Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Винен клуб "Приятели на Видин" с идеи за популяризиране на виното от региона

Петко Миков: Българското вино превъзмогна кризата от 90-те, търсено и високо ценено е

"Видинска гъмза, със сребърен медал за гъмза и бронз за совиньон блан от "ДиВино" 2019- най-голямото винено изложение у нас
Снимка: Личен Архив Петко Миков

В "Земята, която ни храни" се срещаме отблизо с Петко Миков- лозар и винар. Петко Миков е един от собствениците на една от водещите изби в региона- "Видинска гъмза". Заедно със семейство си стопанисват и се грижат за около 450 декара лозя в новоселския регион, засадени с различни сортове. 
"Сортовете са основно гъмза- имаме 250 дка гъмза в района на село Неговановци и частично във Флорентин. Това са стари лозя, които са създадени преди повече от 45 години, ние ги поддържаме в идеално агротехническо състояние и не се оплакваме от добивите, които получаваме. От старите лозя имаме насаждения, които са пак с гъмза и памид... Ркацители около 100 декара, каберне и мерло- около 100 декара, общо около 450 декара са масивите в новоселска община..." 
От миналата година се грижат и за по-млад масив в района на Градец. На този етап се справят, основно със собствени средства. По европроекти не са кандидатствали. Основните им трудности са при намиране на работна ръка- проблем, който стои във всички сфери на селското стопанство. 
"С работната ръка като цяло има затруднения, защото голяма част от младите хора искат да работят някъде, където да получават по-сериозни възнаграждения. В България нещата стоят по следния начин: имам едно наблюдение, че загубването на трудовите навици е един необратим процес. След като вече са ги научили да не работят, те предпочитат да си намират определени причини да ми обяснят как няма да дойдат да работят. Трудно е, на този етап се справяме, но с всяка изминала година е все по-трудно... Има неща, които могат да се автоматизират, но резитбата, например, е ръчна операция. За да е прецизна, най-добре е да я правят хора- специалисти. Тук голяма част от хората не са и специалисти. Тъкмо понаучим някой, той решава, че заминава за Италия. И няма как да го спрем... Държавата нека да се погрижи, да им предложи нещо, с което да ги задържи..."- смята Петко Миков. 

Донякъде държавата помага на лозарския сектор, в посока създаването на нови лозови масиви, но със създаването на масивите не трябва да приключва грижата за сектора, защото трудностите започват след това, смята Петко Миков. Според него, обединени, лозарите и винарите имат лице пред света. Избата му е част е от сдружението "Нортикум", което включва няколко изби и частни производители от региона, имат си и собствена марка вино- "Тимакус". Северозападът има потенциал за развитие на винения туризъм, но при определени условия, смята винопроизводителят:
"Виненият туризъм най-вече страда от това, че при нас няма инфраструктура. Пътуването до Видин е кошмарно, лошите пътища, многото катастрофи- всичко това отказва хората... Иначе, като съвкупност с туристическите обекти, има потенциал. Това е част от винения туризъм - хората не може да дойдат само да пият вино, трябва да вървят ръка за ръка- историческите места, Белоградчишките скали, пещерата "Магура", другата пещера "Венеца", крепостта "Баба Вида"- това са туристическите обекти, които трябва да доведат хората. Иначе, само заради една винарска изба, едва ли ще дойде човек... Тук трябва да се намеси държавата, но преди всичко, да се оправи инфраструктурата. Пътуването до Видин е ужасно..."

Винен клуб "Приятели на виното Видин"- това е най-малката клетка на виненото общество, което тепърва си проправя път в региона. Около 30-ина ценители на божествената напитка се събират в определени дни, за да разменят знания, впечатления и продукция. Разменят и идеи- една от тях е да има постоянна изложба на вина в крепостта "Баба Вида". На фестивали и различни събития също може да се популяризират местните и регионалните вина. Друга идея е да се направи дегустационна зала в едно от помещенията на Стамбол капия, където хората, които посещават Видин, могат да опитат от местните производства, да пожелаят да купят, и да дойдат пак във Видин. Колкото до българското вино, Петко Миков е убеден, че то вече е много нависоко на световния винен пазар, а качеството му е сред най-добрите: 
"С много високо качество е, като цяло избите са технологично напреднали... Можем да се похвалим с много сериозни вина, които се награждават на много сериозни конкурси, представят се на международни дегустации, оценени са много високо. Смятам, че българското вино превъзмогна тази криза, която беше създадена в средата на 90-те години. Тогава се допуснаха грешки-правеха се много нискокачестевни вина, изнасяха се, подбиваха се цени..." 

Опитвайте- преди да купите, но хубаво и евтино няма, а всичко си има цена- това е препоръката на Петко Миков към хората, които искат да имат на трапезата си хубаво вино. А ако се затруднявате в избора- представителите на клуб "Приятели на виното" във Видин са насреща.   
.....
Очакваната зърнена реколта, проблемите с посевите и ситуацията на пазара- тези теми бяха разисквани по време на Консултативния съвет по зърното преди дни- чуйте звуковия файл. 
Наближава жътвата- ще има ли условия за това- агропрогнозата за първия летен месец е от Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана- чуйте я. 

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30