Мездра на оранжерийна белокрилка, която нанася сериозни поражения най-вече на зеленчуковите насаждения, от Общинската екологична инспекция при Община Мездра напомнят на производителите най-ефективните методи за борба с този опасен вредител.

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Козлодуй - красив през четирите сезона". Конкурсът бе обявен по повод 30 май, Деня на град Козлодуй.

Повече от 50 творби участват в литературен конкурс в Мездра. Община Мездра, Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” и Съюзът на българските писатели обявиха анонимен конкурс за разказ, след като конкурсът бе прекратен за 4 години от предишното ръководство на общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15

Община Видин подписа 14 договора с национално финансиране

Кметът на Община Видин Цветан Ценков подписа 14 договора с национално финансиране на обща стойност почти 40 милиона лева.  Това стана възможно след като в Закона за държавния бюджет за 2024 г. българското правителство прие Инвестиционна програма за общински проекти за финансиране на проекти, определени като приоритетни. През 2023 година Община Видин..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Създават Общинско предприятие „БКС-ГРАД” към община Белоградчик

Общинският съвет  в  Белоградчик  проведе редовното си заседание. Общинските съветници приеха решение за  създаване на Общинско предприятие „БКС-ГРАД” към община Белоградчик.  Каква ще е дейността на предприятието разясни Боян Минков – кмет на Община Белоградчик: „Поддържане чистотата на територията на общината включително зимно..

публикувано на 28.03.24 в 08:05

Снимката на 27 март 2024 година

Видинската МБАЛ "Света Петка" ще стане център за цяла Северозападна България за лечение на мозъчен инсулт с иновативни методи. Признанието за лечебното заведение е благодарение на началника на отделението по неврология д-р Ангел Благоев. Сградата на частна болница, затворена заради източване на държавната, може да се превърне в хоспис във..

публикувано на 27.03.24 в 18:10

Театърът в Монтана - с ново лого и изложба

Автентична покана за театрално представление отпреди 62 години показват на изложба в Монтана . Актьорите от Драматичния театър „Драгомир Асенов“ посрещат празника с ново лого. Изложбата се открива тази вечер в 18:30 часа. Автентични покани за представления, плакати и афиши, са подредени в изложба във фоайето на Драматичен театър „Драгомир..

публикувано на 27.03.24 в 17:45