Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

44 са паралелките за осмокласници в област Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

От 3 юли започва подаването на заявления за приема след завършен 7. клас. 1067 завършват 7. клас в област Монтана. Около 1000 ще участват при реализирането на 44 паралелки, съобщи Даниела Маринова, председател на Областната комисия към Регионалното управление на Министерството на образованието и науката. Подаването на документите може да става по два начина. Единият е онлайн:


"Могат да влязат в системата посредством входящия номер на служебната бележка, която са получили с резултатите от националните външни оценявания и с идентификационния код, който е на тази бележка. По подразбиране ще им се появи област Монтана и съответно имат видимост за всички паралелки по училища, които ще осъществяват прием след осми клас за следващата година. Искам да обърна внимание, че ако в тези желания изреждат професионална паралелка, задължително в платформата трябва да се прикачи и сканирано медицинско свидетелство, за да е валидно заявлението."


Заявления могат да се подават и на място, от родител и ученик, в 12-те училища гнезда в областта. За град Монтана това е  ОУ "Иван Вазов". Документи се подават до 7 юли, като се кандидатства за всички области в страната. До 13 юли ще бъдат обявени резултатите от първо класиране. Записването на приетите е до 16 юли в училищата, в които са приети учениците.


"Записването става с оригиналните документи - свидетелство за основно образование, ако са приети в профилирана паралелка и съответно свидетелство за основно образование и оригинала на медицинското свидетелство за професионалните паралелки. До 16-ти юли е записването на приетите ученици на първи етап  от класирането. Това, което е важно е, че, ако ученикът е класиран по второ или следващо желание, ако това класиране не го удовлетворява, той може да подаде заявление за участие във втори етап на класиране в училището, където е класиран. При второ класиране той може да се класира на по-предходно свое желание или да остане на мястото, на което е приет, т.е на втори етап от класирането той не губи мястото, на което е приет. Ако ученик не е приет никъде, той участва автоматично на второ класиране."


До 20 юли ще бъдат обявени списъците с приетите, а до 22 юли тече записването на класираните от втория етап. От 24 до 27 юли се подават заявления за трето класиране.


"Подават се онлайн самостоятелно или също в училищата гнезда, където ще могат да избират паралелки, в които има  свободни места. На 29 юли се обявяват списъците с приетите  ученици на трети етап от класирането. На 30  юли е записването на тези приети ученици от третия етап и след този срок, до 10 септември, където има все още незаети места в училищата, осъществяващи план- прием кандидатстването става в самото училище със заявление до директора."

  


Вижте още

Снимката на 10 август 2020 година

Готова  е отсечката от реконструираната улица "Неофит Бозвели" в Монтана.  Отсечката от 720 метра е с нов асфалт и подмени комуникации. 540 000 лева са заделени за основен ремонт на четири улици в града.  Няма смисъл от оставка и служебно правителство- това коментираха пред Радио Видин хора, запитани за политическата ситуация. Видинчани..

публикувано на 10.08.20 в 18:00

Част от улица "Неофит Бозвели" в Монтана е основно ремонтирана

Готова е отсечката от реконструираната улица "Неофит Бозвели" в Монтана. Отсечката от 720 метра е с нов асфалт и подмени комуникации. Това е улица "Неофит Бозвели" между улиците "Панайот Хитов" и "Свети Патриарх Евтимий". 540 000 лева са заделени за основен ремонт на четири улици в града. Ремонтът на "Неофит Бозвели" е един от най-тежките,..

публикувано на 10.08.20 в 16:10

Почти 17 килограма хероин задържаха на Дунав мост Видин – Калафат

Около 17 килограма хероин са били открити в автомобил, преминаващ през държавната граница на Дунав мост Видин – Калафат. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 4, вр. ал. 2 от НК , съобщават от Прокуратурата.  Вчера около 8 часа..

публикувано на 10.08.20 в 15:30

Млади художници пресъздават подводния свят на Дунав

Подводния свят на река Дунав е темата, по която двама  млади художници работят в рамките на деветото издание на  фестивала "Дунавски вълни". С тудентите от Националната художествена академия Светослав Нинов и Анна Користашевская, които са родом от Видин, творят у силено.  Двамата художници рисуват върху стената на читалище "Цвят". Днес..

публикувано на 10.08.20 в 14:25

Гимназията по каменообработване в село Кунино с възможност да бъде обновена

Проектно предложение за ремонт и преоборудване на  Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино може да направи Министерството на културата. Средствата, които ще бъдат отпуснати, са около 720 000 лв., съобщи Яна Орлинова директор на училището. "Има възможност Министерството да кандидатства по програмата "Региони в растеж" и да..

публикувано на 10.08.20 в 14:17

Атрактивни инициативи за Международния ден на младежта във Враца

Спорт, музикално шоу, кино маратон, състезания и ходене по въже- това са част от атрактивните прояви, които се организират във Враца по повод Международния ден на младежта – 12 август. Празничният ден ще стартира в 10.00 часа в двора на НУ "Иван Вазов", където ще се проведе първото предизвикателство за байкърите от града. Състезанието по..

публикувано на 10.08.20 в 14:10

Въглищата- само пакетирани

В началото на тази година бяха въведени изменения, които регламентират продажбата на въглища за отопление през зимния сезон. Промените коментира Димчо Костадинов, директор на видинския склад на "Топливо": "Новото и различното от миналата година е, че с постановление от министерския съвет от февруари месец, вече не се предлагат насипни..

публикувано на 10.08.20 в 14:00