Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винен клуб "Приятели на Видин" с идеи за популяризиране на виното от региона

Петко Миков: Българското вино превъзмогна кризата от 90-те, търсено и високо ценено е

"Видинска гъмза, със сребърен медал за гъмза и бронз за совиньон блан от "ДиВино" 2019- най-голямото винено изложение у нас
Снимка: Личен Архив Петко Миков

В "Земята, която ни храни" се срещаме отблизо с Петко Миков- лозар и винар. Петко Миков е един от собствениците на една от водещите изби в региона- "Видинска гъмза". Заедно със семейство си стопанисват и се грижат за около 450 декара лозя в новоселския регион, засадени с различни сортове. 
"Сортовете са основно гъмза- имаме 250 дка гъмза в района на село Неговановци и частично във Флорентин. Това са стари лозя, които са създадени преди повече от 45 години, ние ги поддържаме в идеално агротехническо състояние и не се оплакваме от добивите, които получаваме. От старите лозя имаме насаждения, които са пак с гъмза и памид... Ркацители около 100 декара, каберне и мерло- около 100 декара, общо около 450 декара са масивите в новоселска община..." 
От миналата година се грижат и за по-млад масив в района на Градец. На този етап се справят, основно със собствени средства. По европроекти не са кандидатствали. Основните им трудности са при намиране на работна ръка- проблем, който стои във всички сфери на селското стопанство. 
"С работната ръка като цяло има затруднения, защото голяма част от младите хора искат да работят някъде, където да получават по-сериозни възнаграждения. В България нещата стоят по следния начин: имам едно наблюдение, че загубването на трудовите навици е един необратим процес. След като вече са ги научили да не работят, те предпочитат да си намират определени причини да ми обяснят как няма да дойдат да работят. Трудно е, на този етап се справяме, но с всяка изминала година е все по-трудно... Има неща, които могат да се автоматизират, но резитбата, например, е ръчна операция. За да е прецизна, най-добре е да я правят хора- специалисти. Тук голяма част от хората не са и специалисти. Тъкмо понаучим някой, той решава, че заминава за Италия. И няма как да го спрем... Държавата нека да се погрижи, да им предложи нещо, с което да ги задържи..."- смята Петко Миков. 

Донякъде държавата помага на лозарския сектор, в посока създаването на нови лозови масиви, но със създаването на масивите не трябва да приключва грижата за сектора, защото трудностите започват след това, смята Петко Миков. Според него, обединени, лозарите и винарите имат лице пред света. Избата му е част е от сдружението "Нортикум", което включва няколко изби и частни производители от региона, имат си и собствена марка вино- "Тимакус". Северозападът има потенциал за развитие на винения туризъм, но при определени условия, смята винопроизводителят:
"Виненият туризъм най-вече страда от това, че при нас няма инфраструктура. Пътуването до Видин е кошмарно, лошите пътища, многото катастрофи- всичко това отказва хората... Иначе, като съвкупност с туристическите обекти, има потенциал. Това е част от винения туризъм - хората не може да дойдат само да пият вино, трябва да вървят ръка за ръка- историческите места, Белоградчишките скали, пещерата "Магура", другата пещера "Венеца", крепостта "Баба Вида"- това са туристическите обекти, които трябва да доведат хората. Иначе, само заради една винарска изба, едва ли ще дойде човек... Тук трябва да се намеси държавата, но преди всичко, да се оправи инфраструктурата. Пътуването до Видин е ужасно..."

Винен клуб "Приятели на виното Видин"- това е най-малката клетка на виненото общество, което тепърва си проправя път в региона. Около 30-ина ценители на божествената напитка се събират в определени дни, за да разменят знания, впечатления и продукция. Разменят и идеи- една от тях е да има постоянна изложба на вина в крепостта "Баба Вида". На фестивали и различни събития също може да се популяризират местните и регионалните вина. Друга идея е да се направи дегустационна зала в едно от помещенията на Стамбол капия, където хората, които посещават Видин, могат да опитат от местните производства, да пожелаят да купят, и да дойдат пак във Видин. Колкото до българското вино, Петко Миков е убеден, че то вече е много нависоко на световния винен пазар, а качеството му е сред най-добрите: 
"С много високо качество е, като цяло избите са технологично напреднали... Можем да се похвалим с много сериозни вина, които се награждават на много сериозни конкурси, представят се на международни дегустации, оценени са много високо. Смятам, че българското вино превъзмогна тази криза, която беше създадена в средата на 90-те години. Тогава се допуснаха грешки-правеха се много нискокачестевни вина, изнасяха се, подбиваха се цени..." 

Опитвайте- преди да купите, но хубаво и евтино няма, а всичко си има цена- това е препоръката на Петко Миков към хората, които искат да имат на трапезата си хубаво вино. А ако се затруднявате в избора- представителите на клуб "Приятели на виното" във Видин са насреща.   
.....
Очакваната зърнена реколта, проблемите с посевите и ситуацията на пазара- тези теми бяха разисквани по време на Консултативния съвет по зърното преди дни- чуйте звуковия файл. 
Наближава жътвата- ще има ли условия за това- агропрогнозата за първия летен месец е от Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана- чуйте я. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00