Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 са паралелките за осмокласници в област Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

От 3 юли започва подаването на заявления за приема след завършен 7. клас. 1067 завършват 7. клас в област Монтана. Около 1000 ще участват при реализирането на 44 паралелки, съобщи Даниела Маринова, председател на Областната комисия към Регионалното управление на Министерството на образованието и науката. Подаването на документите може да става по два начина. Единият е онлайн:


"Могат да влязат в системата посредством входящия номер на служебната бележка, която са получили с резултатите от националните външни оценявания и с идентификационния код, който е на тази бележка. По подразбиране ще им се появи област Монтана и съответно имат видимост за всички паралелки по училища, които ще осъществяват прием след осми клас за следващата година. Искам да обърна внимание, че ако в тези желания изреждат професионална паралелка, задължително в платформата трябва да се прикачи и сканирано медицинско свидетелство, за да е валидно заявлението."


Заявления могат да се подават и на място, от родител и ученик, в 12-те училища гнезда в областта. За град Монтана това е  ОУ "Иван Вазов". Документи се подават до 7 юли, като се кандидатства за всички области в страната. До 13 юли ще бъдат обявени резултатите от първо класиране. Записването на приетите е до 16 юли в училищата, в които са приети учениците.


"Записването става с оригиналните документи - свидетелство за основно образование, ако са приети в профилирана паралелка и съответно свидетелство за основно образование и оригинала на медицинското свидетелство за професионалните паралелки. До 16-ти юли е записването на приетите ученици на първи етап  от класирането. Това, което е важно е, че, ако ученикът е класиран по второ или следващо желание, ако това класиране не го удовлетворява, той може да подаде заявление за участие във втори етап на класиране в училището, където е класиран. При второ класиране той може да се класира на по-предходно свое желание или да остане на мястото, на което е приет, т.е на втори етап от класирането той не губи мястото, на което е приет. Ако ученик не е приет никъде, той участва автоматично на второ класиране."


До 20 юли ще бъдат обявени списъците с приетите, а до 22 юли тече записването на класираните от втория етап. От 24 до 27 юли се подават заявления за трето класиране.


"Подават се онлайн самостоятелно или също в училищата гнезда, където ще могат да избират паралелки, в които има  свободни места. На 29 юли се обявяват списъците с приетите  ученици на трети етап от класирането. На 30  юли е записването на тези приети ученици от третия етап и след този срок, до 10 септември, където има все още незаети места в училищата, осъществяващи план- прием кандидатстването става в самото училище със заявление до директора."

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30