Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ивайло Енев: Българското земеделие изостава откъм технологии, трябва да наваксаме

Онлайн семинар дава решения за автоматизацията в земеделието

Снимка: Радио ВИДИН


Има ли начин да намалим разходите и да увеличим добивите, да контролираме влаганите ресурси и да анализираме процесите в стопанството? Отговорите ще даде специализиран уебинар, насочен към земеделските производители и бизнеса. Темата е "Инвестиции в автоматизираното производство: ползи и перспективи". 
Технологичните решения, които предлагаме, вече са необходимост за земеделските производители, най- вече в частта спестяване на разходите, от които зависи производството и последващо увеличение на добивите. Всичко това ще ги направи конкурентоспособни на пазара, коментира в "Земята, която ни храни" Ивайло Енев, изпълнителен директор на Ondoeдна от компаниите - участници, с най-голям опит при автоматизираните системи за капково напояване и софтуерни технологии.
 
"Прецизното земеделие трябва възможно най-скоро да влезе в българските ферми... Вече по-голяма част от българските фермери използват капково напояване, но това не е достатъчно, за да имаш прецизиране в земеделието и по-добри добиви... С използването на такива технологии, с използването на сензори за почвена влажност, метеорологични станции, цялостни мониторинг- системи, шансът за грешка от субективност е много по-малък, а взимането на решения е почти 100 % правилно, защото това са реални данни, взети от точното място, анализирани и даващи възможност за извършване на последващи действия на момента... Има такова решение, разработено в България, което е на доста добро ниво, внедрява се в много стопанства...."

Ивайло Енев посочи, че има Национална стратегия за внедряване на цифровото земеделие, но резултатите не са задоволителни:

"Цифрите не са обнадеждаващи за този наистина основен сектор на българската икономика. Над половината от анкетираните земеделски производители не са запознати с цифровизацията на земеделието, някои са чували, а тези, които ползват цифрови технологии, ги ползват до степен GPS в механизацията... Самият сектор има нужда от по-задълбочени познания и разясения"- убеден е Енев. 
Идеята на уебинара е да се дадат насоки на земеделците как да наблюдават и анализират процесите в стопанствата си и да вземат прецизни стратегически решения за управлението им. Форумът  ще даде отговор на въпросите: 
●        Какви са нагласите и очакванията на българските земеделски производители към навлизането на цифровите технологии в бранша? 
●        Готови ли са инвеститорите да подкрепят иновативни решения, които да оптимизират трудоемкия работен процес чрез автоматизация в земеделието? 
●        Имат ли технологичните компании достатъчно натрупан опит в сферата на Интернет на нещата (IoT) и индустриалната автоматизация, който да им помогне да разработят ефективни решения за устойчив растеж в земеделието? 
●        До къде стигнаха българските компании в разработването и внедряването на интегрирани системи за автоматизирано управление на напоителния процес, торовнасянето, климат контрола и мониторинга за всички култури?

Сред останалите участници в уебинара са Ивайло Симов - партньор в Eleven Ventures, Светлана Боянова - председател на Институт за агростратегии и иновации и основател на AgroHub.BG и Иван Драгоев - технологичен директор на IndigoVerge 
"Икономическите трудности, породени от коронавируса в световен мащаб, доказаха необходимостта от форсирано развитие на дигиталните технологии в земеделието, тъй като те позволяват на земеделските стопани да бъдат устойчиви на всякакъв вид кризи и да си гарантират конкурентоспособност на своите производства в бъдеще"- убедени са организаторите. 


Ивайло Енев посочи, че форумът ще бъде ориентиран към внедряването на автоматизацията в нови и съществуващи стопанства и ползите от нея:
"Ще покажем защо е необходимо на самите фермери да пристъпят към автоматизация. Технологията е изключително достъпна, има решение и за малките производители. Ще се засегне и темата за европейските фондове... Ще очертаем цялостна картина на този фундаментален сектор от икономиката на България. Имаме решения, въпрос на време е, нещата се случват... Няма накъде, българското земеделие страшно много изостава откъм технологии спрямо другите държави от ЕС. Трябва да наваксаме. Имаме знанията, имаме инструментите, просто трябва да убедим земеделските стопани да ги ползват." 

Уебинарът ще се проведе на 18 юни от 16:00 ч. в платформата zoom на следния линк: <https://zoom.us/s/97098202242>, съорганизатор на събитието е Българска стопанска камара. Достъпът е свободен. 
Вижте още
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местния парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40

Провеждането на практическите занятия в професионалните гимназии вече е различно

Практическите дейности на учениците от 5. до 12. клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, ще могат да се провеждат присъствено. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. Всяко училище преценява дали да започне практическите занятия на място или да остане в онлайн обучение. Временно седмично разписание е..

публикувано на 19.01.21 в 12:50

Младежи от Видин борят негативизма в социалните мрежи с видеопослание

Млади хора от Видин заснеха филм срещу негативизма в социалните мрежи . Само за часове след като е качено в интернет, видеото вече е с хиляди харесвания и споделяния. Идеята е на Майкъл Кирилов , курсант в академията на МВР: "Всичко беше една идея, понеже градът ни е малък и сравнително беден. Постоянно хората се оплакват, че..

обновено на 19.01.21 в 12:47

Онлайн конкурс за снежен човек

18 януари e Mеждународeн ден на снежния човек. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата - тялото на снежния човек. По този повод Читалище "Светлина" в село Неговановци организира онлайн конкурс за снимка на снежен човек, обясни за Радио Видин секретарят на читалището Мариана Димитрова: "Бях провокирана от една снимка..

публикувано на 18.01.21 в 17:48